De har aldrig set et dyr blive slagtet: Vi ved ikke, hvor maden kommer fra
Flere af beboerne i 'Hjem til gÄrden' har ikke set et dyr blive slagtet fÞr. Det sÊtter tankerne i gang hos blandt andre Ulla og Marcus.
De 14 beboere, der mandag aften flyttede ind pĂ„ gĂ„rden i TV 2's nye reality-program âHjem til gĂ„rdenâ, skal vĂŠre selvforsynende pĂ„ en gĂ„rd, hvor faciliteterne svarer til en dansk gĂ„rd i begyndelsen af 1900-tallet.
Det betyder, at de blandt meget andet skal grave kartofler, malke kÞer og slagte fjerkrÊ. For nogle af beboerne er det grÊnseoverskridende at slÄ et dyr ihjel.
Det sÄ vi eksempelvis i aftenens fÞrste program, hvor storbonden Thomas slagtede en hÞne sammen med Navid og Line.
- Det er en stor oplevelse for mig at prĂžve at slagte en hĂžne. Det har jeg ikke prĂžvet fĂžr, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme til det, fortĂŠller Navid.
Det var oprindeligt tanken, at Navid skulle prÞve krÊfter med slagtningen, fordi han er utryg ved fugle og i det hele taget ikke har erfaring med det landlige gÞr-det-selv-liv. Det var dog for stor en mundfuld for den unge eliteatlet fra BrÞndby Strand, og han nÞjedes derfor med at kigge pÄ, mens Line og Thomas tog sig af aflivningen.
Du kan se, hvordan det foregik i klippet Ăžverst i artiklen.
For langt fra det gammeldags
PÄ premieredagen mandag morgen var Marcus og Ulla pÄ besÞg i 'Go' morgen Danmark', og her faldt snakken pÄ, hvor fremmedgjorte vi er blevet, nÄr det kommer til fÞdevareproduktionen i Danmark.
- Jeg synes helt bestemt, at vi er kommet alt for langt vÊk fra den gammeldags mÄde at leve pÄ, hvor man eksempelvis ved, hvordan man slagter et dyr, siger 27-Ärige Marcus, der er uddannet kok, og 53-Ärige Ulla er enig:
- Vi er kommet frygtelig langt vÊk fra det liv. Det er pÄ mange mÄder godt, men det er ogsÄ farligt at konstatere, hvor fuldstÊndig afklÊdte vi danskere er i forhold til at skulle overleve og forsÞrge os selv pÄ den traditionelle mÄde.
Se deres besĂžg i 'Go' morgen Danmark' herunder.
Fremmedgjorte forbrugere
StÞrstedelen af beboerne har meldt sig til programmet, fordi de har et Þnske om at komme tilbage til det rene, naturlige liv. AltsÄ et liv uden for mange hjÊlpemidler, og hvor man er mere eller mindre i kontakt med de fÞdevarer, man indtager.
Og det er beboerne ikke alene om. Hos Landbrug & FĂždevarer oplever man en stigende interesse for, hvor fĂždevarerne kommer fra, og sĂŠrligt hvordan dyrene har levet, fĂžr de bliver slagtet.
- Flere og flere fÞler sig fremmedgjorte, nÄr de stÄr i supermarkedet og vÊlger fÞdevarer, siger Nina Preus, som er forbrugersociolog i Landbrug & FÞdevarer.
Artiklen fortsĂŠtter under afstemningen.
Nina Preus peger pÄ, at flere gerne vil tÊttere pÄ madens naturlige oprindelse, ogsÄ selv om det betyder, at man skal forholde sig til, at dyr dÞr, for at vi kan spise dem.
- Vi ser en stÞrre erkendelse af, at koteletterne eller det hakkede oksekÞd kommer fra et dyr, der har vÊret levende. Derfor er der ogsÄ en voksende bevidsthed om dyrevelfÊrd, som vi eksempelvis har set med burÊg, lyder det fra Nina Preus.
Ny forbrugertrend vinder frem
I Landbrug & FĂždevarers markedsanalyse af forbruger- og fĂždevaretrends er det tydeligt, at det naturlige og rene vinder mere og mere frem hos forbrugerne:
- Ăkologi har gennem de seneste Ă„r oplevet en kraftig vĂŠkst, og dens popularitet kan netop forklares ved, at Ăžkologisk produktion spiller positivt ind pĂ„ en rĂŠkke vigtige forbrugerĂžnsker. F.eks. at den bĂ„de matcher Ăžnsket om, at maden er ârenâ, âfri forâ, âmiljĂžrigtigâ og âdyrevelfĂŠrdsvenligâ.
- 40 procent kÞber nu ofte eller altid Þkologi, og mÊnd er kommet mere pÄ banen i forhold til tidligere, hvor vÊksten i Þkologi var drevet meget af kvindernes interesse, lyder det i analysen, som du kan lÊse her.
'Hjem til gÄrden' bliver sendt hver mandag klokken 20.00 pÄ TV 2. Du kan ogsÄ fÞlge med pÄ TV 2 PLAY. Og husk at give 'Hjem til gÄrdens' Facebook-side et like og fÄ alle historierne og se eksklusive videoklip.