Forkert vinder, slagsmål med Disney og raceadskillelse - her er Oscar-akademiets pinlige øjeblikke

16x9
Den amerikanske skuespiller Jennifer Lawrence faldt i 2013 på trappen på vej op på scenen. Foto: Scanpix

Der har været mange pinlige øjeblikke til Oscar-showet. Her kan du se et udpluk.

Natten til 10. februar kommer den røde løber foran Dolby Theatre i Hollywood til at vrimle med festklædte filmfolk fra hele verden.

De er klar til at deltage i verdens fineste filmprisfest - Oscarshowet.

Det er 92. gang, showet løber af stablen, og hundredevis af mennesker arbejder året rundt på at stable showet på benene.

Sådan kan du se Oscar-showet på TV 2

TV 2 er med hele vejen, når Oscar-uddelingen sendes søndag aften 9.-10. februar 2020. 

  • Klokken 23.00 byder Michèle Bellaiche indenfor i studiet, hvor eksperter fortæller om de nominerede og er med hele showet igennem.
  • Klokken 00.30 ankommer stjernerne på den røde løber.
  • Klokken 02.00 begynder selve showet med prisoverrækkelser.
  • Klokken 05.30 slutter showet. 

Hele showet sendes direkte på TV 2 PLAY.

Du kan gense højdepunkter fra showet på TV 2 ZULU mandag klokken 22.10.

Alligevel har der gennem tiderne sneget sig nogle utilsigtede, pinlige og decideret tåkrummende hændelser ind i showet, som er kommet bag på både seere, publikum og Oscar-akademiet selv.

Vi har samlet ti af de pinligste Oscar-øjeblikke gennem de seneste 91 år. Nedenfor kan du kan stemme på det øjeblik, som du selv synes, var det mest pinlige.

De mest pinlige Oscar-øjeblikke

Brando afslog sin pris

Roger Moore stod klar til at give prisen til Marlon Brando, men i stedet gik apache-indianeren Sacheen Littlefeather på scenen og afslog prisen på vegne af skuespilleren. Foto: Scanpix
Marlon Brando gav en syngende lussing til Oscar-akademiet og hele filmbranchen, da han afslog en Oscar for sin legendariske rolle i filmen 'Godfather'.
Han blev væk og sendte i stedet apache-indianeren Sacheen Littlefeather på talerstolen. 
På vegne af skuespilleren holdt hun en tale. Her forklarede hun, at Brando afslog prisen, fordi han synes, filmindustrien behandlede indfødte amerikanere dårligt. 

Sort skuespillerinde måtte sidde for sig selv

Hattie McDaniel spillede stuepigen Mammy i 'Borte med blæsten'. Faktisk har McDaniel haft over 70 forskellige roller som stuepige igennem sin lange karriere som skuespiller. Foto: Scanpix
1940 var et skelsættende år i Oscar-historien. Hattie McDaniel vandt prisen for bedste birolle i filmen 'Borte med blæsten'. Hun blev dermed den første sorte skuespiller, der vandt en Oscar. 
Men prisoverrækkelsen bliver i dag set som pinagtig i manges øjne. Hattie McDaniel måtte nemlig ikke sidde til bords med resten af 'Borte med blæsten'-holdet, men blev derimod placeret ved et bord allerbagerst. Prisfesten blev afholdt på Ambassador's Cocoanut Grove nightclub, og her var sorte normalt forment adgang. 
Hattie McDaniel havde kun allernådigst fået lov at komme med. Efterfesten måtte hun også holde et andet sted end resten af festdeltagerne. 

Disney sagsøgte akademiet

Rob Lowes intronummer med en syngende Snehvide faldt hverken i god jord hos seerne eller Disney. Foto: Polfoto
I 1989 havde de fleste seere og publikum svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da Oscar-værten Rob Lowe åbnede showet med Snehvide (eller i hvert fald en kvinde klædt ud som Snehvide) i et stort og temmelig bizart sangnummer.
Hos Disney var man til gengæld ikke i tvivl om, at mundvigen hang nedad. Og kort tid efter showet sagsøgte tegnefilmsgiganten Oscar-akademiet for at have brugt deres varemærke. 
Oscar-akademiet skyndte sig at komme med en offentlig undskyldning, og Disney trak deres søgsmål retur. 

Jennifer Lawrence faldt på scenen

Jennifer Lawrence var iført en stor Dior-kjole, hvis underdel desværre spændte ben for skuespillerinden. Foto: Mario Anzuoni / Scanpix Denmark
Jennifer Lawrence oplevede enhver Oscar-vinders mareridt, da hun i 2013 vandt prisen for bedste skuespillerinde.
For selvom hun - efter eget udsagn - virkelig koncentrerede sig om at gå stille og roligt op på scenen, gik det galt. Pludselig snublede hun i sin enorme kjole på vej op ad trappen. Det tog hende nogle sekunder at komme på benene igen. 
Da hun igen kom på benene, modtog hun heldigvis jubelbrøl og stående applaus fra det støttende publikum.

Bjørks kjole lagde æg

Bjørk var nomineret til en Oscar for sangen 'I've Seen It All', men vandt ikke. Foto: Scanpix Nordfoto
Den islandske sangerinde Bjørk tiltrak stor opmærksomhed, da hun i 2001 dukkede op til Oscar-showet iført en stof-svane som kjole.
Svanen kunne tilmed lægge æg. Bjørk havde seks store æg med, som hun undervejs lod falde på den røde løber med det resultat, at forvirrede sikkerhedsvagter løb efter hende for at aflevere æggene tilbage til hende. 
Kjolen sikrede Bjørk en meget solid plads på de mange tusind lister, der efterfølgende er blevet lavet over Oscar-historiens værste kjoler. 

Angelina Jolie gav sin bror et tungekys

Ved Oscar-festen gav Angelina Jolie sin bror James et stort kys, som chokerede mange. Foto: Allover Press
I begyndelsen af sin karriere var skuespillerinden Angelina Jolie først og fremmest kendt som lidt af en skandaledronning. 
Det mærkat fik hun blandt andet, fordi hun til Oscar-festen i 1999 tungekyssede med sin bror, da hun vandt prisen for bedste skuespillerinde.
I takketalen udbrød hun også begejstret: "Jeg er simpelthen så forelsket i min bror lige nu", og folk havde svært ved at forstå den overvældende og eksplicitte søskendekærlighed. 

Den forkerte Frank rejste sig

Frank Capra vandt heldigvis flere Oscars siden den uheldige episode, hvor han fejlagtigt troede, hans navn blev råbt op og derfor nåede at løbe halvt op på scenen. Foto: Polfoto
I 1934 fandt en af Oscar-historiens mest ydmygende episoder sted, da prisen for bedste instruktør skulle uddeles.
- Kom op og hent den, Frank, udbrød prisuddeleren Will Roberts, da han åbnede kuverten med vindernavnet.  
Desværre havde han glemt, at der var to Frank'er nominerede til prisen. Og "den forkerte" Frank, Frank Capra, sprang op og nåede et stykke hen mod scenen, før der blev sat spot på Frank Lloyd, der var den rigtige vinder.
Capra har senere skrevet i sin biografi, at vejen tilbage til pladsen var "den længste, sørgeligste og mest rystende gåtur i hans liv", skriver filmsiden IMDB. 
 

Michael Moore revsede Bush

Michael Moore vandt en Oscar for bedste dokumentarfilm for filmen 'Bowling for Columbine' i 2003. Foto: Timothy A. Clary / Ritzau Scanpix
Da Michael Moore vandt prisen for bedste dokumentarfilm 'Bowling for Columbine' i 2003, valgte han at revse George Bush i sin takketale.
- Vi er imod den krig. Skam dig Bush, råbte han blandt andet og blev mødt af en kombination af buh-råb og halve klapsalver, indtil producenterne afbrød ham med høj musik. 

Nøgenløber på scenen

Robert Opel kom løbende ind bag værten David Niven og hen over scenen iført "Adam-kostume". Foto: Polfoto
Der gik et chok gennem både publikum og seere, da fotografen Robert Opel pludselig løb på scenen splitternøgen med et peace-tegn malet på hånden i 1974. 
Årets Oscar-vært forsøgte at nedtone episoden med sætningen: "Det eneste grin, den mand nogensinde vil høste, er ved at løbe nøgen op på scenen og vise sine ædlere dele". 
 

Den forkerte vinder blev råbt op

Forvirringen på scenen var total, da det gik op for holdet bag filmen 'La La Land', at de ikke havde vundet den prestigefyldte Oscar-pris for årets film. Foto: Scanpix
Efter 89 Oscar-shows skete det, der ikke måtte ske. Den forkerte vinder blev råbt op. 
Skuespillerne Warren Beatty og Faye Dunaway havde fået en forkert vinderkuvert i hånden og annoncerede, at 'La La Land' havde vundet prisen for bedste film.
Hele holdet bag filmen løb jublende op på scenen, men efter et halvt minuts tid og en del tumult på scenen, fik de besked om, at der var sket en fejl. 
'Moonligt' var den rigtige vinder, og folk så måbende til, mens de to filmhold måtte bytte plads på scenen. 

Stem på det øjeblik, du synes var mest pinligt, her.

Afstemning

Følg Oscar-showet live på TV 2 og på TV 2 PLAY fra klokken 23.00, søndag 9. februar.