Underholdning

Disney i politisk hvepserede - har fundet den nye Aladdin

Disneys nye 'Aladdin'-film er kommet i modvind allerede inden indspilningerne. Nu præsenteres de skuespillere, som indirekte var grund til kritikken.

Underholdning er også politisk. 

Det har Disney i den grad måtte sande, efter de annoncerede, at de laver en nyindspilning af deres tegnefilmsklassiker fra 1992, 'Aladdin'.

I sidste uge skrev mediet The Hollywood Reporter, at Disney på trods af utallige auditions, ikke kunne finde de skuespillere, som skal virkeliggøre den unge, arabiske tiltelrolle og prinsesse Jasmin, hvis hjerte han prøver at vinde.

Det fik Disney-fansene til tasterne: For overså Disney ikke noget? Det åbenlyse faktum, at der findes masser af skuespillere i Mellemøsten, som besidder alle de talenter, som Disney efterspørger - faktisk, siger flere, vrimler det med dansende, syngende og karismatiske skuespillere på Bollywood-scenen i Indien. 

- Jeg ved, at det har været et stort politisk cirkus for Disney at kaste sig ind i det her. Det er en race-hvepserede, fordi det er en film, som foregår i Mellemøsten, så der er meget fokus på, hvem de vælger, og det er en balancegang, hvor de næsten kun kunne træde forkert, siger Roald Bergman, formand for de danske Disney-entusiaster.   

Men lørdag til Disneys årlige fanevent D23 Expo kunne de mange nysgerrige få svaret: Den egyptisk-canadiske skuespiller Mena Massoud skal spille Aladdin, og den britiske skuespillerinde Naomi Scott skal spille Jasmin.

Kommer ikke fra Mellemøsten

De to forholdsvis ukendte skuespillere kommer dermed på skuespillerlisten med amerikaneren Will Smith, der skal spille ånden Genie.

Fra august bosætter de sig på sættet for den fiktive arabiske by Agrabah.

Kritikken af 'Aladdin' falder ind i en lang historie om Disneys fremstilling af Mellemøsten.

Allerede tilbage i 1992 rettede den amerikansk-arabiske organisation mod diskrimination, ADC, kritik mod den måde de mellemøstlige hovedpersoner Aladdin, Jasmin og flere andre blev fremstillet på. De lignede nemlig ikke arabere, men hvide amerikanere, mens skurkene var tegnet karikeret med store næser, skrev Variety i 1993.

- Det taler til hele konflikten, der er mellem USA og Mellemøsten, men jeg tror, at de er enormt bevidste om det, og jeg håber, at de tager et ansvar for at sætte hele den del af verden i et andet lys, siger han.

Kan give anledning til kritik

At Disney vælger to skuespillere fra vestlige lande kan få debatten til at blusse op igen, mener Roald Bergman.

- Jeg er sikker på, at der er nogen, der vil stejle over, hvorfor er det ikke en araber, hvorfor er det ikke det ene eller det andet, siger han.

Han mener selv, at det er vigtigst, at skuespillerne bliver valgt med respekt for fortællingen.

- Det behøver ikke være en, der er fra det område. Det er bare vigtigt, at jeg køber karakteren. Det er klart, at hvis han var kridhvid, og han ikke passede ind i miljøet, så ville jeg ikke bryde mig om det, men det er det ikke. 

Selvom de nye skuespillere er annonceret vides det ikke, hvornår filmen vil få premiere, men det bliver tidligst i 2018. Den britiske instruktør Guy Ritchie har fået ansvaret for at bringe tegnefilms-'Aladdin' til rigtig film, men de er stødt på problemer.