Hjem til gården

Landmandens forvandling: Fra sportsvogn og aktier til økogrise og traktor

Philip Dam Hansen føler, at han er landet på den rette landbrugshylde. Men det er noget af en forvandling, han har gennemgået de sidste ti år.

De seneste mange uger har seerne kunnet opleve 27-årige Philip Dam Hansen som mentor i TV 2-programmet ’Hjem til gården’, hvor han mandag efter mandag uddeler ugeopgaver og bedømmer beboernes udførelse af dem.

Der er stort set ikke det, han ikke kan eller ved om livet på en gammel gård – men hvordan startede den unge landmands interesse egentlig for landbrug?

Da jeg fandt ud af, at jeg var blevet optaget, tænkte jeg bare ’Fuck mand’. Det var jeg egentlig ikke klar til.

Philip Dam Hansen, landmand og mentor i 'Hjem til gården'

Philip Dam Hansen fortæller til TV 2, at interessen faktisk opstod ved et rent tilfælde.

Inden Philip blev opslugt af at drive et økologisk landbrug og udfordre de tanker og begrænsninger, der i dag er i landbruget, troede han, at han skulle have en markedsføringsuddannelse. Han ville have en 'smart uddannelse og tjene en masse penge'.

Fra sportsvogn til traktor

I dag går Philip Dam Hansen praktisk klædt i oilskin-jakke, sixpence og gummistøvler. Men vi skal ikke så langt tilbage i tiden, før at han så væsentlig anderledes ud.

Faktisk startede han et aktieeventyr, allerede da han gik i gymnasiet. Det hele begyndte med et væddemål med nogle kammerater om, hvem der kunne vinde en bildækskonkurrence. Philip og hans gode kammerat vandt 100 dollars, og han besluttede sig for at investere sin del af pengene på aktier.

Og det skulle vise sig at være på det helt rigtige tidspunkt at gøre det. For kort tid efter var aktierne steget i værdi, og Philip Dam Hansen solgte dem med en stor fortjeneste.

I dag ville han garanteret have brugt pengene på sit landbrug, men dengang skulle de bruges på en sportsvogn. En rød en.

- De skulle sgu ikke bruges på en Skoda Fabia. Det skulle være en sportsvogn, fortæller Philip Dam Hansen.

Han var ikke engang fyldt 18, da han købte den røde sportsvogn, og hans far måtte derfor køre den fra København og hjem til gården, hvor han boede. Men da han endelig fik sit kørekort, kørte han i den ind til gymnasiet.

Faldt over faget

Efter at have færdiggjort gymnasiet, var den dengang 19-årige Philip Dam Hansen en tur i Den Kongelige Livgarde og blev efterfølgende optaget på en markedsføringsuddannelse på universitet.

- Da jeg fandt ud af, at jeg var blevet optaget, tænkte jeg bare, ”fuck, mand”. Det var jeg egentlig ikke klar til.

- Så jeg sagde nej tak til uddannelsen, og så sad jeg der som ung mand og tænkte, ”jeg skal jo lave et eller andet”.

Derfor begyndte Philip Dam Hansen at søge efter alternative uddannelser på UddannelsesGuiden. Her faldt han over landmandsuddannelsen, hvor han kunne få merit på grund af sin gymnasiale uddannelse.

Det nytter jo ikke noget at have et budskab, hvis ingen lytter til det. Jeg har så meget på hjerte.

Philip Dam Hansen, landmand og mentor i 'Hjem til gården'

Han vidste ikke særlig meget om landbruget, men får en praktikplads hos en konventionel mælkebonde. Det er i den periode, at Philip Dam Hansens store passion for økologi og bæredygtighed for alvor blomstrer.

- Jeg finder ud af, at jeg har en holdning til landbruget, og det motiverede mig til at vælge at lave noget andet end at arbejde med konventionelle dyr (ikke-økologiske dyr, red.).

Derfor stoppede Philip Dam Hansen, inden han fik færdiggjort sin fulde landmandsuddannelse. På dette tidspunkt var han flyttet på landet med sine forældre og søskende lidt uden for Aarhus.

Én gris startede det hele

Han havde fået øjnene op for, hvordan det konventionelle landbrug foregår og havde i den grad fået en passion for at forbedre landbruget vakt til live. Han besluttede sig for at ville kunne forsørge sig selv og forærede sin mor en gris i julegave.

Men inden han gjorde det, undersøgte han, hvilke typer grise man kunne få.

- Det skulle jo være en speciel gris, så jeg fandt frem til den sortbrogede gris, som er en gammel dansk race.

Herfra gik det stærkt, og det gik hurtigt fra et ’hygge-nygge landbrug’ til et professionelt landbrug, der udover at beskæftige Philip Dam Hansen og hans familie i dag også beskæftiger to flexjobbere og personer i jobafklaring.

Sammen driver familien Troldgården, hvor det primært er Philip selv, hans mor, Birgitte Dam Hansen, og hans kæreste Jane, der står for det daglige arbejde.

Her er han gårdens altmulig-mand, hvor han halvdelen af sin arbejdstid er på gården og den anden halvdel i familiens pølsemageri, der blandt andet leverer pølser til restauranten Sårt, som Philip er medejer af.

Har så meget på hjerte

Når Philip Dam Hansen i dag tænker over, hvad han har fået skabt, er det svært for ham at forstå, at han på noget tidspunkt har villet noget som helst andet med sit liv.

Hvis du har set ’Hjem til gården’, har du måske kunnet genkende Philip et andet sted fra. Og det er der god grund til, for han har nemlig tidligere medvirket i reportage-programmet ’De unge landmænd’ på DR.

Selv om det er hyggeligt og rart at være kollega med sin mor, så er det også rart at være sammen med nogle unge.

Philip Dam Hansen, landmand og mentor i 'Hjem til gården'

Men hvorfor medvirker sådan en bonderøv i et reality-program som ’Hjem til gården’? Det er der en helt særlig grund til.

- Det var først og fremmest, fordi jeg synes, det kunne være spændende at lave tv, men bestemt også for at få gjort seerne opmærksomme på de nære værdier, som programmet jo viser tydeligt, siger Philip Dam Hansen og fortsætter:

- Det nytter jo ikke noget at have et budskab, hvis ingen lytter til det. Jeg har så meget på hjerte.

Beboerne i ’Hjem til gården’ skal dagligt skabe og bygge ting i forbindelse med de ugeopgaver, som Philip Dam Hansen giver dem. Og netop sådan nogle opgaver er noget, der interesserer ham. Han er nemlig vild med at skabe og bygge ting.

Han fortæller til TV 2, at han godt kan lide at have noget mellem hænderne.

- Når jeg skal stresse af, så går jeg ud og flytter en bunke jord.

En drøm, der kræver vedholdenhed

Philips interesse for at drive ting til noget større kom allerede til udtryk, da han tilbage i gymnasietiden fik øjnene op for aktiehandlen. I dag bruger han alle sine kræfter på at drive Troldgården med den ambition om at 'gøre en forskel i køledisken’.

- Der er ingen tvivl om, at vores landbrug kræver en meget høj grad af vedholdenhed.

Selv om Philip Dam Hansen elsker livet på landet, hvor han altid er tæt på sine dyr og på naturen, så hænder det da, at han får lyst til at komme ind til byen.

Heldigvis bor han blot 25 minutters kørsel fra Aarhus, hvor han blandt andet samarbejder med flere restauranter.

- Jeg tager nogle gange ind og går en tur rundt i byen for lige at suge lidt til mig og måske få en shawarma, men efter lidt tid, så savner jeg naturen.

Ikke fanatisk - plads til Nutella

Philip Dam Hansen er glad for samarbejdet med nogle unge restauratører i Aarhus. På den måde er han nemlig også en del af et ungt miljø, hvilket betyder rigtig meget for ham.

- Nu har jeg en håndfuld unge mandlige kolleger. For selv om det er hyggeligt og rart at være kollega med sin mor, så er det også rart at være sammen med nogle unge, siger Philip Dam Hansen og fortsætter:

- Mig og min mor er forfærdelig ens, så lige så fint som det kan være, lige så besværligt kan det også være. Det er rart at komme i et andet miljø og få nogle input.

Efter Philip Dam Hansen har fået sit eget landbrug, har han færdiggjort landmandsuddannelsen. Derudover er han blandt andet bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening og er aktiv i flere andre økologisk-relaterede projekter.

Dog er det vigtigt for ham at understrege, at han bestemt ikke er fanatisk med økologi.

- Jeg kører nok efter 80/20-modellen, for der skal også være plads til shawarma og en Nutellamad i ny og næ.

Du kan se Philip Dam Hansen i ’Hjem til gården’ hver mandag klokken 20.00 frem til den 22. maj, hvor vinderen af konkurrencen bliver fundet. Du kan også se programmet på TV 2 PLAY, hvor der hver uge er snigpremiere.