Underholdning

Historien gentager sig for Disney - 'Aladdin'-debat blusser op igen

Tegnefilmen 'Aladdin' fra 1992 var en stor succes, men mødte enorm kritik i sin fremstilling af Mellemøsten - nu er debatten blusset op på ny.

I 1992 var det meste af verden indhyllet i 'Tusind og en nat', da premieren på Disney-filmen 'Aladdin' lagde verden ned. Filmen blev den bedst indtjenende film i 1992 og hev over 3,2 milliarder kroner hjem til Disney, ifølge Box Office Mojo.

Vidste du det? Derfor har Mickey Mouse og Fedtmule altid handsker på

Mickey Mouse bliver i dag fejret verden over. Det er nemlig præcis 90 år siden, at han første gang optrådte i en tegnefilm.

Musen har gennemgået en udvikling i de 90 år, der er gået, siden han spillede hovedrollen i filmen ' Steamboat Willie' fra 1928. 

Mickey Mouse havde i starten af karrieren ikke sine karakteristiske hvide handsker på. Og det er der en god forklaring på.

Et stort spørgsmål

Der er et skelsættende øjeblik i den ofte oversete Disney-tegneflim 'Fedtmule og Søn 2" fra 2000. 

Filmen handler om Fedtmule og hans søn Max, der er en større teenager. Han har en ven, Bobby, der en dag spørger "om de nogensinde har tænkt over, hvorfor de altid har handsker på?".

decms://1e954b9225923b13b65c76ff0801ed3421bbb421

Bobbys spørgsmål er i virkeligheden langt mere historisk, end han aner. 

Sorte fingre kunne ingen se

Vi skruer tiden 90 år tilbage til nogle af de første tegnefilm, der blev produceret. 

Walt Disney skaber tegnefilmsfigureren Mickey Mouse, som får sin debut i den første tegnefilm med et lydspor. 

Hvis du lægger mærke til den lille mus' hænder, vil du opdage, at han ikke bærer sine karakteristiske hvide handsker.

https://www.youtube.com/watch?v=BBgghnQF6E4&t=142s

- Figurerne i de gamle film var i sort-hvid, så det var svært at se hænderne, når de havde dem mod en sort baggrund - for eksempel deres krop, siger John Canemaker, animationshistoriker og professor ved New York University, til Vox.

Det var et problem, da det ødelagde noget af oplevelsen. 

decms://3d6a4d705e101938081f67bad9f67396d5f8ab74

Gør musen menneskelig

Mickey Mouse var en tegnefilmsmus, der gjorde menneskelige ting, så Walt Disney fik en idé. 

- Vi ville ikke have, at han skulle have musehænder, da han skulle være mere menneskelig. Så vi gav ham handsker på. Fem fingre så også for voldsomt ud på sådan en lille figur, så vi fjernede en. Det var bare færre ting at animere, siger Walt Disney i Robert Schickels biografi om Walt Disney fra 1968.

Eftersom der gik cirka 45.000 håndtegnede billeder til en tegnefilm på 6,5 minut, kan man forstå lysten til at spare, hvor man kan.

decms://42ae0d2a9ad5e47cd8741d9fbabc19f54fd37f12

Den 28. marts 1929 - et år efter 'Steamboat Willie' - udkom 'The Opry House', som var den næste korte tegnefilm med Mickey Mouse. Nu havde Mickey Mouse fået fine hvide handsker på, så det nu var tydeligt at se hans fingre danse over klaveret, når han spillede på det. 

https://www.youtube.com/watch?v=KjxVJwH_89o

Indtil 1935, hvor 'The Band Concert' udkom som den første Disney-tegnefilm i farver, var det en nødvendig kutyme, at figurerne bar hvide handsker, så man kunne se deres bevægelser tydeligt. 

Efterfølgende blev de hvide handsker et varemærke for Disney, som har brugt det utallige gange i tegnefilm. Blandt andet i 'Fedtmule og søn 2'.

decms://abd64559df63fa248a6ccf81aa8870a521b6949f

Tegnefilmen var også en af de film, som var med til at cementere den amerikanske underholdningskoncerns solide plads på toppen af børneunderholdning. 

- Den er en af de helt store fra Disneys anden guldalder, hvor de igen lavede kæmpehits. Det var helt ekstremt, at den tjente så mange penge dengang, og den har fået et stort efterliv med forlystelser, merchandise, spinoffs og spil, siger Roald Bergmann, formand for de danske Disney-entusiaster.  

Men det var ikke kun kasseapparaterne, som larmede. Filmens udlægning af mellemøstlig kultur fik flere organisationer op ad stolene. Særlig slem var kritikken fra ADC - den amerikansk-arabiske organisation mod diskrimination. 

De kritiserede, at åbningssangen indeholdte tekster om at skære ørene af, hvis ansigtet var for grimt. 

Et andet kritikpunkt for ADC var det faktum, at Aladdin, Jasmin og flere af hovedpersonerne lignede hvide amerikanere, mens skurkene lignede arabere - tegnet karikeret med store næser, skrev Variety i 1993.

'Aladdin' står stadig som en af de film, som har fået den største racistisk slagside i kølvandet

Roald Bergmann, formand for de danske Disney-entusiaster

- ADC begyndte ret tidligt at kritisere filmen for sangen og det faktum, at der blev joket med, at man kunne få skåret lemmerne af i Arabien. Mange mente, at det var en hånlig måde at fremstille den kultur på, siger Roald Bergmann.

Efter pres gav Disney sig og ændrede teksten i sangen til at byen er stor og heden er varm (groft oversat, red.). De andre kritikpunkter blev vurderet til at være for dyr en omskrivning af filmen. Ændringen af sangen kom med på den engelsksprogede VHS-version af filmen.

- Disney havner faktisk ofte i det problem. De vil være en global spiller, som skal lave film i hele verden, så det er faktisk en gammel traver. Men det gik hårdest udover 'Aladdin' på grund af den arabiske kultur, siger Roald Bergmann og fortsætter: 

- Den film står stadig som en af de film, som har fået den største racistisk slagside i kølvandet.

Historien gentager sig

Disney er nu i gang med at filmatisere sine tidligere tegnefilm, hvor blandt andet 'Skønheden og Udyret' og 'Malaficient' har indtjent milliarder af kroner. Den britiske instruktør Guy Ritchie har fået ansvaret for at bringe tegnefilms-'Aladdin' til rigtig film, men de er stødt på problemer. 

Instruktør Guy Ritchie til premieren på filmen 'King Arthur: Legend of the Sword' i London.

Det har vist sig at være umådeligt svært at finde skuespillere til de bærende roller som Aladdin og prinsesse Jasmin, skriver The Hollywood Reporter

Kravene er nemlig, at skuespillerne skal have karisma, god kemi og så kunne synge, danse og spille skuespil. Ifølge produktionen bag filmen er det en opskrift, som er svær at fuldende. Efter sigende har de kigget på mere end 2.000 skuespillere, men altså uden at lande en aftale med nogen. Dog er det sikkert, at ånden Genie skal spilles af den amerikanske skuespiller Will Smith.

- Disney stikker jo hånden ned i en hvepserede her. De mellemøstlige og amerikanske relationer er pressede nu, så alt, hvad de gør, bliver tillagt en gigantisk betydning - og det er det, vi ser her, siger Roald Bergmann.

Udmeldingen om problemerne med at finde de rette skuespillere, har skabt en del furore på sociale medier, ifølge Huffington Post. Her kritiserer flere det åbenlyse faktum, at der findes mange skuespillere i Mellemøsten som både kan danse, synge og har karisma - faktisk, siger flere, er det en del af den store Bollywood-scene.  

- Disney har faktisk ikke været ude og sige konkrete detaljer om castingprocessen og det er heller ikke unaturligt, at det tager lang tid at caste til en film, siger Roald Bergmann og fortsætter: 

- Alt hvad Disney gør, bliver fortolket på mange måder - særligt omkring 'Aladdin'. Hele den debat, som kører nu, viser, at det er en politisk hvepserede for dem.

På grund af problemerne med at finde de rette skuespillere, er optagelsesstarten blevet skubbet til august. Det vides ikke, hvornår filmen vil få premiere, men det bliver tidligst i 2018.