GO'

Dansk stjerneskuespiller hyldes for sin rolle som ikonisk konge

Det norske drama 'Kongens valg' har Jesper Christensen i en anmelderrost hovedrolle. Torsdag har filmen dansk biografpremiere.

I efteråret hyldede norske anmeldere filmen 'Kongens Nei', der på dansk hedder 'Kongens valg'. Nu er det norske drama kommet til landet, og filmen høster både fire- og fem-stjernede anmeldelser. 

Jesper Christensen har hovedrollen som den danskfødte kong Haakon, og han har allerede gjort sig bemærket for rollen i Norge: 

- Og midt i det hele: En fantastisk Jesper Christensen, dansk veteranskuespiller, som formår at få sin rolle til at handle mindre om et nationalt ikon, og mere om en ansvarsbevidst regent, kærlig, omsorgsfuld og legende bedstefar og familiefar i samme skikkelse, skrev VG's anmelder tilbage i september. 

Filmen blev Norges mest sete biograffilm i 2016. 

Taler ikke kongeligt rigsdansk

Torsdag har 'Kongens valg' dansk biografpremiere, og herhjemme er anmelderne også svært begejstrede for 68-årige Jesper Christensen.

- Han foretager sig nogle ret interessante kunstneriske valg - han taler ikke et meget affekteret, kongeligt rigsdansk, som kong Haakon gjorde, siger Ann Lind Andersen i 'Go' morgen Danmark'.

Hun mener, at det er den rigtige beslutning, fordi det føles som om, man kommer tættere på kongen som person. 

Den norske film er instrueret af Erik Poppe og handler om tre skæbnevangre døgn i april 1940, hvor kongen skal beslutte, om Norge skal overgive sig til den tyske militærmagt eller konfrontere fjenden. 

Jesper Christensen

68 år

Dansk skuespiller

Har vundet tre Bodil-priser - for hovedrollerne i 'Bænken', 'Drabet' og 'Hør, var der ikke en som lo?' og en Bodil for bedste birolle i 'Barbara'.

Spiller rollen som Mr White i flere James Bond-film.  

Det er lidt ærgerligt

'Kongens valg' var shortlistet til en Oscar, men blev ikke udtaget blandt de sidste fem nominerede til 'Bedste Udenlandske Film' - én af dem er den danske film 'Under Sandet'.

Selv om filmen er velfortalt, har den også mangler, mener Ann Lind Andersen, der giver 'Kongens valg' fire ud af seks stjerner: 

- Det, der er humlen, er symbolværdien af det her valg, han foretager sig, og hvad det efterfølgende betød for nordmændene under besættelsen, og det ser vi ikke noget af, og det, synes jeg, er lidt ærgerligt. 

Her kan du se traileren til den norske storfilm 'Kongens valg'.

Fire og fem stjerner

DR, Berlingske og Ekstra Bladet giver alle fem ud af seks stjerner til det norske drama.

- ’Kongens valg’ er først og fremmest en velfungerende film om en krig, beskrevet udfra ét menneske – og sjældent har et menneske båret en krig så eftertænksomt som Kong Håkon den 7. alias Jesper Christensen, skriver DR's anmelder Per Juul Carlsen.

Ekstra Bladets anmelder er både glad for den danske skuespiller, men også andre roller gør sig positivt bemærket:

- Han (Jesper Christensen, red) er og bliver omdrejningspunktet her, men alle gør det godt - ikke mindst Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav. John Christian Rosenlunds stemningsfulde billeder er også værd at nævne i dette lille, mangefacetterede  pragtværk, der hermed får de varmeste anbefalinger med på vejen, skriver anmelder Henrik Queitsch. 

Sjældent har et menneske båret en krig så eftertænksomt som Kong Håkon den 7. alias Jesper Christensen

Per Juul Carlsen, anmelder

Soundvenue giver en stjerne mindre - fire ud af seks. Her mener anmelderen, at kongen og kronprins Olavs samspil kunne være bedre forløst. 

- Magtkampen mellem den viltre unge og den eftertænksomme ældre kunne ellers, hvis den virkelig var blevet fulgt til dørs, have gjort Erik Poppes film endnu mere vedkommende, skriver Soundvenues anmelder Anders Hjort, men tilføjer også: 

- Når det er sagt, så fortjener ’Kongens valg’ at blive set af et stort antal biografgængere, både i Norge og i Danmark. Ikke mindst på grund af den altid fænomenale Jesper Christensen.