Underholdning

Billetter til luksusfestival kostede op til 80.000 kroner - nu er arrangør anholdt

En af stifterne er sigtet for svindel. Maksimumstraffen er 20 års fængsel.

En festival på Bahamasøerne lokkede i slutningen af april med eksklusivitet og luksus, men endte i stedet med at blive aflyst på grund af kaotiske tilstande. 

Knap tre måneder efter er en af arrangørerne bag 'Fyre Festival' blevet anholdt på grund af mistanke om svindel. 

Det skriver blandt andre New York Times.

Nødhjælpstelte i stedet for luksus

Billetter til den fornemme festival kostede helt op til 80.000 kroner, og det var rapperen Ja Rule og forretningsmanden William McFarland, som stod bag begivenheden, der blandt andet lovede dens gæster musik fra Blink 182 og Major Lazor, lækker mad og luksusboliger på øen.

Men virkeligheden var en anden.

Fremmødte gæster fortæller om en kaostilstand, nødhjælpstelte som husly og kritisable madforsyninger. Et af hovednavnene, Blink 182, aflyste desuden deres optræden på grund af de mangelfulde forhold.

Den ene arrangør, 25-årige William McFarland, er nu mistænkt for at have snydt investorer til at tro, at firmaet bag festivalen var meget mere værd, end tilfældet var.

- William McFarland skulle have lovet en 'livsforandrende' festival, men i virkeligheden leverede han en katastrofe, lyder det fra statsanklager Joon Kim i en pressemeddelelse fra det amerikanske Justitsministerium.

"Fiaskoen Fyre Festival"

Fredag blev festivalarrangøren anholdt i New York. 

- McFarland har angiveligt fremvist falske dokumenter for at få investorer til at poste over en million dollar i hans firma og den fiasko, der hedder Fyre Festival. Takket være FBI's undersøgelsesindsats skal McFarland nu stilles til ansvar for sine forbrydelser, lyder det i meddelelsen. 

Mindst to personer, som har investeret omkring 1,2 millioner dollar i firmaet, skulle være blevet snydt af forkerte oplysninger omkring Fyre Medias omsætning og indtægter.

Eksempelvis fortalte McFarland investorerne, at Fyre Media tjente millioner af dollar på at booke kunstnere fra april 2016 til samme måned året efter. I virkeligheden tjente firmaet under 60.000 dollar på 60 bookinger af kunstnere i den periode. 

McFarlands svindelsigtelse har en maksimumstraf på 20 års fængsel, men ifølge New York Times er det usandsynligt, at straffen bliver så høj.

Vi var lidt naive

Rapperen Ja Rule er ikke sigtet, men duoen står overfor en række andre sager i kølvandet på festivalen. I begyndelsen af maj kom det frem, at arrangørerne er blevet sagsøgt for 100 millioner dollar. Det er en af festivalgæsterne og dennes advokat, som står bag det fælles erstatningskrav. 

I april sagde McFarland til magasinet Rolling Stone, at de troede tidsplanerne holdt: 

- Vi var lidt naive i at tro, at vi kunne klare det hele selv den første gang. Næste år vil vi helt sikkert starte tidligere. Virkeligheden er, at vi ikke var erfarne nok. 

Festivalgængeren William Finley kalder sig selv for en 'Fyre Festival-overlever' på sin Instagram-profil. Han har tidligere fortalt CNN, at han sammen med tre andre venner havde brugt over 50.000 kroner på festivalen, men på grund af tilstandene ville de forlade øen kort efter ankomsten. 

Her blev de mødt af en række andre gæster med de samme planer. 

Ja Rule undskyldte i april for forholdene, som han ikke mener, skyldes arrangørerne.

- Jeg undskylder virkelig, da dette ikke er min skyld. Men jeg påtager mig ansvaret og undskylder dybt til alle, der har været generet af dette, skriver han blandt andet.