Mercur

Premiere i aften: Autentisk dramaserie om dem, der ikke ville lade sig tryne

Ny serie på TV 2 Charlie tuner ind på tiden i Danmark, hvor monopolet herskede og den sande historie om en lille gruppe mennesker, som brød det hele.

Mandag aften kl. 20.45 blænder TV 2 Charlie op for den historiske dramaserie 'Mercur' med en lydside, som de fleste serier nok vil misunde.

Hvis man var ung i 1958 og tændte for radioen, gjorde man det ikke for at svinge hofterne, så pigerne hvinede.

Der fandtes kun to radiokanaler i Danmark, som begge var styret af Statsradiofonien, der senere kom til at hedde Danmarks Radio. Og her spillede man kun klassisk musik.

Her bestemte man, hvilken musik danskerne skulle lytte til og slet ikke lytte til. Især ikke den djævelskab til rock 'n' roll, som bragte ungdommen i fordærv.

Men det skulle ikke holde ret meget længere.

Et hul i loven

I en ny serie på TV 2 Charlie efter idé af Adam Price, tager vi tilbage til 1958 og den sande historie, hvor en lille gruppe mennesker får nok af klassisk musik og det rigide monopol. De vil lave kommerciel radio, som spiller populærmusik.

- Der er blevet lavet en enorm research for at kunne fortælle historien rigtigt. Det handler om mennesker, som tror på en ide, og som skal bryde med en norm. Det er første gang, at nogen bryder det store monopol i Danmark, siger Adam Price tli TV 2.

De vil starte en radiokanal, men hvordan gør man det, når radiospredningsloven siger, at det kun er Statsradiofonien, som må sende radio? Man finder et hul i loven.

Det viste sig nemlig, at hvis man sender radiosignaler fra et skib i internationalt farvand, så kunne lovens lange arme ikke lukke radioen ned. 

Nostalgi og det gamle Danmark

Serien tager sin begyndelse i 1958 og fortsætter indtil 1962. Det er dermed et gensyn med et Danmark, som var styret af de pæne normer. Det bedre borgerskab svøbte landet i konservative tanker og et nedværdigende syn på kvinder, der efterhånden blev mere og mere ivrige for at finde deres egne ståsteder.

- 'Mercur' foregår jo deromkring, hvor de første sæsoner af serien 'Mad Men' (amerikansk serie, red.) også foregår. Den nostalgiske bølge er skøn, hvor vi svagt erindrer de skarpe opdelte kønsroller, siger Adam Price.

I de bærende roller finder vi Andreas Jessen, Jon Lange og Neel Rønholt, som fortæller, at hele holdet forsvandt ind i en nostalgisk boble af flotte kostumer og musik.

Andreas Jessen og Stephania Potalivo fortæller om udfordringen ved at portrættere karakterer fra 1958.

- Jeg fik klippet en tidstypisk frisure med pandehår, som jeg endte med at blive vild med. Og jeg kan se på mit tøj nu, at jeg er blevet inspireret af tøjet af serien, siger Neel Rønholt til TV 2.

I andre roller er Peter Gantzler, Stephania Potalivo, Steen Stig Lommer, Charlotte Fich, Jesper Lohmann, Ken Vedsegaard og Rasmus Botoft med flere.

Serien er instrueret af Charlotte Sachs Baastrup. Hovedforfatter er Søren Frellesen.

’Mercur’ har premiere lige efter 'Badehotellet' kl. 20.45 på TV 2 Charlie. Efterfølgende sendes 'Mercur' hver søndag kl. 20.45. Du kan som altid være et skridt foran og se snigpremiere på TV 2 PLAY efter aftenens afsnit.