Underholdning

Skide godt, Egon: Norsk fængselsvej opkaldes efter ikonisk filmforbryder

Norsk politiker foreslog den fiktive bandeleder som vejnavn efter en tur forbi Vridsløselille Fængsel.

Egon Olsen er også berømt - eller berygtet - i Norge, og nu er det blevet besluttet at opkalde en fængselsvej efter filmforbryderen. 

Vejen foran Botsfengselet i bydelen Grønland i Oslo kommer derfor til at hedde Egon Olsens allé. 

Det skriver det norske medie NRK.

Det var den norske politiker Peter Nicolai Myhre fra Fremskridtspartiet, der foreslog navnet sidste efterår, hvilket nu er blevet vedtaget af et lokalt byudvalg - og valget var inspireret af en dansk vej. 

- Det var en idé, jeg fik, fordi jeg var i København og så at Vridsløselille Statsfængsel havde en vej, som hed Egon Olsens vej, siger politikeren til NRK.

Markant stor forskel

I december 2004 skiftede den københavnske vej navn fra Fængselsvej til Egon Olsens Vej - opkaldt efter filmforbryderen, som gang på gang blev løsladt fra selvsamme fængsel, hvorfra han gik sine medkumpaner i møde med en ny plan. 

I Norge har de deres egen version af Olsen banden-filmene, hvor Egon Olsen, spilles af Arve Opsahl.

Det viser, hvor stort Olsen-banden er - også i Norge

Mikael Johansen, formand for Olsen Banden-fanklubben

I stedet for det københavnske fængsel bliver han løsladt fra Botsfengselet i Oslo, hvor han bliver mødt af Carsten Byhring og Sverre Holm alias Benny og Kjell.

- Jeg synes, det er den helt rigtige løsning. Det viser, hvor stort Olsen-banden er - også i Norge, siger formanden for den danske Olsen-banden-fanklub, Mikael Johansen.

Den første danske Olsen-banden-film udkom i 1968 - året efter kom den norske. Det er siden blevet til i alt 14 norske spillefilm og en række norske Olsen-banden Junior-film. Men trods populariteten i Norge er den danske formand ikke meget for den skandinaviske variant.  

- Der er markant stor forskel. Selv om historien er den samme, så synes jeg, at skuespillet tangerer hen mod talentløst i den norske - især i de første film, siger han. 

- Jeg vil råde folk til at se den danske i stedet for, for det er slet ikke det samme - men det synes nordmændene højst sandsynligt heller ikke, hvis de ser den danske, lyder det fra Mikael Johansen.

- Var ikke engang en rigtig kriminel

Ikke alle har været tilfredse med det nye vejnavn til det norske fængsel. 

Egon Olsen var ikke engang en rigtig kriminel

Indsatte i Botsfengselet 

I november 2016 skrev den norske lokalavis Dagsavisen, at fængslets egen radio-redaktion 'Røverradioen' ikke synes om idéen. 

- Det er os, der sidder her. Ikke dem. Egon Olsen var ikke engang en rigtig kriminel, men en skuespiller, lød det i radioprogrammet, hvor de indsatte i stedet foreslog vejnavnet 'Nymannsstien', som bogstaveligt betyder 'ny mand': 

- Man får en ny chance og kommer forhåbentlig ud som en bedre mand, lød det.

Forslaget 'Nymanns allé' nåede da også et stykke vej, og var til førstebehandlig i den lokale navnekomité, hvor det fik to stemmer mod tre stemmer på Egon Olsens allé. 

Egon Olsen'er nåede ikke at opleve det selv

Ingen af de to skuespillere bag den norske og danske Egon Olsen lever i dag.

Ove Sprogøe døde i 2004, og et par måneder efter blev vejen ved Vridsløselille Statsfængel omdøbt på skuespillerens fødselsdag. Arve Opsahl døde i 2007.

- Det er sjovt, at vi skal helt ud til, at den person, der spiller Egon, skal dø, før man vælger at omdøbe vejen. Det er lidt synd og lidt ærgerligt, siger Mikael Johansen.

-  Men jeg er glad for, at Morten Grundwald (der spillede Benny i filmene, red) får lov til at opleve den hype, der foregår herhjemme i øjeblikket. Det synes jeg, han fortjener.