Guldpalmen til film med dansk skuespiller

16x9
Claes Bang fejrer, at hans film 'The Square' vinder De Gyldne Palmer i Cannes. Foto: VALERY HACHE / Scanpix Denmark

Claes Bang har nok aldrig været bedre, end han er i 'The Square'. Det siger hovedrolleindehaveren selv.

Guldpalmen ved dette års filmfestival i Cannes går til 'The Square', som har danske Claes Bang i hovedrollen og er instrueret af svenske Ruben Östlund.

- Jeg er simpelthen så sindssygt glad. Det er jo helt fuldstændig ufatteligt, at vi har fået den pris, siger Claes Bang til TV 2 på en telefonforbindelse fra Cannes.

Årets filmfestival i Cannes er den 70. udgave, og Guldpalmen er filmfestivalens hovedpris.

Filmen, der af Det Danske Filminstitut beskrives som et spiddende satirisk drama, der afspejler vores samtid, har vakt opsigt i Cannes.

Det samme har hovedrolleindehaver Claes Bang, der i løbet af ugen har høstet roser fra kolleger og anmeldere.

- Jeg kan sige helt uden at skamme mig, at jeg er pave-fucking stolt af det, jeg laver i den film. Jeg har sgu nok aldrig været bedre, har Claes Bang selv sagt til TV 2.

Ruben Östlund vandt guldpalmen i Cannes.
Ruben Östlund vandt guldpalmen i Cannes. Foto: STEPHANE MAHE / Scanpix Denmark

Overfor Elisabeth Moss

Claes Bang spiller en ambitiøs museumsdirektør, som bliver bestjålet på åben gade, nogle dage inden udstillingen 'The Square' åbner.

Han indleder derefter en jagt på gerningsmanden, som bringer ham ud i groteske situationer, der får ham til at sætte spørgsmålstegn ved sit eget moralske kompas.

Overfor sig i filmen har Claes Bang den amerikanske skuespillerinde Elisabeth Moss, der blandt andet er kendt fra tv-serien 'Mad Men'. Derudover medvirker blandt andre danske Christopher Læssø i en birolle.

Dansker nomineret

Juryen, der udpegede modtageren af Guldpalmen og de øvrige betydningsfulde priser, blev i år ledet af den spanske instruktør Pedro Almodóvar.

Blandt de menige jurymedlemmer finder man blandt andre de amerikanske skuespillere Will Smith og Jessica Chastain.

Mahdi Fleifel, der er dansk-palæstinenser, var nomineret til prisen for bedste kortfilm for 'A Drowning Man', som han selv har skrevet og instrueret.

Prisen gik dog i stedet til kineseren Qiu Yang for 'A Gentle Night'.

Anden kvindelige vinder

Blandt aftenens øvrige prismodtagere finder man Diane Kruger, der blev hædret som bedste kvindelige hovedrolle i filmen 'In The Fade'.

Den bedste mandlige hovedrolle blev leveret af Joaquin Phoenix i filmen 'You Were Never Really There'.

Derudover fik Sofia Coppola - datter af Francis Ford Coppola - tildelt prisen som bedste instruktør for filmen 'The Beguiled' med Nicole Kidman og Colin Farrell i de bærende roller.

Det er blot anden gang, at en kvinde vinder instruktørernes pris i Cannes. Den første var Yulia Solntseva i 1961.