Underholdning

Musiker talte over sig: Mystisk kunstner er måske afsløret efter årtiers anonymitet

Den anonyme grafittimaler Banksy er muligvis sanger i et verdenskendt band. Der bliver i hvert fald spekuleret på livet løs.

En britisk dj og musiker ved navn Goldie er havnet i orkanens øje, fordi han i et interview nævner den samfundskritiske og anonyme kunstner Banksy - og derefter et fornavn.

For betyder navnet, at han dermed er kommet til at afsløre identiteten på den mystiske grafittimaler, der gennem 20 år har efterladt sig streetart på mure i en række lande?

Det spekulerer blandt andre BBC, CNN og The Independent i. 

Kunstneren er kendt i hele verden for sine satiriske gadebilleder. Et af de mest kendte værker forestiller to politimænd, der kysser, og da det blev fjernet fra en britisk væg i en pub og siden solgt på auktion i 2014, indbragte det 3,8 millioner kroner til en kunsthandler, som havde købt det af pubben i Brighton.

Kritikere beskylder dog grafittikunstneren for vandalisme. 

- Ingen nedgørelse af Rob

Denne uges debat om Banksys sande identitet opstod på grund af et interview i Distraction Pieces Podcast, hvor Goldie, hvis rigtige navn er Clifford Joseph Price, snakkede om kunst og grafitti.

Her nævner han Banksy, hvorefter han siger: 

- Det er ingen nedgørelse af Rob (eller Robert, som nogen mener, han siger, red), jeg synes, han er en fantastisk kunstner. Jeg mener, han har vendt kunstverdenen på hovedet. 

Derefter holder Goldie en kort pause og drejer samtalen over på noget andet. 

Du kan høre interviewet herunder. Det er cirka 36 minutter inde, at snakken falder på Banksy:

Nu er spørgsmålet så - hvem er 'Rob'?  

Rygterne lyder, at 'Rob' og den britiske musiker fra bandet Massive Attack, Robert Del Naja, er en og samme mand.

CNN skriver, at Goldie og Robert Del Naja er gode venner, og at de arbejdede sammen på grafittiprojekter i firserne, før Del Naja blev en del af Massive Attack. 

Selvom Del Naja tidligere har benægtet, at han er Banksy, passer det også med en anden teori.

I 2016 undersøgte en skotsk journalist nemlig muligheden for, om Banksy måske snarere er flere personer, der har fulgt Massive Attack gennem årene, og som er ledet at Robert Del Naja.

Det viser sig ifølge journalisten Craig Williams research ved, at der ved flere lejligheder er dukket grafitti af Banksy op i nærheden af steder, hvor den britiske gruppe også har været. Desuden har den anonyme kunstner selv nævnt 52-årige Robert Del Naja som en ven, der har haft en kunstnerisk indflydelse.

Og så er der de mystiske sammentræf mellem Massive Attack og Banksy.

Her et et udpluk: 

  • Der er et Banksy-værk i Melbourne, som opstod samtidig med en Massive Attack-koncert i marts 2003.
  • I 2006 var Massive Attack på en USA-turné, hvor de optrådte i Berkeley den 22. september og i Los Angeles den 24. september. Ugen forinden havde Banksy en udstilling i Los Angeles. 
  • I 2008 stod Banksy bag 14 værker i New Orleans for at markere orkanen Katrina, der havde ramt byen tre år tidligere. En dokumentar, som Del Naja var med til at skrive soundtracket til, havde premiere i byen samtidig. 
  • Seks Banksy-værker blev opdaget i San Fransisco og omtalt i medierne den 1. maj 2010. Massive Attack optrådte i byen den 25. og 27. april.
  • Den 7. og 9. maj 2010 spillede Massive Attack i Toronto. Tre nye Banksy-gademaleriet blev fundet i byen den 9. maj. 
  • I oktober 2013 begyndte Banksy et månedlangt ophold i New York, hvilket faldt sammen med, at Massive Attack opholdt sig i byen mellem den 28. september og den 4. oktober.
  • I 2010 dukkede et Banksy-værk op i italienske Napoli. Robert Del Naja er stor fan af det lokale fodboldbold og gav et interview med en napolitansk radiostation i 2010, hvor han også nævnte at have set en fodboldkamp i 2004 - en måned efter et andet grafittibillede dukkede op. 

Der findes også værker - blandt andet i Palæstina - som ikke kan spores til et Massive Attack-besøg. Til gengæld er både bandet og Del Naja aktive omkring palæstinensiske forhold, og siden 2005 har de samarbejdet med organisationen 'Hope and Optimism for Palestinians in the Next Generation'.

The Independent har også beskrevet sammenfaldene mellem Del Naja og Banksy. Blandt andet er Del Naja født i Bristol, hvor også Banksy begyndte sin grafittikarriere.  

- Har 3D i røret

I kølvandet på den store debat har Goldie skrevet en besked på Twitter om, at han snakker i telefon med 3D, der er Robert Del Najas kunstnernavn, og at de to er ved at dø af grin: 

En anden 'Rob' har tidligere været i søgelyset, og BBC spekulerer i, hvorvidt Banksy kunne være en af de to. 

Tilbage i 2008 og igen i 2016 skrev Mail On Sunday, at de havde tekniske beviser for, at manden bag Banksy var en fyr ved navn Robin Gunningham fra den britiske by Bristol. Dette er dog tidligere blevet benægtet af Banksys repræsentanter. 

Indtil videre har grafittimaleren ikke selv kommenteret teorierne. 

Herunder er et udvalg af Banksys værker fra kunstnerens Instagramside: