Oscar

Tager ansvaret for Oscar-brøler: 'Vi beklager dybt'

Revisionsfirma undskylder den fejl, der førte til, at den forkerte vinder blev udråbt ved årets Oscar-uddeling.

I to kufferter står navnene på vinderne af årets Oscar-uddeling, og det er revisions- og konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers' opgave at holde styr på dem.

Men i år skete der det, der ikke må ske, da vinderne af 'Årets bedste film' ved en fejl blev udråbt til at være 'La La Land'. 

Det blev først opdaget, at prisen faktisk gik til 'Moonlight', da de forkerte personer var gået op på scenen for at modtage den prestigefyldte pris. 

PricewaterhouseCoopers undskylder nu for brøleren i et tweet: 

- Ved en fejl fik prisuddelerne den forkerte kuvertkategori, og da det blev opdaget, blev det rettet med det samme, lyder det blandt andet fra firmaet, der vil undersøge sagen til bunds.

- Vi beklager dybt, at dette kunne ske, fortsætter de og takker samtidig for måden, den særdeles uheldige episode blev håndteret på. 

Det er i år 83. gang, at revisionsfirmaet står bag optællingen af Oscar-akademiets cirka 6000 stemmer.

- Jeg havde det kort

Efter vinder-misforståelsen fortalte skuespilleren Warren Beatty, at han og meduddeleren Faye Dunaway blot læste op, hvad der stod på kortet. 

- Jeg åbnede kuverten, og den sagde 'Emma Stone - La La Land', fortalte han på scenen.

Nærbilleder fra det nu berømte øjeblik viser, at der på kuverten står 'Bedste kvindelige hovedrolle': 

Emma Stone, der forinden vandt prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle', ønskede dog ikke at have nogen andel i misforståelsen, og hun fortalte efterfølgende, at hun havde netop det kort på sig hele tiden. 

- Jeg holdt fast i mit 'bedste kvindelige hovedrolle'-kort hele tiden. Jeg vil ikke starte noget, men uanset hvad historien var, så havde jeg det kort, lød det fra skuespilleren backstage. 

Stemmerne tælles op i hånden

De to revisorer fra PricewaterhouseCoopers er ifølge flere medier placeret i hver sin side af scenen, og har begge et eksemplar af alle 24 vinderkuverter - det kan være forklaringen på, at der kan være to af samme slags i omløb.

Der er en række sikkerhedsforanstaltninger forbundet med optællingen af stemmerne og overrækkelsen af vinderkuverterne. 

BBC skriver, at stemmerne bliver talt op flere gange i hånden, og det er kun to revisorere, der kender til det endelige resultat i kuverterne, som placeres i to kufferter. 

På selve Oscar-aftenen kører de to revisorer forskellige veje hen til Dolby Theatre i Hollywood under politibeskyttelse, og de overrækker herefter personligt kuverterne til prisuddelerne ved scenen.

Alligevel gik det galt natten til mandag, hvor der blev byttet rundt på kuverterne, da aftenens største pris skulle uddeles.