Sådan er Danmarks chancer til Oscaruddelingen
Med tre danske nomineringer burde vores chancer være ok til årets Oscaruddeling, men bookmakerne er ikke helt enige.
På søndag går det løs med brusende designerkjoler, spændte maver og følsomme takketaler, når dørene bliver slået op til den store Oscaruddeling 2017.
Til årets overdådige show er Danmark repræsenteret i tre kategorier, nemlig 'Under Sandet' for 'bedste udenlandske film', 'Silent Nights' i kategorien 'bedste kortfilm' og Viggo Mortensen i kategorien 'bedste mandlige hovedrolle' for sin rolle i filmen 'Captain Fantastic'.
De danske chancer er dog langt fra de bedste. Faktisk rangerer bookmakerene den danske deltagelse lavest i alle tre kategorier, undtagen i kategorien 'bedste udenlandske film', hvor 'Under Sandet' bliver vurderet til at have den næstlavest chance for at vinde.
I kategorien 'bedste udenlandske film' tror bookmakerne på den tysk-østriske 'Tony Erdman' som en vinder. Her får du dine penge 1.72 gange igen, hvorimod den danske 'Under Sandet' giver pengene 34 gange igen.
Chancen for dansk-statuette er lille
I mandagens 'Go' morgen Danmark' kommer filmanmeldere Ann Lind og Søren Frellesen med deres bud på, hvilke film der vil tage statuetterne med hjem. Og fagfolkene spår desværre heller ikke Danmark de bedste chancer.
Men selv om Danmarks chancer ikke er fantastiske, så er der alligevel én rigtig god grund til at se med på søndag.
- Faktisk synes jeg, at det i år er spændende, fordi det er ikke sådan, hvor man bare ved at én speciel film ville vinde, siger Susanne Bier.
Bookmakerfavoritten
Ann Lind, Søren Frellesen og bookmakerne har dog - modsat den kendte instruktør - én særlig favorit, nemlig Hollywood-darlingen 'La La Land', der har fået 14 Oscar-nomineringer.
La La Land er blandt andet nomineret som 'bedste film', hvor bookmakerne kun giver pengene 1,10 gange igen, hvis filmen vinder. Spiller du derimod på filmene 'Lion' eller 'Fences' i denne kategori, vil du få dine penge 101 gange igen.
Ann Lind er ligesom bookmakerne vild med La La Land.
- Det er atypisk med en musical, men den gør meget. Det er både en smuk kærlighedshistorie, og det er en hyldest til filmbranchen og til musicalgenren. Og det er bare sådan et overflødighedshorn, som emmer af kærlighed til filmmediet, siger Ann Lind.
- Den fornyer en musicalform, der trænger til at blive fornyet, supplerer Søren Frellesen.
Uenighed om 'bedste hovedrolle'
Som bedste hovedrolle er Ann og Søren ikke helt enige. Her mener Ann Lind nemlig, at Emma Stone fra 'La La Land' vil modtage prisen som bedste kvindelige hovedrolle og Casey Affleck fra 'Manchester by the Sea' som bedste mandelige hovedrolle.
Søren Frellesen mener derimod, at prisen hos kvinderne vil gå til Isabelle Huppert fra filmen 'Elle' og Denzel Washington fra 'Fences' på den mandelige side.
Bookmakerne er dog enige med Ann Lind. Her får Emma Stone og Casey Affleck de bedste odds for at vinde.
Nedenfor kan du få et overblik over de nominerede i Oscaruddelingens måske mest prestigefyldte pris - nemlig 'bedste film'.
Danske vindere gennem tiden
Tre gange er det blevet til en dansk Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Senest i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" hentede den fornemme hæder til landet. I 1988 vandt Gabriel Axels "Babettes gæstebud", og i 1989 vandt Bille Augusts "Pelle Erobreren".
Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm
- 2011: "Hævnen / In a Better World" – Susanne Bier
- 1989: "Pelle Erobreren" Bille August
- "Babettes gæstebud" Gabriel Axel
Kortfilm
- 2014: "Helium" - Anders Walter og Kim Magnusson
- 2010: "The New Tenants" – Joachim Back
- 2003: "Der er en yndig mand" – Martin Strange-Hansen
- 1999: "Valgaften" – Anders Thomas Jensen
Danskere i ikke-danske produktioner
- 2010: Per Christensen – Teknisk Oscar (Animation)
- 2004: Henrik Wann Jensen – Teknisk Oscar (Animation)
- 1986: Børge Ring – "Anna & Bella" (Animation)
- 1949: Jean Hersholt – Æres-Oscar
- 1948: Jean Hersholt – Æres-Oscar
- 1939: Jean Hersholt – Æres-Oscar
- 1931: Max Rée – "Cimarron" (Interiørdekoration)