Badehotellet

Sådan oplevede skuespillerne århundredets uvejr på 'Badehotellet'

I aftenens afsnit af 'Badehotellet' vender badeidyllen, da det største skybrud nogensinde målt i Danmark skyller over de hvide sandbanker og gæster.

- Det er en ganske særlig dag, når det regner i studierne på 'Badehotellet'. 

Sådan fortæller Otilia og Edith fra 'Badehotellet', som spilles af Ulla Vejby og Merete Mærkedahl. 

Den 9. juli 1931 rammes Danmark af det største skybrud, der nogensinde er blevet målt. Tunge, mørke skyer fra vest trækker et ødelæggende og særdeles vådt spor gennem det danske sommerland.

På 'Badehotellet' gør forfatterne og holdet meget ud af at være historisk korrekte og portrættere virkelige begivenheder rigtigt, men skybruddet var en af de større udfordringer i aftenens afsnit.

Rekorden, som stadig står i dag, blev sat på Ærø, hvor der over 24 timer faldt 168,9 mm regn. 

Til sammenligning falder der gennemsnitligt cirka 765 mm på et år i Danmark. Der faldt altså 84,5 dages nedbør på én dag, hvor hele landet blev hårdt ramt.

En skelsættende dag i Danmarkshistorien, hvor utallige landmænd mistede afgrøder, og bygninger skyllede bort.

Våde forhold

Det kræver utroligt meget planlægning og nogle helt lavpraktiske kneb, når så meget vand skyller ind over 'Badehotellet', hvor kulisser og skuespillere skal være drivvåde.

- Vi tager vores kostumer på, og denne gang skulle det se lidt voldsomt ud, så de hælder en fyldt vandkande over os. Det er heldigvis varmt vand, så det er ikke det kolde gys, siger Ulla Vejby, som spiller Edith.

Hun fortæller, at hele produktionsholdet er ekstra meget på mærkerne, når der er regn på dagens program. 

- Lige så snart, vi er færdige med scenen, så kommer der straks nogle med tæpper, så vi ikke fryser for meget. Men nogle gange skal kulissen ændres meget, og så sidder vi og venter omkring en varmeblæser som et lejrbål, siger hun. 

- Denne gang var det dog ret ekstremt, og vi blev plaskvåde. Vi kan ikke bare tage tøjet af, men heldigvis er der varmeblæserne eller vores "sole". De enorme lamper, som sørger for, at solen altid skinner på 'Badehotellet', siger Merete Mærkedahl, som spiller Otilia.

Op på dupperne

Selvom de fleste af os afskyr regnvejr, så synes de to skuespillerinder faktisk ganske godt om at arbejde med kaskader af vand væltende ned fra oven.

- Det er virkelig sjovt og giver noget virkelighedfornemmelse. For mig går der sport i at blive rigtig våd, så jeg ender med at være våd ind til skindet i timevis. Men jeg er heldigvis ikke blevet syg endnu, siger Merete Mærkedahl.

Det kræver dog noget ekstra koncentration, og skuespillerne skal være oppe på dupperne for at ramme dramaet.

- Inden scenen skal jeg lige finde mit fokus. Jeg skal koncentrere mig ekstra meget, fordi man bliver distraheret. Nogle gange kommer man til at lave dumme fejl, hvor man holder en rekvisit i den forkerte hånd. Så skal det hele tages om igen, siger Ulla Vejby.

Hvis du vil se, hvordan det store skybrud sætter 'Badehotellet' under vand og vanskeligheder, så se med i aften på TV 2 klokken 20.00.