Hjem til gården

De har aldrig set et dyr blive slagtet: Vi ved ikke, hvor maden kommer fra

Flere af beboerne i 'Hjem til gården' har ikke set et dyr blive slagtet før. Det sætter tankerne i gang hos blandt andre Ulla og Marcus.

De 14 beboere, der mandag aften flyttede ind på gården i TV 2's nye reality-program ’Hjem til gården’, skal være selvforsynende på en gård, hvor faciliteterne svarer til en dansk gård i begyndelsen af 1900-tallet.

Det betyder, at de blandt meget andet skal grave kartofler, malke køer og slagte fjerkræ. For nogle af beboerne er det grænseoverskridende at slå et dyr ihjel.

Det så vi eksempelvis i aftenens første program, hvor storbonden Thomas slagtede en høne sammen med Navid og Line.

- Det er en stor oplevelse for mig at prøve at slagte en høne. Det har jeg ikke prøvet før, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme til det, fortæller Navid.

Det var oprindeligt tanken, at Navid skulle prøve kræfter med slagtningen, fordi han er utryg ved fugle og i det hele taget ikke har erfaring med det landlige gør-det-selv-liv. Det var dog for stor en mundfuld for den unge eliteatlet fra Brøndby Strand, og han nøjedes derfor med at kigge på, mens Line og Thomas tog sig af aflivningen.

Du kan se, hvordan det foregik i klippet øverst i artiklen.

For langt fra det gammeldags

På premieredagen mandag morgen var Marcus og Ulla på besøg i 'Go' morgen Danmark', og her faldt snakken på, hvor fremmedgjorte vi er blevet, når det kommer til fødevareproduktionen i Danmark.

- Jeg synes helt bestemt, at vi er kommet alt for langt væk fra den gammeldags måde at leve på, hvor man eksempelvis ved, hvordan man slagter et dyr, siger 27-årige Marcus, der er uddannet kok, og 53-årige Ulla er enig:

- Vi er kommet frygtelig langt væk fra det liv. Det er på mange måder godt, men det er også farligt at konstatere, hvor fuldstændig afklædte vi danskere er i forhold til at skulle overleve og forsørge os selv på den traditionelle måde.

Se deres besøg i 'Go' morgen Danmark' herunder.

De to 'Hjem til gården'-beboere oplevede, hvor langt væk vi er kommet fra det traditionelle landbrug.

Fremmedgjorte forbrugere

Størstedelen af beboerne har meldt sig til programmet, fordi de har et ønske om at komme tilbage til det rene, naturlige liv. Altså et liv uden for mange hjælpemidler, og hvor man er mere eller mindre i kontakt med de fødevarer, man indtager.

Og det er beboerne ikke alene om. Hos Landbrug & Fødevarer oplever man en stigende interesse for, hvor fødevarerne kommer fra, og særligt hvordan dyrene har levet, før de bliver slagtet.

- Flere og flere føler sig fremmedgjorte, når de står i supermarkedet og vælger fødevarer, siger Nina Preus, som er forbrugersociolog i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter under afstemningen.

Afstemning

Synes du, vi er kommet for langt væk fra det simple liv?

Nina Preus peger på, at flere gerne vil tættere på madens naturlige oprindelse, også selv om det betyder, at man skal forholde sig til, at dyr dør, for at vi kan spise dem.

- Vi ser en større erkendelse af, at koteletterne eller det hakkede oksekød kommer fra et dyr, der har været levende. Derfor er der også en voksende bevidsthed om dyrevelfærd, som vi eksempelvis har set med buræg, lyder det fra Nina Preus.

Ny forbrugertrend vinder frem

I Landbrug & Fødevarers markedsanalyse af forbruger- og fødevaretrends er det tydeligt, at det naturlige og rene vinder mere og mere frem hos forbrugerne:

- Økologi har gennem de seneste år oplevet en kraftig vækst, og dens popularitet kan netop forklares ved, at økologisk produktion spiller positivt ind på en række vigtige forbrugerønsker. F.eks. at den både matcher ønsket om, at maden er ’ren’, ’fri for’, ’miljørigtig’ og ’dyrevelfærdsvenlig’.

- 40 procent køber nu ofte eller altid økologi, og mænd er kommet mere på banen i forhold til tidligere, hvor væksten i økologi var drevet meget af kvindernes interesse, lyder det i analysen, som du kan læse her.

'Hjem til gården' bliver sendt hver mandag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også følge med på TV 2 PLAY. Og husk at give 'Hjem til gårdens' Facebook-side et like og få alle historierne og se eksklusive videoklip.

Her er Hjem til gårdens beboere

Disse 14 personer skal samarbejde om at løse ugeopgaver og få gården op at køre - dog kun med redskaber fra starten af 1900-tallet.

Jacob

Jacob

Jacob Grum-Schwensen er 49 år og bor i Farum med sine børn. Jacob er management consultant og har desuden haft en karriere inden for millitæret. Jacob er uddannet reserveofficer, og ledelse har altid været en stor del af ham og hans liv.

Jacob glæder sig til at prøve det praktiske liv på gården, hvor han er nødt til at forholde sig til naturen, sig selv og sine omgivelser.

Da Jacob var yngre var han et konkurrencemenneske, hvor det udelukkende handlede om at vinde, men i dag betyder det mindre og mindre.

- Jeg er ikke længere ked af at tabe.

Jacob kan stadig godt lide at konkurrere med sig selv. Blandt andet har han de seneste to år tabt sig tyve kilo. 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Johanna

Johanna

Johanna Bobek er 28, single og uddannet tømrer. Hun bor på Frederiksberg i København, men er vokset op på en gård med et fritidslandbrug. Her hjalp hun til med de daglige gøremål og med at bygge stald og reparere loft og tag.

Johanna føler sig bedre tilpas på landet med naturen og dyr omkring sig og har en drøm om at flytte ud på en gård og have sit eget fritidslandbrug.

Hvis Johanna vinder Hjem til gården og de 500.000 kroner, vil hun købe en gård, som er et håndværkertilbud og sætte det i stand.

Johanna bryder sig ikke om konflikter, der ikke bliver taget hånd om i opløbet, og som udvikler sig til skænderier. 

- Jeg kan mærke, at når andre har konflikter, så går det mig på, og jeg trækker mig lidt tilbage.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Kasper

Kasper

Kasper Jørgensen er 30 år - faktisk fylder han 30, mens han bor på gården. Han er studerende og bor i Horsens sammen med sin kæreste. De lever et spartansk liv og bor i en kolonihave, hvor der blandt andet ikke er rindende vand i huset om vinteren.

Han er vild med det simple liv, som Hjem til gården kan tilbyde, hvor han selv kan få lov til at bestemme tempoet. Og så er han vild med fysisk arbejde, hvor man har mulighed for at skabe og bygge ting selv.

Han har en drøm om at købe et nedlagt landbrug og være delvist selvforsynende.

Kasper bryder sig ikke om bedrevidende og uærlige mennesker:

- Når folk er uærlige og foregiver at være en anden, end de er, så tager det alt for lang tid at finde ud af, hvem de er, og så ender man med at blive skuffet.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Line

Line

Line Daniel er 25 år og bor i Thy. Line er single og er i øjeblikket igang med at tage adgangsgivende fag til pædagogstudiet, som hun har planer om at søge ind på.

Line har meldt sig til Hjem til gården, fordi hun gerne vil udfordre sig selv og prøve livet på en gård.

- Og så få en kæmpe oplevelse.

Det simple liv på en gård tiltaler Line, og hun synes ofte, at Facebook og andre sociale medier kan være en stressfaktor i hverdagen.

- Vi glemmer at hygge os, give hinanden et kram og spørge hvordan det går i stedet for at kigge ned i vores telefoner.

Line er selv vokset op på et nedlagt landbrug, hvor de blandt andet havde grise, høns og geder.

Udover Thy og fire år i Aalborg har Line boet et år på Grønland. Hvis hun vinder de 500.000 kroner, vil hun først og fremmest en tur til tandlægen. Hun har nemlig flige, der er gået af nogle af hendes tænder, som hun gerne vil have lavet.

Derudover vil hun ud og rejse og opleve verden.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Thomas

Thomas

Thomas Gjeding er 43 år og er fra Aarhus. I dag bor han i Løgten, men arbejder stadig i Aarhus som havnearbejder. Thomas er single, vokset op på en gård og bor også i dag på en lille gård. Her trives han godt, for han kan godt lide livet på landet, dyr og at bruge sine hænder.

Når Thomas ikke arbejder på havnen, er han sikkerhedsvagt. Han har sit eget firma, hvor folk kan hyre ham til at komme og passe på ved fester og store arrangementer. Derudover "patruljerer" han i Aarhus' natteliv.

Thomas er vant til at udfordre sig selv, men at bo på en gammel gård med 13 fremmede mennesker er ikke noget, han har prøvet før, og det er netop fællesskabet, han glæder sig til at opleve og lære af.

Thomas har ikke meldt sig til programmet på grund af præmien på 500.000 kroner:

- Hvis jeg vinder, kunne jeg godt tænke mig at købe et fritidslandbrug.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Ulla

Ulla

Ulla Malmos er 53 år og kommer fra Hammel uden for Århus, hvor hun i dag også bor. Hun er uddannet dekoratør og arbejder til daglig som rekvisitør og har blandt andet været locationmanager på TV 2 serien 'Dicte' med Iben Hjejle i hovedrollen og flere af Nils Malmros' film.

Ulla er den ældste beboer på gården og er især spændt på at flytte ind på gården, fordi det fører hende tilbage til sin barndom. Hun er nemlig født på en gård, hvor hun boede og hjalp til med det daglige arbejde, frem til hun var 20 år.

- Jeg har rødder dybt i bondekulturen. Da jeg hørte om Hjem til gården, gik det lige i hjertet, og der kom noget nostalgi op i mig.

Ulla har ikke meldt sig til Hjem til gården for at vinde de 500.000 kroner. Hun er her for at lære at leve, som man gjorde tilbage i starten af 1900-tallet. Men hvis hun vinder, kunne hun finde på at købe et lille landsted og lave det om til et sted, hvor folk kan komme og holde bondegårdsferie.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Trine

Trine

Trine Cecilie Enevoldsen er 35 år og arbejder i øjeblikket på at blive selvstændig. Mens hun gør det, kører hun sideløbende landpost tre gange om ugen. Trine bor ligesom Kasper i et kolonihavehus i Silkeborg.

Hun føler sig hjemme i naturen, hvor der er fred og ro og glæder sig til at blive udfordret ved at prøve kræfter med at leve på en gård med de hjælpemidler, man havde tilbage i starten af 1900-tallet.

Trine beskriver sig selv som en glad og positiv person, som lever meget i nuet.

- Der skal rigtig meget til at pisse mig af. Jeg kan godt blive rigtig, rigtig sur og sikkert også pisseirriterende at høre på. Men der skal meget til.

Hvis Trine vinder de 500.000 kroner, vil hun betale sin bil ud, invitere sin familie på en rejse og så skal resten bruges til opstarten af hendes virksomhed, som er en slags hestefrisør.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Freja

Freja

Freja Rosa Dissing Christiansen er 22 år og bor i Hjørring. Hun er single og arbejder på McDonalds. 

Freja har før medvirket i flere tv-programmer - blandt andet Paradise Hotel og Det perfekte match. Det landlige og simple liv tiltaler Freja, der godt kan lide freden og roen og at være isoleret fra omverden.

Det interesserer Freja at blive sat i uvante situationer, hvor hun blandt andet har mulighed for at lære sig selv bedre at kende. 

Hvis Freja vinder de 500.000 skal de bruges på at betale det sidste af hendes gæld og til indbetalingen på en lejlighed eller et kolonihavehus.

Og så skal der bruges lidt penge på at invitere moren på en tur til Grønland. Frejas mor er nemlig halvt grønlænder, og de har aldrig været på Grønland sammen.

- Jeg har en bedstefar deroppe, som primært taler med til min fødselsdag og til jul. Så jeg vil meget gerne op og besøge ham. 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Marcus

Marcus

Marcus Faurby Stengaard er 27 år og uddannet kok. Han er single og bor i Valby, men han kommer fra Nakskov på Lolland.

Marcus' stærke side er uden tvivl madlavning og ifølge ham selv, er hans svageste punkt håndværket.

- Min morfar har altid sagt til mig, at jeg ikke kan slå et søm i en lort uden at ødelægge begge dele. 

Marcus er en glad fyr, og håber, at han kan vinde folk med sit gode humør og masser af grin. Marcus er glad for at flirte og vil da ikke afvise, at det kan udvikle sig til mere end et håndtryk, hvis han møder en sød pige på gården.

Hvis Marcus vinder de 500.000 kroner, skal pengene blandt andet bruges på at opleve verden.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Navid

Navid

Navid Bazgir er 21 år og bor i Brøndby Strand. Han er single og dyrker eliteløb.

Han har aldrig været på en gård, og derfor er alt i Hjem til gården mere eller mindre nyt for ham. Men der er særligt en ting på gården, som er en stor udfordring for ham. Nemlig hønsene. 

Navid har det nemlig ikke særlig godt med fugle.

- Da jeg var fire år, skulle jeg fodre en svane, som bed mig i hånden, og lige siden har jeg ikke været vild med fugle.

Hvis Navid vinder de 500.000 kroner skal de udelukkende gå til fattige mennesker.

- Jeg vil hjælpe så mange mennesker, som overhovedet muligt rundt omkring i verden.

 

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Reci

Reci

Reci Højup-Bech er 52 år og altså den næstældste beboer på gården. Hun arbejder som sygeplejerske og sundhedsplejerske på et asylcenter.

Reci bor i Haderslev sammen med sin mand. Reci har stor erfaring med livet på en gård og ikke mindst med madlavning, og det glæder hun sig til at bidrage med og ikke mindst lære fra sig.

I gruppesammenhænge er Reci typisk en, som tager over og leder og fordeler arbejdsopgaver. Men det er faktisk noget, som hun arbejder på at lade være med at gøre.

Reci vil gå benhårdt efter de 500.000 kroner, som uden tvivl er årsagen til, at hun har meldt sig til Hjem til gården. Hun har nemlig brug for et nyt fyr, og det vil hun bruge pengene på, hvis hun vinder.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Søren

Søren

Søren Christensen er 36 år og fra Svendborg på Fyn, hvor han stadig bor. I dag bor han i et kollektiv på en nedlagt gård.

Søren studerer i øjeblikket på Den fri læreruddannelse og så er han god til at bruge sine hænder - blandt andet fordi han har arbejdet som ufaglært håndværker, inden han startede på sin nuværende uddannelse.

Den største udfordring for Søren bliver at flytte sammen med 13 fremmede mennesker.

Hvis Søren vinder de 500.000, skal de bruges på et sejlskib, så han kan krydse Atlanten.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Frederik

Frederik

Frederik Bingen Jacobsen er 22 år, single og bor på Amager. Frederik studerer fødevarer og ernæring på Københavns Universitet og i sin fritid arbejder han som chef-luger på en økologisk gård.

Frederik forsøger så vidt muligt at leve af plantebaserede fødevarer, men på Hjem til gården vil han både indtage mælkeprodukter og spise æg for at få nok protein.

Frederik elsker at snakke med alle typer af mennesker og ser det som en klar fordel på gården.

Hvis Frederik vinder de 500.000 kroner vil han prøve at lade være med at klatte dem væk på sjov og ballade og i stedet starte noget bæredygtigt op.

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Annet

Annet

Annet Namukasa er 29 år og arbejder som tandklinikassistent. Hun bor i Valby og er single.

Annet er vokset op i Uganda i Østafrika, men flyttede til Aarhus med sin familie i 1998. Som voksen flyttede hun til København, hvor hun føler, der er mere liv og en mere blandet befolkning.

Annet er en rigtig bypige, der elsker at ordne hår, make up og shoppe tøj. Derfor bliver det også en udfordring for hende at skulle leve væsentlig mere primitivt på gården. Men det er netop en af de udfordringer, som hun glæder sig til at prøve kræfter med.

Foto: Lotta Lemche / TV 2