Hjem til gården

Vegetaren Frederik i spidsen for griseslagtning

Den eneste beboer i 'Hjem til gården', som ikke spiser kød, får til opgave at slagte en gris.

Gårdens yngste beboer, 23-årige Frederik Bingen Jacobsen, får i denne uge rollen som storbonde i 'Hjem til gården'.

Lederrollen er helt ny for Frederik, men endnu mere uvant er den ugeopgave, han bliver sat til at løse: Frederik, som er vegetar, skal nemlig stå for slagtningen af en af gårdens tre grise.

- For dig er det nok lidt paradoksalt, men der er nogle andre, der kommer til at værdsætte det rigtig meget, siger beboernes mentor, bondemanden Philip, da han præsenterer opgaven.

Frederik tager opgaven i stiv arm, men med én vigtig betingelse undervejs.

Her fortæller han, hvordan det var:

En professionel proces

Allerede fra første dag har gårdens beboere måtte forholde sig meget direkte til, at kød kommer fra dyr. Levende dyr, som skal slagtes, før det kan nydes på middagsbordet.

Undervejs har de slagtet nogle af gårdens høns, men for første gang skal de slagte et større pattedyr, som kræver ekstra forberedelse og tilsyn fra en professionel, så de gør det fuldstændig korrekt.  

Se hvordan gårdens beboer Navid havde det, da han så en høne blive slagtet den første uge på gården:

Navid har aldrig før hverken prøvet eller overværet at slagte en høne.

Netop af den grund føler Frederik sig tryg ved opgaven på trods af, at han personligt ikke får del i det svinekød, som kommer ud af det eller bryder sig rigtigt om det.  

- Jeg vidste hele tiden, at Philip var med og sørgede for, at det foregik på en ordentlig måde. Det var det vigtigste for mig, siger Frederik til TV 2. 

En streg i sandet

Allerede inden Frederik flyttede ind på gården, havde han gjort sig tanker om, hvordan han ville håndtere de dyreslagtninger, som han havde luret, ville komme før eller siden.

Han havde besluttet sig for, at han under ingen omstændigheder ville gøre noget, han ikke følte sig komfortabel ved. Herunder faldt det, at skulle dræbe et dyr. 

- Det er meget ubehagelig for mig, og jeg vil ikke gå på kompromis og slå ihjel mod min vilje, siger han.

Så én ting står klart for ham under ugeopgaven: Selvom han er med til forberedelserne, vil han ikke være den, der fører kniven til sidst. 

Sådan bliver det heller ikke. For at alt foregår forsvarligt er det bondemanden Philip, som driver et bæredygtigt landbrug, der både giver grisen et hurtigt elektrisk stød, så den fuldstændig mister bevidstheden og dernæst skærer halsen over på den. 

- Hvis jeg dræbte et dyr, så ville det kun handle om at dræbe – det går jeg overhovedet ikke ind for. I mine øjne er det anderledes, når de andre gør det, fordi det er en kilde til mad for dem, siger Frederik.

Ingen dyr burde lade livet

Frederik har ikke spist kød i fire år. Han stoppede, fordi han ikke brød sig om smagen af kød, og da han som et eksperiment fjernede det helt fra sin kost, fik han det fysisk bedre.

Kroppen var lettere, han fik mere energi, og han kom af med følelsen af oppustethed, som han havde haft før, når han spiste kød.

Til en start handlede det altså ikke om dyreetik for ham. 

- Jeg har ikke noget imod, at andre spiser kød, og jeg mener, at den måde, det foregår på gården, er den bedste måde, fordi dyrene har haft et godt og frit liv og ikke lider undervejs.

- Jeg ville selvfølgelig allerhelst være fri for, at nogen dyr overhovedet skulle lade livet, når jeg i bund og grund synes, at det er unødvendigt, siger han.

Det dyreetiske aspekt, som han selv nævner, begyndte dog at fylde mere og mere for hans beslutning om at droppe kødet.

Nu ser han det som én af de mange fordele, der er ved at være vegetar. Han vil personlig ikke bidrage til, at dyr bliver slået ihjel for menneskers skyld. 

Opgaven skal klares

Selve slagtningen er også kun en lille del af Frederiks ansvar under ugeopgaven. 

Frederik og resten af gårdens beboere skal dels lave en låge, så de kan åbne og afskærme for grisene. Dernæst skal de have et stativ til at hænge grisen op, når den er slagtet. Og til sidst skal de bygge en rygeovn til kødet og lave et robust og hygiejnisk bord til at partere grisen på.

- Så længe jeg ikke selv skulle have noget med det at gøre, føre kniven til sidst eller røre ved det, så havde jeg det fint med at facilitere det, siger Frederik som konklusion på forløbet.

Selvom han synes, at det ville være hyggeligere at have grisen gående i stien, mener han, at det er godt, at de andre beboere, som insisterer på at spise kød, kommer helt tæt på, hvordan det foregår, når de skal have mad på tallerkenen. 

- Grundlæggende mener jeg, at hvis man kan spise kylling, så kan man også slå den ihjel, siger han.

'Hjem til gården' bliver sendt hver mandag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også følge med på TV 2 PLAY. Og husk at give 'Hjem til gårdens' Facebook-side et like og få alle historierne og se eksklusive videoklip.