Fra genbrug til bryllupskjole: Så let er det at få aflagt tøj til at stråle

Få stykker brugt tøj er blevet omdannet til det hele store bryllupsskrud.

Det var modebloggeren Trine Kjær og internet-fænomenet Benjamin Lasnier, der gik videre i aftenens udgave af 'Smid tøjet'.

- Det er så fedt og helt vildt syret. Der har været så meget arbejde, så at blive belønnet for det er megafedt, siger Trine Kjær, der driver modebloggen Trines Wardrobe og en linje skønhedsprodukter af samme navn. 

'Smid tøjet'

  • I tv-showet 'Smid tøjet' dyster otte danske stilikoner om, hvem der kan lave den flotteste og mest kreative design af brugt tøj doneret til Røde Kors.
  • De to bedste fra de to første afsnit går videre til finalen, hvor den endelige vinder kåres og vinder 250.000 kr til et selvvalgt Røde Kors-projekt.
  • Alle designs kommer til auktion på Miinto, hvor pengene fra tøjet bliver doneret til Røde Kors.

Se alle kreationerne længere nede i artiklen.

Elskerinden til brylluppet

Aftenens opgave var at skabe et look til et bryllup, og det eneste materiale til rådighed var brugt tøj.

- Min strategi var, at finde så store materialer som muligt, så der var en masse stof at klippe og sy af. Jeg gik også efter forskellige materialer og vælger både store kjoler og et enkelt par fløjsbukser, siger Trine Kjær, der skal sy i farven rød.

Den røde farve inspirerer hende til at skabe en kjole i stil med den mexicanske maler Frida Kahlo.

- Frida Kahlo er min muse til kjolen, og jeg forsøger at lade hendes look med pangfarverne, de sammenvoksede øjenbryn og blomster i håret til at gå gennem hele processen - fra kjole til styling af modellen.

Men Trines manglende sy-evner blev en udfordring undervejs.

Jeg har ikke syet, siden jeg fik symaskinekørekort i fjerde klasse

Trine Kjær, modeblogger

- Jeg har ikke syet, siden jeg fik symaskinekørekort i fjerde klasse, siger hun.

Trods den udfordring var dommerne vilde med det endelige resultat:

- Det var ekstremt sensuelt, sådan er det med rødt, alle følelserne kommer frem, sagde Uffe Buchard.

Kjoledesigner og dommer Jesper Høvring kunne lige forestille sig, hvilken slags bryllupsgæst, den var designet til:

- Det her var helt klart elskerinden til brylluppet, hende der går efter gommen.

Sokker i sandalerne

Den anden vinder, og dermed finalist, var sanger og instagrammer Benjamin Lasnier.

Han har med egne ord designet tøj til en ”bad ass”-gæst til brylluppet.

Benjamin Lassnier har designet en kjole til 'Smid tøjet'. Video: Marie Kjempff

Designet var dejligt ungt, lyder det fra dommer Uffe Buchard.

- Han får et point af mig for de sokker i sandalerne, det er så dejligt provokerende, og så kan han samtidig få det til at se stylish ud, siger Uffe Buchard.

Benjamin Lasnier, der er kendt for sine mere end en million følgere på Instagram, er også overrasket over sejren:

- Til at starte med troede jeg ikke, jeg ville gå videre, så jeg er megaglad for at have vundet. Men jeg ved også, at der ligger meget arbejde foran, siger han og hentyder til finalen, hvor han nu er blandt de fire, der skal dyste om at vinde penge til et selvvalgt Røde Kors-projekt.

Store numser og ørken-bryllup

DJ Master Fatman og skuespilleren Mathilde Norholt viste ikke nok designtalent til at gå videre.

DJ Master Fatman har designet en sambakjole i årets udgave af 'Smid tøjet'. Video: Marie Kjempff

Master Fatman havde valgt farven gul og kreerede en sambakjole designet til et bryllup i Brasilien i 1970'erne.

Når hun vender sig om, skal det være sådan 'bang' og så skal der komme en masse ting ud af numsen på hende

Master Fatman, DJ

- Der skal være 30 kraver, og når hun vender sig om, skal det være sådan 'bang' og så skal der komme en masse ting ud af numsen på hende, siger han.

Mathilde Norholt var også inspireret af udlandet til sit design. Hun gik efter et bryllup på hippie-festivalen Burning Man, der holdes i en ørken i Nevada. 

Mathilde Norholt har designet en spacy kjole til Smid tøjet Video: Marie Kjempff

Smid Tøjet Danmark er et partnerskab mellem TV 2 og Røde Kors, der sammen arrangerer Danmarks største tøjindsamling.

Formålet er at få danskerne til at donere deres brugte tøj. Røde Kors sørger for, at danskernes brugte tøj bliver til penge, som bruges til nødhjælp og socialt arbejde i verden og i Danmark.

Kreationerne fra aftenen bliver sat til auktion på Miinto.

Andet afsnit bliver sendt onsdag d. 17. maj kl. 20.00 på TV 2.

Finalen i 'Smid tøjet' bliver sendt søndag d. 21. maj kl. 20.00 på TV 2

Læs om de otte designere

Trine Kjær

Trine er født i 1988 i Smilets By, Aarhus, hvor hun også er vokset op. Hun er student, og ellers autodidakt inden for mode.

I dag har Trine sin egen virksomhed, Trine’s Wardobe Care, hvor hun sælger skønhedsprodukter, og så er hun kvinden bag den populære modeblog, Trine’s Wardrobe.

Trine er gravid, og derfor er hendes yndlingstøj lige i øjeblikket kjoler – gerne maxi-kjoler, som hun selv siger det.

Fun fact:

Trine har mere end 50 par jeans i sit klædeskab.

Foto: TV 2 Danmark

Sarah Zobel

Sarah er født i Charlottenlund i 1974, og hun er vokset op i Nordsjælland.

Hun er uddannet psykolog, og hun har mange jern i ilden. I øjeblikket er hun bl.a. i gang med at skrive en bog, og derudover pusler hun med et projekt, som er så nyt, at hun gerne vil holde det hemmeligt lidt endnu.

Sarah elsker tøj, og i øjeblikket er hendes yndlingsoutfit et par lyserøde satin gummisko, som er et samarbejde mellem Rihanna og Puma, en lang nederdel i dyreprint, som hun har fået syet og en guldlæderjakke, som er købt i L.A.

Fun fact:

Da Sarah var lille, gik hun altid rundt i for store sutsko, og det har givet hende et skørt kælenavn blandt familie og venner. De kalder hende for Sut. Sarahs søster og hendes børn kalder hende endda – helt kærligt - for Moster Sut. Det er ikke et kælenavn, som Sarah er specielt glad for, men hun kan simpelthen ikke slippe af med det.

Foto: TV 2 Danmark

Rune Glifberg

Rune er født på Rigshospitalet i 1974, og han er også vokset op i København. Han har dog gået i skole i Jonstrup lidt uden for byen.

Rune er professionel skateboarder, og han har boet ca. 20 år i Californien. Nu er han dog tilbage i København, hvor han sammen med designeren Ebbe Lykke har etableret virksomheden Glifberg + Lykke, der bl.a. har designet Helsingør Multipark, Lemvig Skatepark og Streetdome i Haderslev.

Runes yndlingstøj i øjeblikket er en blå dynejakke fra Volcom.

Fun fact:

Rune har stort set ikke købt tøj til sig selv siden 1994.

Foto: TV 2 Danmark

Mathilde Norholt

Mathilde Norholt

Mathilde er født en tidlig morgen i marts 1983 på Frederiksberg Hospital. Det meste af hendes opvækst har hun boet på Frederiksberg og i København, men hun har også haft en kort afstikker til Aalborg.

Mathilde har en HF-uddannelse og 1. grad som Vinyasa yoga-lærer. Derudover er hun autodidakt skuespiller. I øjeblikket arbejder på et ikke offentliggjort projekt.

Hendes yndlingstøj lige nu er Storm & Marie, Nue og Alexander Wang, mens hun generelt er vild med økologiske t-shirts fra MONKI, Acne og Henrik Vibskov.

Fun fact:

Da Mathilde var teenager lånte hun mere tøj fra sin fars skab end fra sin mors. Mathildes syntes, at hendes mor havde sådan nogle feminine lady-like ting - og mærker, hun syntes var vildt kiksede. Hun var mere til fars slidte skovmandsskjorte, et gammelt bælte fra en svunden hippietid og en oversized sort t-shirt. Det passede også bedre til Mathildes Adidas Superstar (med lyserøde "fat laces") og trætte baggie jeans.

Foto: TV 2 Danmark

Karen Mukupa

Karen er født i Zambia i 1973. Hun er vokset op i Tanzania, og som 15-årig flyttede hun til Danmark. Hun har en studentereksamen og er derudover autodidakt musiker.

Hun er bl.a. kendt som tv-vært børnebogsforfatter. Og så har hun lavet et hav af musik, bl.a. sammen med den nu afdøde Natasja.

Karens yndlingstøj lige i øjeblikket er et jumpsuit i afrikansk mønster.

Fun Fact:

Karen elsker at spise med fingrene og at danse i bare tæer.

Foto: TV 2 Danmark

Dennis Knudsen

Dennis er født i Søborg i 1963. Han er vokset op på Novembervej i Mørkhøj.

Dennis er uddannet sminkør, frisør og parykmager, og disse færdigheder er også blevet hans levevej. I øjeblikket bruger Dennis sine evner til at lave hår og makeup på Lars von Triers nye film.

Dennis’ yndlingstøj for tiden er et joggingsæt fra Abercrombie & Fitch, som han tager på efter en lang dag på filmoptagelser.

Fun fact:

Dennis elsker at være klædt i en tjekket jakkesæt, og det er nok også sådan, vi kender ham bedst. Men han mener også, at hver stil skal passe til lejligheden, og når han er i haven i sommerhuset, tager han hellere et på gamle jeans og træsko på. 

Foto: TV 2 Danmark

Master Fatman

Master Fatman er endnu et multitalent, der nu også kan skrive designer på det i forvejen lange cv, for han er blandt andet en kendt DJ, foredragsholder, radiovært, skribent og meget andet. 

Foto: TV 2 Danmark

Benjamin Lasnier

Benjamin Lasnier er med sine 17 år yngste designer. Benjamins karriere begyndte på Instagram, hvor han har millioner af følgere, og han er i fuld gang med at etablere sig som sanger og musiker.  

Foto: TV 2 Danmark