Ny 'Toppen af poppen'-deltager Søren Huss: - At være i sorg er meget mere end 11 sange på en plade

Søren Huss skal være med i 'Toppen af poppen'. Han er ikke betænkelig over at få gransket sine sange - heller ikke dem, der handler om at miste.

Han er både forsanger i det danske rockband Saybia og solist på vej med sit tredje dansksprogede album. Snart er Søren Huss også en del af næste udgave af 'Toppen af poppen'.

Han har nemlig sagt ja til at tilslutte sig rækken af kunstnerne i musikprogrammet, som indtil videre tæller Michael Falch, Burhan G, Dorthe Gerlach og Caroline Henderson. 

De vil inden længe tjekke ind et sted i Kerteminde på Fyn, hvor de hver især skal fortolke hinandens hits.

Dygtige til det, de laver

Søren Huss har taget tilløb til sin medvirken i programmet. Han er flere gange blevet tilbudt at være deltager, men dengang mente han, at musikprogrammer generelt havde en anden klang. 

- På det tidspunkt havde jeg en fornemmelse af, at de havde noget med konkurrence og ydmygelse af folk at gøre. Det var, indtil jeg fandt ud af, at det her handler om mennesker, der er dygtige til det, de laver, siger han.

Efter at have talt med kollegaer, der tidligere har deltaget i 'Toppen af poppen', føler den 41-årige sanger sig klar, og han ser frem til at være med:

- Jeg glæder mig til at møde de andre kunstnere, til at blive inspireret og til at høre nogle gode historier og musik, siger han. 

Søren Huss

Født 6. september 1975 i Nyborg.

Bedst kendt som forsanger i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993 og står bag hits som "The Second You Sleep", "The Day After Tomorrow" og "I Surrender".

Har udgivet to dansksprogede soloalbum, 'Troen & Ingen' (2010) og 'Oppefra & Ned' (2012).

Vandt prisen som "Årets danske mandlige kunstner" ved Danish Music Awards i 2011.

Har datteren Ronja med skolelæreren Camilla Jørgensen, der omkom ved en højresvingsulykke i Valby i 2007.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

Ikke min private historie

Søren Huss ved ikke på forhånd, hvilke af hans sange de andre har udvalgt. Selvom det er uvist, er han ikke betænkelig ved, at det skulle være fra solo-debutalbummet 'Troen & Ingen'.

Her er omdrejningspunktet tabet af hans kæreste - og moren til deres fælles datter - som omkom i en tragisk højresvingsulykke tilbage i 2007. 

Selv om det er et følelsladet album, er der ikke tale om en 'terapiplade', fortæller han.  

- Jeg kan næsten blive en lille smule fornærmet, når folk kalder det en terapiplade, for det er det ikke for mig, siger han. 

- Det at være i sorg er meget mere end 11 sange på en plade. At skrive sange er at destillere nogle følelser ned til tre-fire-fem minutter og sætte ord på specifikke ting, men man når ikke hele vejen rundt på sådan en plade.

Men han er glad for, hvis albummet har vakt genklang hos andre i sorg eller sat ord på angsten ved at tage afsked med et andet menneske.

For mig har det altid været et stykke musik og ikke min private historie, der ligger i de sange

Søren Huss, sanger

Faktisk mener Søren Huss, at det er hans bedste plade, så han håber derfor, at der i det kommende 'Toppen af poppen'-program dukker nogle sange op fra albummet.  

- For mig har det altid været et stykke musik og ikke min private historie, der ligger i de sange. På den måde er der en distance, og jeg føler mig forholdsvis rolig omkring at skulle tale om det - også tilblivelsen af sangene, fortæller han.

- Det er et stort nedslag i mit kunstneriske virke, så det vil nok være helt naturligt at snakke om, og det har jeg det fint med.

Jeg er ofte ham fra Saybia

Når sangeren i dag møder folk på gaden, er det fortsat hans virke i den danske rockgruppe, mange tænker på. 

- Jeg er stadig ofte ham fra Saybia, fortæller Søren Huss, der i starten af nullerne bragede igennem på ungdomsværelserne med hits som 'The Day After Tomorrow' og 'The Second You Sleep'.

- Det er jeg jo også, men det er klart, at jeg gerne vil have mit eget navn og være min egen kunstner også. Men det, synes jeg også, jeg er. Jeg er begge dele - og er stolt af begge dele.

Han har samtidig måtte erkende, at det er solokarrieren, der lige nu fylder mest i hans liv. 

- Saybia er blevet mit åndelige sideprojekt. Det er de danske sange, og det danske sprog, jeg føler mig tættest forbundet med, fortæller han og uddyber: 

- Jeg er dansker, så det danske sprog er nede i min krop, min blod, min sjæl og tanker. At kommunikere på dansk er både nemmere og sværere på én og samme tid. 

'Toppen af poppen' bliver sendt på TV 2 til efteråret. 

Læs mere om Søren Huss og de andre deltagere i årets 'Toppen af poppen' lige her.