Sådan er Danmarks chancer til Oscaruddelingen

Med tre danske nomineringer burde vores chancer være ok til årets Oscaruddeling, men bookmakerne er ikke helt enige.

På søndag går det løs med brusende designerkjoler, spændte maver og følsomme takketaler, når dørene bliver slået op til den store Oscaruddeling 2017.

Se Oscar på TV 2

Du kan følge hele Oscar-showet aftenen og natten til mandag den 27 februar på TV 2 og TV 2 PLAY.

Michéle Bellaiche er vært på Oscaraftenen, hvor en række gæster, mode- og filmeksperter sidder klar til at kommentere showet undervejs. 

Se hele TV 2's Oscar-program, der begynder søndag den 26 her: 

 • kl. 22.55 'Oscar 2017: Og de nominerede er...'
 • kl. 23.15: 'Silent Nights' (Dansk kortfilm, der er Oscar-nomineret i år)
 • kl. 23.55: 'Oscar rød løber - direkte'
 • Kl. 2.30: 'Oscar 2017 Prisuddeling - direkte

Til årets overdådige show er Danmark repræsenteret i tre kategorier, nemlig 'Under Sandet' for 'bedste udenlandske film', 'Silent Nights' i kategorien 'bedste kortfilm' og Viggo Mortensen i kategorien 'bedste mandlige hovedrolle' for sin rolle i filmen 'Captain Fantastic'.

De danske chancer er dog langt fra de bedste. Faktisk rangerer bookmakerene den danske deltagelse lavest i alle tre kategorier, undtagen i kategorien 'bedste udenlandske film', hvor 'Under Sandet' bliver vurderet til at have den næstlavest chance for at vinde.

I kategorien 'bedste udenlandske film' tror bookmakerne på den tysk-østriske 'Tony Erdman' som en vinder. Her får du dine penge 1.72 gange igen, hvorimod den danske 'Under Sandet' giver pengene 34 gange igen.

Chancen for dansk-statuette er lille

I mandagens 'Go' morgen Danmark' kommer filmanmeldere Ann Lind og Søren Frellesen med deres bud på, hvilke film der vil tage statuetterne med hjem. Og fagfolkene spår desværre heller ikke Danmark de bedste chancer.

Men selv om Danmarks chancer ikke er fantastiske, så er der alligevel én rigtig god grund til at se med på søndag.

- Faktisk synes jeg, at det i år er spændende, fordi det er ikke sådan, hvor man bare ved at én speciel film ville vinde, siger Susanne Bier.

Bookmakerfavoritten

Ann Lind, Søren Frellesen og bookmakerne har dog - modsat den kendte instruktør - én særlig favorit, nemlig Hollywood-darlingen 'La La Land', der har fået 14 Oscar-nomineringer.

La La Land er blandt andet nomineret som 'bedste film', hvor bookmakerne kun giver pengene 1,10 gange igen, hvis filmen vinder. Spiller du derimod på filmene 'Lion' eller 'Fences' i denne kategori, vil du få dine penge 101 gange igen.

Ann Lind er ligesom bookmakerne vild med La La Land.

- Det er atypisk med en musical, men den gør meget. Det er både en smuk kærlighedshistorie, og det er en hyldest til filmbranchen og til musicalgenren. Og det er bare sådan et overflødighedshorn, som emmer af kærlighed til filmmediet, siger Ann Lind.

- Den fornyer en musicalform, der trænger til at blive fornyet, supplerer Søren Frellesen.

Uenighed om 'bedste hovedrolle'

Som bedste hovedrolle er Ann og Søren ikke helt enige. Her mener Ann Lind nemlig, at Emma Stone fra 'La La Land' vil modtage prisen som bedste kvindelige hovedrolle og Casey Affleck fra 'Manchester by the Sea' som bedste mandelige hovedrolle.

Søren Frellesen mener derimod, at prisen hos kvinderne vil gå til Isabelle Huppert fra filmen 'Elle' og Denzel Washington fra 'Fences' på den mandelige side.

Bookmakerne er dog enige med Ann Lind. Her får Emma Stone og Casey Affleck de bedste odds for at vinde.

Få et overblik over de nominerede i kategorien 'årets film' til dette års Oscars.

Nedenfor kan du få et overblik over de nominerede i Oscaruddelingens måske mest prestigefyldte pris - nemlig 'bedste film'.

Oscarnomineringer - bedste film

 1. La La Land

  Odds 1,1

  Emma Stone og Ryan Gosling spiller med i musicalen ‘La La Land’, der handler om jazzpianisten Sebastian, og den aspirerende skuespillerinde Mia i Los Angeles.

  De møder hinanden og bliver forelskede, men deres drømme udfordrer deres kærlighed.

 2. Moonlight

  Odds 8,0

  'Moonlight' er en tidløs historie om menneskelig selverkendelse, og filmen følger en ung sort mand fra han er barn til han bliver voksen. Han vokser op et groft kvarter i Miami, hvor han kæmper for at finde sin plads i livet.

 3. Hidden Figures

  Odds 21,0

  'Hidden Figures' er et biografisk drama baseret på en faktabog af samme navn, og den handler om sorte kvindelige matematikere hos NASA.

 4. Manchester by the Sea

  Odds 26,0

  'Manchester by the Sea' handler om en mand, der må tage sig af sin nevø, da drengens far dør.

  Onklen er nu tvunget til at vende tilbage til den lille fiskerby i Massachusetts for at tage sig af drengen - en by som han ellers havde forladt.

 5. Hacksaw Ridge

  Odds 101,0

  'Hacksaw Ridge' er et biografisk krigsdrama om Anden Verdenskrig, og den omhandler en amerikansk pacifistisk sygepasser, som nægter at bære eller bruge et skydevåben.

 6. Fences

  Odds 101,0

  'Fences' er et amerikansk drama, der er instrueret af Denzel Washington. Filmen omhandler en sort familiefar fra arbejderklassen, der forsøger at opfostre sin familie i 1950'erne, samtidig med at han prøver at affinde sig med den rute, som hans liv har taget.

 7. Lion

  Odds 101,0

  En 5-årig indisk dreng bliver væk fra sin familie, og han ender på gaderne i Calcutta. Efter at have overlevet selv på gaden, bliver han adopteret af et par fra Australien. 25 år senere sætter han sig for at finde sin indiske familie.

 8. Arrival

  Odds 101,0

  'Arrival' handler om tolv mystiske rumfartøj, der viser sig rundt omkring i verden, og professor Louise Banks' kamp for at fortolke det sprog som de fremmede kommer med.

 9. Hell or High Water

  Odds 101,0

  En fraskilt far og hans tidligere straffede bror tager voldsomme metoder i brug for at redde familiens farm i det vestlige Texas.

Danske vindere gennem tiden

Tre gange er det blevet til en dansk Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Senest i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" hentede den fornemme hæder til landet. I 1988 vandt Gabriel Axels "Babettes gæstebud", og i 1989 vandt Bille Augusts "Pelle Erobreren".

Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm 

 • 2011: "Hævnen / In a Better World" – Susanne Bier
 • 1989: "Pelle Erobreren" Bille August
 • "Babettes gæstebud" Gabriel Axel

Kortfilm

 • 2014:  "Helium" - Anders Walter og Kim Magnusson
 • 2010: "The New Tenants" – Joachim Back
 • 2003: "Der er en yndig mand" – Martin Strange-Hansen
 • 1999: "Valgaften" – Anders Thomas Jensen

Danskere i ikke-danske produktioner

 • 2010: Per Christensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 2004: Henrik Wann Jensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 1986: Børge Ring – "Anna & Bella" (Animation)
 • 1949: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1948: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1939: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1931: Max Rée – "Cimarron" (Interiørdekoration)