Underholdning

Barndomsven hylder Prince i Danmark

Fordi det i dag ville have været Princes 59. fødselsdag, spiller Princes første bassist, musikeren André Cymone, for danske fans i København.

André Cymone har længe ikke haft lyst til at spille sin afdøde barndomsvens musik. Det har været alt for tidligt.

Men for 47 år siden blev to skæbner flettet ind i hinanden ved et tilfældigt møde på skolen Lincoln Junior High i den amerikanske storby Minneapolis. Her entrerede den 12-årige André Cymone sin nye klasse i de tidlige 70’ere og blev bedt om at tage opstilling langs væggen blandt de andre drenge. Han fik øje på en lidt klejn fyr, som han stillede sig hen til.

En indadvendt type, der alligevel svarede på den langt mere udadvendte Andrés første spørgsmål med svaret: ”Jeg hedder Prince”. På næste spørgsmål om, hvad han ville lave, hvad han gik op i, var der prompte et par svar, der passede perfekt med Cymones planer for fremtiden, nemlig at Prince spillede musik og ville være rockstjerne. Også jeg, lød replikken, og grundlaget for et venskab var lagt.

Flyttede sammen som unge

Det var et venskab, der i høj grad handlede om den musik, de dag efter dag øvede sig i at perfektionere ved at lytte til blandt andet Jimi Hendrix og Sly And The Family Stone, om at være unge sammen og om at nå den fælles drøm. Noget, der blev betydeligt lettere, da Prince opgav at bo hos sin mor og i stedet flyttede ind hos André Cymone og hans mor. Her endte Prince med at bo i flere år.

André Cymone og Prince startede bandet Grand Central sammen kort efter deres første møde i klasselokalet. Et band, der bestod af familiemedlemmer og venner, alle i alderen 13 til 16 år. Alle selvlærte musikere. Her spillede de sammen, indtil musikalske uenigheder fik Cymone til at forlade Princes legendariske band, The Revolution, i 1981 – tre år før Prince og bandet udgav mastodonten 'Purple Rain'.

Herefter gik han i sit eget musikalske spor i den anden ende af USA, i Los Angeles, som producer og familiefar, mens Prince levede på den største musikalske klinge som rockikon. Et spor, Cymone er blevet i siden da, men som nu igen bliver drejet i retning af hans afdøde barndomsvens mange hits.

Prince og André Cymone dannede kort efter deres første møde bandet Grand Central, der bestod af (fra v. til h.) Cymones lillesøster Linda Anderson, Cymone selv, Morris Day, Princes fætter Terry Jackson, Prince og William Doughty.

Ikke for egen vindings skyld

Lørdag aften står han på scenen i Amager Bio i København uden sin egen musik, men med Princes på det koncertsted, hvor Prince flere gange spillede sine berømte afterparties for et mindre og ofte mere dedikeret publikum end ved de større koncerter.

- Jeg føler egentlig ikke, at de her mindekoncerter har noget med mig at gøre. Jeg skal ikke skabe en ny karriere ud af hans død. Det handler om at fejre og hylde mandens liv og musik. Det er det mindste, jeg kan gøre for Uncle Prince, som mine børn kalder ham. Men også for hans fans og for at skabe forbindelsen til ham via mig, siger Cymone til tv2.dk.

Prince storsælger stadig

Ønsket om en fortsat forbindelse til Prince og hans musik kan læses direkte i det markant øgede salg af kunstnerens musik, siden han blev fundet død i sit musik- og boligkompleks, Paisley Park, i Minneapolis sidste år. Et sted, der nu er gjort offentligt tilgængeligt som museum efter Princes ønske.

Han var således den eneste kunstner, der ifølge Forbes solgte en million digitalt streamede enheder og også en million fysiske udgivelser i 2016. Og de mange minde- og hyldestkoncerter fra København til Las Vegas til Sydney i anledning af, hvad der ville have været hans fødselsdag, taler også deres eget sprog.

Søsteren bad ham være med

Inden koncerten i København og forinden har André Cymone måtte genopdage sit forhold til musikgeniet Princes enorme hitparade, for efter bruddet holdt han op med at lytte til Princes musik, selv om de holdt kontakten gennem årene.

- Det har været spændende for mig musikalsk at blive gen-introduceret til noget, jeg troede, jeg kendte. Jeg havde jo hverken håbet eller drømt om, at jeg ville komme det til det her sted i mit liv. Fordi Prince døde alt for tidligt.

Den eneste grund til, at André Cymone atter tog livtag med sin ungdoms lydspor, var, fordi Princes søster bad ham spille med under nogle af de mindekoncerter, familien tidligere har arrangeret. Et ønske, han ikke kunne sige nej til.

- Jeg er lige glad med pengene. Det handler kun om at mindes, og jeg siger nej tak til arrangementer, der har for kommerciel en vinkel på min vens liv og musikalske arv, siger Cymone og kommer dermed med en slet skjult røffel til de mange bands og kunstnere, der lige nu turnerer verden rundt med Prince-covernumre.

Det er Prince, der står tilbage som det musikalske geni og skaberen af The Minneapolis Sound. En af de mindre omtalte makkere i det projekt, er musiker, producer og Princes barndomsven André Cymone, der spiller i Danmark på lørdag.

- Der var kun én Prince

I København skal Cymone på scenen med en lang række danske kunstnere, men også med keyboardspilleren for Prince i mere end 25 år, amerikanske Morris Hayes.

- Morris overtalte mig til at være med, fordi vi ikke prøver at efterligne Prince. Der var kun én eneste Prince i verden og alle dem, der forsøger at spille eller optræde som ham, falder igennem. Det er så tåkrummende. Det handler om at gøre musikken til sin egen. Det er i øvrigt også den eneste måde, Prince ville acceptere det på, siger Cymone fra Los Angeles til tv2.dk.