Så meget er en Oscar værd

Det er ikke kun ære og hæder, der er på spil, når Oscar-statuetterne deles ud. For den gyldne statuette er mange millioner værd.

Natten til mandag bliver Hollywood endnu engang overdænget med glitter og kjoler, når de prestigefyldte Oscar-statuetter deles ud for 89. gang.

To danske film er nomineret.

Den danske film ’Under sandet’ er nomineret i kategorien ’Bedste udenlandske film’, og kortfilmen ’Silent nights' i kategorien ’Bedste kortfilm’, og der er derfor meget på spil for Danmark i år.

Selve statuetten koster ’kun’ 5.000 kroner at producere, men for dansk filmindustri, instruktøren og filmselskabet bag, er den mange millioner værd.

Det fortæller Peter Aalbæk Jensen, der er tidligere direktør for og stifter af filmselskabet Zentropa.

- Det trækker spor rigtig mange år frem. Det er et voldsomt karrierespring for instruktøren, manuskriptforfatteren og filmproducenten, siger han.

10 millioner værd - mindst

Peter Aalbæk Jensen anslår, at en Oscar samlet set er mindst 10 millioner kroner værd for dem, der har en aktie i filmen, når den vinder.

- Alene salget af den film, som du har med, eksploderer, siger han.

Oscar-showet

  • Det første Oscar-show blev afholdt i 1929. Prisuddelingen fik først navnet 'Oscar' nogle år senere. Selvom der findes mange forskellige bud, ved ingen rigtig, hvor navnet 'Oscar' pludselig kom fra. 
  • Oscar-Akademiet, der afgør, hvem der vinder, består af cirka 6.000 filmfolk fra hele verden (hvoraf størstedelen dog er amerikanere). 
  • Der uddeles 24 priser på selve Oscar-aftenen. 'Årets bedste film' bliver af mange anset som den mest prestigefyldte pris. 
  • Syv danske film har gennnem tiderne vundet en Oscar i kategorierne 'Årets bedste ikke-engelsk sprogede film' og 'Årets bedste kortfilm'

Inden 2017 havde otte danske spille- og kortfilm vundet en Oscar, og alle de prisvindende instruktører, som TV 2 har talt med, kan skrive under på, at prisen har gjort en forskel for dem.

Der er ikke nogen tvivl om, at det har givet mig adgang til nogle stjerner, som jeg ellers ikke ville have haft adgang til

Susanne Bier, instruktør

Den åbnede døre for Bille August

For Bille August, der modtog en Oscar for spillefilmen ’Pelle Eroberen’ i 1989, har prisen helt konkret betydet, at han fik meget nemmere ved at finde finansieringen til sine film og stjerner til at besætte rollerne.

- Men også helt konkret, at da jeg havde modtaget denne her, så fik jeg en masse – rigtig mange tilbud om at komme ud og lave film, fortæller Bille August.

Det samme skete for Susanne Bier, der modtog en Oscar i kategorien ’Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm’ for ’Hævnen’ i 2011.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det har givet mig adgang til nogle stjerner, som jeg ellers ikke ville have haft adgang til, lyder det fra instruktøren.