Hjem til gården

Der mangler salt på gården: Ekspert forklarer, hvorfor det er så vigtigt for os

Gårdens beboere har fra dag ét haft et klagepunkt: De mangler salt til maden. Men hvorfor har vi egentlig sådan et stort behov for salt?

- Det er som at stikke tungen ud af vinduet!

Med den sætning beskriver 'Hjem til gården'-beboeren Ulla Malmos gang på gang smagen af maden på gården.

For selvom der er masser af friske ingredienser at tage i haven på den selvforsynende gård i TV 2-programmet, så er der én ting, som ikke gror på træerne: Salt.

Det simple krydderi, som de fleste tager for givet i husholdningen, har stor betydning for vores ernæring.

Og som beboerne tydeligt bemærker, så vil vores krop og smagsløg hungre efter det, hvis det mangler.

Vores yndlingssmag

Salt er en af de fem grundsmage, vores tunge kan opfatte. Mellem surt, sødt, bittert og umami - smagen af kød -  er salt den smag, som vi oftest bliver udsat for - og de fleste allerbedst kan lide. Det forklarer Michael René, som er lektor på Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol.

Han har specialiseret sig i sensorik - evnen til at smage og identificere smage i mad. Han forstår godt, at det er en noget smagløs omgang mad, beboerne får, når der slet ikke er salt i.   

- Et fuldendt måltid vil indeholde elementer fra alle seks grundsmage. Hvis salt ikke er til stede, vil måltidet ganske enkelt føles mangelfuldt og sanseligt utilfredsstillende, siger han. 

Når der ikke er salt i det mad, som vi ellers forbinder med den salte smag, vil det være noget, vi bider mærke i med det samme. 

- Det er nemt at forestille sig, hvis man tænker på en god hakkebøf med kartofler, stegte løg og sovs. Det vil være en helt anden oplevelse, hvis bøffen bliver stegt uden krydderier, siger Michael René. 

Et essentielt mineral

Udover salt som smagsgiver, så har vi faktisk fysisk brug for at få salt gennem vores kost. Eller rettere: Vi har brug for mineralet natrium, som er en bestanddel af almindelig bordsalt.

Sammen med mineralet kalium regulerer natrium væskebalancen i vores blod og celler. 

- Salt er livsvigtigt, men det paradoksale er, at du kan dø af saltmangel, men du kan også dø af at få for meget salt, siger Preben Vestergaard Hansen, som underviser i ernæring på Professionshøjskolen Metropol. 

Ligesom når man bliver tørstig, fordi kroppen har brug for vand, så kan en naturlig reaktion fra kroppen være, at få lyst til at spise salt mad for at opretholde et sundt niveau. 

Danskerne er saltomaner

Natriummangel er en alvorlig tilstand, men i den vestlige verden er det i langt højere grad et problem, at vi indtager for meget salt, end for lidt. For meget salt kan få blodtrykket til at stige og øger på længere sigt risikoen for blodpropper.

Vi har egentligt kun brug for meget lidt salt dagligt, derfor tror ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen næppe, at beboerne på gården decideret mangler salt. Han tror nærmere, at de har tilvænnet sig at få for meget.

I Danmark er vi nemlig ekstremt glade for salt:

- Ser man på saltindholdet i vores kost, så får 9 ud af 10 danskere for meget salt. Det anbefales, at vi indtager 5 gram salt om dagen. I Danmark får den gennemsnitlige mand over 10 gram om dagen, mens den gennemsnitlige kvinde får lidt under 10 gram – det svarer til over to teskefulde, siger han.

Jo mere salt, man normalt kommer i sin mad, jo mere vil ens smagsløg hungre efter det.

- Når vi i lang tid salter for meget vil smagsoplevelsen svækkes, så vi skal have større og større mængde for at få den samme oplevelse, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Man kan dog sagtens vænne sig til mindre salt mad, hvis man skruer ned og for eksempel laver maden fra bunden. Så kan man i stedet skrue op for krydderurter og syrlige og bitre smage i maden, som så kan være med til at tilfredsstille, siger han.

Maden mangler smag

Der findes naturligt natrium i fersk kød, som beboerne får på gården, men langt størstedelen af det salt, vi almindeligvis indtager, kommer fra forarbejdede fødevarer.  

- Hele 70 procent af det salt, vi indtager, som er blevet tilsat i produktionen af madvarerne – kødpålæg indeholder for eksempel ekstremt meget tilsat salt, ligesom meget brød, ost og morgenmadsprodukter også gør. Den slags madvarer er vi rigtig glade for, og vi tænker ikke nødvendigvis over, at der er masser af salt i, siger Preben Vestergaard Hansen.

Derfor er Ullas klagesang på gården måske ikke helt ved siden af. 

Den slags madvarer er fuldstændig skåret fra beboernes diæt på gården, hvor de kun lever af de friske grøntsager, fersk kød og de varer, de har vundet efter de forgangne ugeopgaver.

Her laver de alting fra bunden - altså fuldstændig som ernæringseksperten anbefaler.