Underholdning

Vidste du det? Derfor har Mickey Mouse og Fedtmule altid handsker på

For 90 år siden var tegnefilmen i sin spæde begyndelse, hvor tegnere skulle finde ud af en teknik, der gjorde bevægelserne tydelige.

Mickey Mouse bliver i dag fejret verden over. Det er nemlig præcis 90 år siden, at han første gang optrådte i en tegnefilm.

Musen har gennemgået en udvikling i de 90 år, der er gået, siden han spillede hovedrollen i filmen ' Steamboat Willie' fra 1928. 

Mickey Mouse havde i starten af karrieren ikke sine karakteristiske hvide handsker på. Og det er der en god forklaring på.

Et stort spørgsmål

Der er et skelsættende øjeblik i den ofte oversete Disney-tegneflim 'Fedtmule og Søn 2" fra 2000. 

Filmen handler om Fedtmule og hans søn Max, der er en større teenager. Han har en ven, Bobby, der en dag spørger "om de nogensinde har tænkt over, hvorfor de altid har handsker på?".

Bobbys spørgsmål er i virkeligheden langt mere historisk, end han aner. 

Sorte fingre kunne ingen se

Vi skruer tiden 90 år tilbage til nogle af de første tegnefilm, der blev produceret. 

Walt Disney skaber tegnefilmsfigureren Mickey Mouse, som får sin debut i den første tegnefilm med et lydspor. 

Hvis du lægger mærke til den lille mus' hænder, vil du opdage, at han ikke bærer sine karakteristiske hvide handsker.

- Figurerne i de gamle film var i sort-hvid, så det var svært at se hænderne, når de havde dem mod en sort baggrund - for eksempel deres krop, siger John Canemaker, animationshistoriker og professor ved New York University, til Vox.

Det var et problem, da det ødelagde noget af oplevelsen. 

Gør musen menneskelig

Mickey Mouse var en tegnefilmsmus, der gjorde menneskelige ting, så Walt Disney fik en idé. 

- Vi ville ikke have, at han skulle have musehænder, da han skulle være mere menneskelig. Så vi gav ham handsker på. Fem fingre så også for voldsomt ud på sådan en lille figur, så vi fjernede en. Det var bare færre ting at animere, siger Walt Disney i Robert Schickels biografi om Walt Disney fra 1968.

Eftersom der gik cirka 45.000 håndtegnede billeder til en tegnefilm på 6,5 minut, kan man forstå lysten til at spare, hvor man kan.

Den 28. marts 1929 - et år efter 'Steamboat Willie' - udkom 'The Opry House', som var den næste korte tegnefilm med Mickey Mouse. Nu havde Mickey Mouse fået fine hvide handsker på, så det nu var tydeligt at se hans fingre danse over klaveret, når han spillede på det. 

Indtil 1935, hvor 'The Band Concert' udkom som den første Disney-tegnefilm i farver, var det en nødvendig kutyme, at figurerne bar hvide handsker, så man kunne se deres bevægelser tydeligt. 

Efterfølgende blev de hvide handsker et varemærke for Disney, som har brugt det utallige gange i tegnefilm. Blandt andet i 'Fedtmule og søn 2'.