Underholdning

'House of cards' vender tilbage i dag - men Underwood er ingen Trump

Den populære serie skildrer en fiktiv præsident, som ikke skyr midler for at nå sin agenda.

Fra tirsdag kan man se sæson fem af serien 'House of cards', hvis man har et abonnement til streamingtjenesten Netflix. 

Serien følger præsident Frank Underwood, som sammen med sin hustru Claire lyver og bedrager sig til magten i USA. En mand, som absolut ikke holder sig tilbage fra at gøre andre mennesker utrygge eller direkte fortræd for at nå sine mål.

Jeg tror, at de har haft svært ved at finde på plotlinjer til serien med de mange underlige ting, vi ser i virkeligheden

Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikanske samfundsforhold og center for amerikanske studie ved Syddansk Universitet.

Selvom det er fiktion, så kan man drage nogle paralleller til virkelighedens politik i USA.  

Det mener ekspert i amerikansk politik Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske samfundsforhold på center for amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

Han har set alle sæsoner af serien og skal også se den nye.

- På nogle områder har virkeligheden overhalet fiktionen. Jeg tror, at de har haft svært ved at finde på plotlinjer til serien med de mange underlige ting, vi ser i virkeligheden med russiske forbindelser, siger han og henviser til de russiske magtkampe, som udspilles i serien. Den russiske præsident spilles i øvrigt af danske Lars Mikkelsen.

Han er ikke i tvivl om, hvem der er den mest kompetente politiker, når det står mellem den fiktive Frank Underwood og den virkelige Donald Trump. 

Kevin Spacey som præsident Frank Underwood. I forbindelse med sæson fem af serien, har Det Hvide Hus officielle fotograf taget billeder af Kevin Spacey som sin karakter.

- Frank Underwood er en langt mere dreven og kompetent politiker sammenlignet med Trump, som foretager mange uforudsigelige træk, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Der er selvfølgeligt et stort spænd mellem fiktion og virkelighed, hvor Frank Underwood ligefrem har slået ihjel for at kravle tættere på magten.

Niels Bjerre-Poulsen peger på, at Trumps opførsel under valgkampen var så utraditionel, at mange troede, at der måtte være en større idé bagved - en langsigtet strategi for at vinde embedet. 

Det er fuldstændig forkert. Underwood er en hemmelig skurk, mens Trump ikke lægger skjul på, hvor grotesk han er i sin tankegang

Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet

En teori, som blev styrket, da det lykkedes Trump at feje sin republikanske modstandere af banen.

- Men det virker ikke som om, at Trump ved, hvad han foretager sig. Han har svært ved at klare sig fra krise til krise, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Fuldstændig forkert

Modsat Niels Bjerre-Poulsen, så mener Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet, ikke, at man kan sammenligne de to magtfigurer.

- Mange sagde, dengang Trump kom frem, at han mindede om Frank Underwood. Det er fuldstændig forkert. Underwood er en hemmelig skurk, mens Trump ikke lægger skjul på, hvor grotesk han er i sin tankegang, siger hun.

Hun mener ikke, at virkeligheden har overhalet fiktionen og peger på det faktum, at Trump tænker kortsigtet, og Underwood tænker langsigtet.

- Trump er en mand, som ikke kan styre sig, men det kan Underwood. Han har en langsigtet plan, lægger en strategi og følger den - sådan er Trump ikke, siger Mette Nøhr Claushøj og fortsætter: 

- De er dog begge selvoptagede og handler ud fra interesser på en kynisk måde, Underwood selvfølgelig i en ekstrem grad uden et indre kompas.

Alle 13 afsnit af 'House of cards' kan ses lige nu på Netflix.