De har aldrig set et dyr blive slagtet: Vi ved ikke, hvor maden kommer fra

Flere af beboerne i 'Hjem til gÄrden' har ikke set et dyr blive slagtet fÞr. Det sÊtter tankerne i gang hos blandt andre Ulla og Marcus.

De 14 beboere, der mandag aften flyttede ind pĂ„ gĂ„rden i TV 2's nye reality-program ’Hjem til gĂ„rden’, skal vĂŠre selvforsynende pĂ„ en gĂ„rd, hvor faciliteterne svarer til en dansk gĂ„rd i begyndelsen af 1900-tallet.

Det betyder, at de blandt meget andet skal grave kartofler, malke kÞer og slagte fjerkrÊ. For nogle af beboerne er det grÊnseoverskridende at slÄ et dyr ihjel.

Det sÄ vi eksempelvis i aftenens fÞrste program, hvor storbonden Thomas slagtede en hÞne sammen med Navid og Line.

- Det er en stor oplevelse for mig at prĂžve at slagte en hĂžne. Det har jeg ikke prĂžvet fĂžr, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme til det, fortĂŠller Navid.

Det var oprindeligt tanken, at Navid skulle prÞve krÊfter med slagtningen, fordi han er utryg ved fugle og i det hele taget ikke har erfaring med det landlige gÞr-det-selv-liv. Det var dog for stor en mundfuld for den unge eliteatlet fra BrÞndby Strand, og han nÞjedes derfor med at kigge pÄ, mens Line og Thomas tog sig af aflivningen.

Du kan se, hvordan det foregik i klippet Ăžverst i artiklen.

For langt fra det gammeldags

PĂ„ premieredagen mandag morgen var Marcus og Ulla pĂ„ besĂžg i 'Go' morgen Danmark', og her faldt snakken pĂ„, hvor fremmedgjorte vi er blevet, nĂ„r det kommer til fĂždevareproduktionen i Danmark.

- Jeg synes helt bestemt, at vi er kommet alt for langt vÊk fra den gammeldags mÄde at leve pÄ, hvor man eksempelvis ved, hvordan man slagter et dyr, siger 27-Ärige Marcus, der er uddannet kok, og 53-Ärige Ulla er enig:

- Vi er kommet frygtelig langt vĂŠk fra det liv. Det er pĂ„ mange mĂ„der godt, men det er ogsĂ„ farligt at konstatere, hvor fuldstĂŠndig afklĂŠdte vi danskere er i forhold til at skulle overleve og forsĂžrge os selv pĂ„ den traditionelle mĂ„de.

Se deres besĂžg i 'Go' morgen Danmark' herunder.

De to 'Hjem til gÄrden'-beboere oplevede, hvor langt vÊk vi er kommet fra det traditionelle landbrug.

Fremmedgjorte forbrugere

StÞrstedelen af beboerne har meldt sig til programmet, fordi de har et Þnske om at komme tilbage til det rene, naturlige liv. AltsÄ et liv uden for mange hjÊlpemidler, og hvor man er mere eller mindre i kontakt med de fÞdevarer, man indtager.

Og det er beboerne ikke alene om. Hos Landbrug & FĂždevarer oplever man en stigende interesse for, hvor fĂždevarerne kommer fra, og sĂŠrligt hvordan dyrene har levet, fĂžr de bliver slagtet.

- Flere og flere fÞler sig fremmedgjorte, nÄr de stÄr i supermarkedet og vÊlger fÞdevarer, siger Nina Preus, som er forbrugersociolog i Landbrug & FÞdevarer.

Artiklen fortsĂŠtter under afstemningen.

Afstemning

Synes du, vi er kommet for langt vĂŠk fra det simple liv?

Nina Preus peger pÄ, at flere gerne vil tÊttere pÄ madens naturlige oprindelse, ogsÄ selv om det betyder, at man skal forholde sig til, at dyr dÞr, for at vi kan spise dem.

- Vi ser en stÞrre erkendelse af, at koteletterne eller det hakkede oksekÞd kommer fra et dyr, der har vÊret levende. Derfor er der ogsÄ en voksende bevidsthed om dyrevelfÊrd, som vi eksempelvis har set med burÊg, lyder det fra Nina Preus.

Ny forbrugertrend vinder frem

I Landbrug & FĂždevarers markedsanalyse af forbruger- og fĂždevaretrends er det tydeligt, at det naturlige og rene vinder mere og mere frem hos forbrugerne:

- Økologi har gennem de seneste Ă„r oplevet en kraftig vĂŠkst, og dens popularitet kan netop forklares ved, at Ăžkologisk produktion spiller positivt ind pĂ„ en rĂŠkke vigtige forbrugerĂžnsker. F.eks. at den bĂ„de matcher Ăžnsket om, at maden er ’ren’, ’fri for’, ’miljĂžrigtig’ og ’dyrevelfĂŠrdsvenlig’.

- 40 procent kĂžber nu ofte eller altid Ăžkologi, og mĂŠnd er kommet mere pĂ„ banen i forhold til tidligere, hvor vĂŠksten i Ăžkologi var drevet meget af kvindernes interesse, lyder det i analysen, som du kan lĂŠse her.

'Hjem til gĂ„rden' bliver sendt hver mandag klokken 20.00 pĂ„ TV 2. Du kan ogsĂ„ fĂžlge med pĂ„ TV 2 PLAY. Og husk at give 'Hjem til gĂ„rdens' Facebook-side et like og fĂ„ alle historierne og se eksklusive videoklip.

Her er Hjem til gÄrdens beboere

Disse 14 personer skal samarbejde om at lÞse ugeopgaver og fÄ gÄrden op at kÞre - dog kun med redskaber fra starten af 1900-tallet.

Jacob

Jacob

Jacob Grum-Schwensen er 49 Ă„r og bor i Farum med sine bĂžrn. Jacob er management consultant og har desuden haft en karriere inden for millitĂŠret. Jacob er uddannet reserveofficer, og ledelse har altid vĂŠret en stor del af ham og hans liv.

Jacob glĂŠder sig til at prĂžve det praktiske liv pĂ„ gĂ„rden, hvor han er nĂždt til at forholde sig til naturen, sig selv og sine omgivelser.

Da Jacob var yngre var han et konkurrencemenneske, hvor det udelukkende handlede om at vinde, men i dag betyder det mindre og mindre.

- Jeg er ikke lĂŠngere ked af at tabe.

Jacob kan stadig godt lide at konkurrere med sig selv. Blandt andet har han de seneste to Ă„r tabt sig tyve kilo. 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Johanna

Johanna

Johanna Bobek er 28, single og uddannet tĂžmrer. Hun bor pĂ„ Frederiksberg i KĂžbenhavn, men er vokset op pĂ„ en gĂ„rd med et fritidslandbrug. Her hjalp hun til med de daglige gĂžremĂ„l og med at bygge stald og reparere loft og tag.

Johanna fÞler sig bedre tilpas pÄ landet med naturen og dyr omkring sig og har en drÞm om at flytte ud pÄ en gÄrd og have sit eget fritidslandbrug.

Hvis Johanna vinder Hjem til gĂ„rden og de 500.000 kroner, vil hun kĂžbe en gĂ„rd, som er et hĂ„ndvĂŠrkertilbud og sĂŠtte det i stand.

Johanna bryder sig ikke om konflikter, der ikke bliver taget hĂ„nd om i oplĂžbet, og som udvikler sig til skĂŠnderier. 

- Jeg kan mÊrke, at nÄr andre har konflikter, sÄ gÄr det mig pÄ, og jeg trÊkker mig lidt tilbage.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Kasper

Kasper

Kasper JĂžrgensen er 30 Ă„r - faktisk fylder han 30, mens han bor pĂ„ gĂ„rden. Han er studerende og bor i Horsens sammen med sin kĂŠreste. De lever et spartansk liv og bor i en kolonihave, hvor der blandt andet ikke er rindende vand i huset om vinteren.

Han er vild med det simple liv, som Hjem til gÄrden kan tilbyde, hvor han selv kan fÄ lov til at bestemme tempoet. Og sÄ er han vild med fysisk arbejde, hvor man har mulighed for at skabe og bygge ting selv.

Han har en drĂžm om at kĂžbe et nedlagt landbrug og vĂŠre delvist selvforsynende.

Kasper bryder sig ikke om bedrevidende og uĂŠrlige mennesker:

- NÄr folk er uÊrlige og foregiver at vÊre en anden, end de er, sÄ tager det alt for lang tid at finde ud af, hvem de er, og sÄ ender man med at blive skuffet.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Line

Line

Line Daniel er 25 Är og bor i Thy. Line er single og er i Þjeblikket igang med at tage adgangsgivende fag til pÊdagogstudiet, som hun har planer om at sÞge ind pÄ.

Line har meldt sig til Hjem til gÄrden, fordi hun gerne vil udfordre sig selv og prÞve livet pÄ en gÄrd.

- Og sÄ fÄ en kÊmpe oplevelse.

Det simple liv pÄ en gÄrd tiltaler Line, og hun synes ofte, at Facebook og andre sociale medier kan vÊre en stressfaktor i hverdagen.

- Vi glemmer at hygge os, give hinanden et kram og spĂžrge hvordan det gĂ„r i stedet for at kigge ned i vores telefoner.

Line er selv vokset op pÄ et nedlagt landbrug, hvor de blandt andet havde grise, hÞns og geder.

Udover Thy og fire Är i Aalborg har Line boet et Är pÄ GrÞnland. Hvis hun vinder de 500.000 kroner, vil hun fÞrst og fremmest en tur til tandlÊgen. Hun har nemlig flige, der er gÄet af nogle af hendes tÊnder, som hun gerne vil have lavet.

Derudover vil hun ud og rejse og opleve verden.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Thomas

Thomas

Thomas Gjeding er 43 Är og er fra Aarhus. I dag bor han i LÞgten, men arbejder stadig i Aarhus som havnearbejder. Thomas er single, vokset op pÄ en gÄrd og bor ogsÄ i dag pÄ en lille gÄrd. Her trives han godt, for han kan godt lide livet pÄ landet, dyr og at bruge sine hÊnder.

NÄr Thomas ikke arbejder pÄ havnen, er han sikkerhedsvagt. Han har sit eget firma, hvor folk kan hyre ham til at komme og passe pÄ ved fester og store arrangementer. Derudover "patruljerer" han i Aarhus' natteliv.

Thomas er vant til at udfordre sig selv, men at bo pÄ en gammel gÄrd med 13 fremmede mennesker er ikke noget, han har prÞvet fÞr, og det er netop fÊllesskabet, han glÊder sig til at opleve og lÊre af.

Thomas har ikke meldt sig til programmet pÄ grund af prÊmien pÄ 500.000 kroner:

- Hvis jeg vinder, kunne jeg godt tĂŠnke mig at kĂžbe et fritidslandbrug.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Ulla

Ulla

Ulla Malmos er 53 Ă„r og kommer fra Hammel uden for Århus, hvor hun i dag ogsĂ„ bor. Hun er uddannet dekoratĂžr og arbejder til daglig som rekvisitĂžr og har blandt andet vĂŠret locationmanager pĂ„ TV 2 serien 'Dicte' med Iben Hjejle i hovedrollen og flere af Nils Malmros' film.

Ulla er den ĂŠldste beboer pĂ„ gĂ„rden og er isĂŠr spĂŠndt pĂ„ at flytte ind pĂ„ gĂ„rden, fordi det fĂžrer hende tilbage til sin barndom. Hun er nemlig fĂždt pĂ„ en gĂ„rd, hvor hun boede og hjalp til med det daglige arbejde, frem til hun var 20 Ă„r.

- Jeg har rÞdder dybt i bondekulturen. Da jeg hÞrte om Hjem til gÄrden, gik det lige i hjertet, og der kom noget nostalgi op i mig.

Ulla har ikke meldt sig til Hjem til gÄrden for at vinde de 500.000 kroner. Hun er her for at lÊre at leve, som man gjorde tilbage i starten af 1900-tallet. Men hvis hun vinder, kunne hun finde pÄ at kÞbe et lille landsted og lave det om til et sted, hvor folk kan komme og holde bondegÄrdsferie.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Trine

Trine

Trine Cecilie Enevoldsen er 35 Är og arbejder i Þjeblikket pÄ at blive selvstÊndig. Mens hun gÞr det, kÞrer hun sidelÞbende landpost tre gange om ugen. Trine bor ligesom Kasper i et kolonihavehus i Silkeborg.

Hun fĂžler sig hjemme i naturen, hvor der er fred og ro og glĂŠder sig til at blive udfordret ved at prĂžve krĂŠfter med at leve pĂ„ en gĂ„rd med de hjĂŠlpemidler, man havde tilbage i starten af 1900-tallet.

Trine beskriver sig selv som en glad og positiv person, som lever meget i nuet.

- Der skal rigtig meget til at pisse mig af. Jeg kan godt blive rigtig, rigtig sur og sikkert ogsÄ pisseirriterende at hÞre pÄ. Men der skal meget til.

Hvis Trine vinder de 500.000 kroner, vil hun betale sin bil ud, invitere sin familie pÄ en rejse og sÄ skal resten bruges til opstarten af hendes virksomhed, som er en slags hestefrisÞr.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Freja

Freja

Freja Rosa Dissing Christiansen er 22 Ă„r og bor i HjĂžrring. Hun er single og arbejder pĂ„ McDonalds. 

Freja har fĂžr medvirket i flere tv-programmer - blandt andet Paradise Hotel og Det perfekte match. Det landlige og simple liv tiltaler Freja, der godt kan lide freden og roen og at vĂŠre isoleret fra omverden.

Det interesserer Freja at blive sat i uvante situationer, hvor hun blandt andet har mulighed for at lĂŠre sig selv bedre at kende. 

Hvis Freja vinder de 500.000 skal de bruges pĂ„ at betale det sidste af hendes gĂŠld og til indbetalingen pĂ„ en lejlighed eller et kolonihavehus.

Og sĂ„ skal der bruges lidt penge pĂ„ at invitere moren pĂ„ en tur til GrĂžnland. Frejas mor er nemlig halvt grĂžnlĂŠnder, og de har aldrig vĂŠret pĂ„ GrĂžnland sammen.

- Jeg har en bedstefar deroppe, som primĂŠrt taler med til min fĂždselsdag og til jul. SĂ„ jeg vil meget gerne op og besĂžge ham. 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Marcus

Marcus

Marcus Faurby Stengaard er 27 Är og uddannet kok. Han er single og bor i Valby, men han kommer fra Nakskov pÄ Lolland.

Marcus' stĂŠrke side er uden tvivl madlavning og ifĂžlge ham selv, er hans svageste punkt hĂ„ndvĂŠrket.

- Min morfar har altid sagt til mig, at jeg ikke kan slĂ„ et sĂžm i en lort uden at ĂždelĂŠgge begge dele. 

Marcus er en glad fyr, og hÄber, at han kan vinde folk med sit gode humÞr og masser af grin. Marcus er glad for at flirte og vil da ikke afvise, at det kan udvikle sig til mere end et hÄndtryk, hvis han mÞder en sÞd pige pÄ gÄrden.

Hvis Marcus vinder de 500.000 kroner, skal pengene blandt andet bruges pÄ at opleve verden.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Navid

Navid

Navid Bazgir er 21 Är og bor i BrÞndby Strand. Han er single og dyrker elitelÞb.

Han har aldrig vĂŠret pĂ„ en gĂ„rd, og derfor er alt i Hjem til gĂ„rden mere eller mindre nyt for ham. Men der er sĂŠrligt en ting pĂ„ gĂ„rden, som er en stor udfordring for ham. Nemlig hĂžnsene. 

Navid har det nemlig ikke sĂŠrlig godt med fugle.

- Da jeg var fire Är, skulle jeg fodre en svane, som bed mig i hÄnden, og lige siden har jeg ikke vÊret vild med fugle.

Hvis Navid vinder de 500.000 kroner skal de udelukkende gÄ til fattige mennesker.

- Jeg vil hjÊlpe sÄ mange mennesker, som overhovedet muligt rundt omkring i verden.

 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Reci

Reci

Reci HÞjup-Bech er 52 Är og altsÄ den nÊstÊldste beboer pÄ gÄrden. Hun arbejder som sygeplejerske og sundhedsplejerske pÄ et asylcenter.

Reci bor i Haderslev sammen med sin mand. Reci har stor erfaring med livet pÄ en gÄrd og ikke mindst med madlavning, og det glÊder hun sig til at bidrage med og ikke mindst lÊre fra sig.

I gruppesammenhÊnge er Reci typisk en, som tager over og leder og fordeler arbejdsopgaver. Men det er faktisk noget, som hun arbejder pÄ at lade vÊre med at gÞre.

Reci vil gÄ benhÄrdt efter de 500.000 kroner, som uden tvivl er Ärsagen til, at hun har meldt sig til Hjem til gÄrden. Hun har nemlig brug for et nyt fyr, og det vil hun bruge pengene pÄ, hvis hun vinder.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

SĂžren

SĂžren

SĂžren Christensen er 36 Ă„r og fra Svendborg pĂ„ Fyn, hvor han stadig bor. I dag bor han i et kollektiv pĂ„ en nedlagt gĂ„rd.

SÞren studerer i Þjeblikket pÄ Den fri lÊreruddannelse og sÄ er han god til at bruge sine hÊnder - blandt andet fordi han har arbejdet som ufaglÊrt hÄndvÊrker, inden han startede pÄ sin nuvÊrende uddannelse.

Den stĂžrste udfordring for SĂžren bliver at flytte sammen med 13 fremmede mennesker.

Hvis SÞren vinder de 500.000, skal de bruges pÄ et sejlskib, sÄ han kan krydse Atlanten.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Frederik

Frederik

Frederik Bingen Jacobsen er 22 Ă„r, single og bor pĂ„ Amager. Frederik studerer fĂždevarer og ernĂŠring pĂ„ KĂžbenhavns Universitet og i sin fritid arbejder han som chef-luger pĂ„ en Ăžkologisk gĂ„rd.

Frederik forsÞger sÄ vidt muligt at leve af plantebaserede fÞdevarer, men pÄ Hjem til gÄrden vil han bÄde indtage mÊlkeprodukter og spise Êg for at fÄ nok protein.

Frederik elsker at snakke med alle typer af mennesker og ser det som en klar fordel pÄ gÄrden.

Hvis Frederik vinder de 500.000 kroner vil han prÞve at lade vÊre med at klatte dem vÊk pÄ sjov og ballade og i stedet starte noget bÊredygtigt op.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Annet

Annet

Annet Namukasa er 29 Är og arbejder som tandklinikassistent. Hun bor i Valby og er single.

Annet er vokset op i Uganda i Østafrika, men flyttede til Aarhus med sin familie i 1998. Som voksen flyttede hun til KÞbenhavn, hvor hun fÞler, der er mere liv og en mere blandet befolkning.

Annet er en rigtig bypige, der elsker at ordne hÄr, make up og shoppe tÞj. Derfor bliver det ogsÄ en udfordring for hende at skulle leve vÊsentlig mere primitivt pÄ gÄrden. Men det er netop en af de udfordringer, som hun glÊder sig til at prÞve krÊfter med.

Foto: Lotta Lemche / TV 2