Underholdning

To danske film og dansk skuespiller nomineret til en Oscar

To danske film og en dansk skuespiller er netop blevet nomineret til den prestigefyldte Oscar.

De nominerede til årets Oscar-uddeling er netop blevet offentliggjort under stor pomp og pragt i Los Angeles.

To danske film er blevet nomineret. 

'Under Sandet' er nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

'Silent Nights' er blevet nomineret til en Oscar for bedste kortfilm.

Udover de to danske film, så er Danmark også flot repræsenteret ved Viggo Mortensen, der er blevet nomineret i kategorien 'bedste mandlige skuespiller' for sin præstation i filmen 'Captain Fantastic'.

Den danske spillefilm 'Under Sandet' er instrueret og skrevet af Martin Zandvliet.

- Det er helt vildt. Vi har siddet her og været så nervøse. Vi er meget glade og meget stolte. Det føles helt uvirkeligt, siger Martin Zandvliet.

Vi har en chance

Han skal dyste med den tyske film 'Min far Toni Erdmann', den svenske 'En mand der hedder Ove', 'The Salesman' fra Iran og australske 'Tanna', og ifølge instruktøren er det ikke utænkeligt, at Oscarstatuetten kan ende i danske hænder.

- Jeg tror, vi har en chance. Sidste år var alle ret enige om, at 'Son of Saul' (Ungarns oscarbud, red.) ville løbe med det hele, men i år kunne det lige så godt være os som en af de andre. Jeg er optimistisk og spændt. Det er ikke afgjort endnu, siger instruktøren.

Filmen, som omkring 115.000 danskere ifølge Danmarks Statistik så i biografen, handler om sergenten Carl Leopold, spillet af Roland Møller, der får ansvaret for en gruppe unge, tyske krigsfanger, der skal rydde den jyske vestkyst for miner.

- Det er en underholdende film, der får folk ud på kanten af sædet, men den taler også til folks skyld og skam, siger Martin Zandvliet om sit Oscar-bud.

Selv om 'Under Sandet' er blevet nomineret, så er der stadig et stykke vej, til at Martin Zandvliet kan gribe fat om guldstatuetten foran hele verdens filmstjerner og tv-seere.   

Gode chancer, men...

- Der bliver noget sværere. Men der er ikke én kæmpefavorit i kategorien. Men man skal ikke udelukke den, da den rent tematisk passer godt ind i Oscar-uddelingen. Jeg vil ikke udelukke, at den vinder, siger filmanmelder Ann Lind Andersen.

Lektor i filmhistorie ved Københavns Universitet, Peter Schepelern har tidligere fortalt hvorfor 'Under Sandet', som også vandt en Robert for årets danske film, kan have en chance for at imponere Oscar-akademiet, der skal beslutte, hvem der skal have en Oscar. 

- Den har fokus på Europa i Anden Verdenskrig. Det er en god film, super velfortalt og velfungerende, og den ligner noget, amerikanerne selv kunne finde på at lave, har han fortalt TV 2. 

Dansk kortfilm også med i feltet om en Oscar

Udover 'Under Sandet' er også den danske kortfilm 'Silent Nights', der er instrueret af danske Aske Bang og produceret af Kim Magnussen, blandt de kortfilm, der er nomineret til en Oscar.

Men der var ikke kun spænding for danske filmelskere. Der blev nemlig sat rekord i flest nomineringer. Det blev 'La La Land', der løb med 14 nomineringer.

La La Land er en amerikansk moderne musical med skuespillere som Ryan Gosling og Emma Stone på rollelisten.

- Det er en god dag, og det er altid spændende. Det er jo verdensmesterskabet i film. For en filmelsker som mig, er det jo den mest prestigefyldte pris overhovedet, siger Ann Lind Andersen.

Udover 'La La Land' fik filmene 'Moonlight' og 'Arrival' otte nomineringer, og 'Manchester By The Sea', 'Lion' og 'Hacksaw Ridge' seks nomineringer hver.

The Academy Awards – altså den reelle Oscar-uddeling bliver afholdt søndag den 26. februar i Dolby Theatre i Hollywood.

Hele Oscarshowet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY natten fra den 26. til 27. februar.

De vildeste Oscar-rekorder

Mest vindende film

'Ringenes Herre: Kongen vender tilbage' vandt i samtlige 11 kategorier, som den var nomineret i.

Mest vindende film

Både ’Titanic’, ’Ben Hur’ og ’Ringenes Herre: Kongen vender tilbage’ blev belønnet med hele 11 Oscars. Sidstnævnte vandt endda som den eneste film samtlige kategorier, som den nomineret i.

Foto: New Line Cinema

Mest vindende person

Med 22 Oscars er Walt Disney den mest vindende person nogensinde.

Mest vindende person

Tegneserieskaberen Walt Disney vandt i sin levetid intet mindre end 22 Oscars; både for tegnefilm, kortfilm og dokumentarfilm.

Foto: AP

Mest vindende land

Italien er det land, som har vundet prisen for 'Bedste ikke-engelsksprogede film' flest gange. Hele 14 priser er det blevet til.

Mest vindende land

Når det kommer til kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film, holder Italien rekorden med 14 Oscars, men faktisk er det mest nominerede land Frankrig, hvis film er blevet nomineret 40 gange – 8 gange mere end Italien.

Foto: AP

Længste takketale

Greer Garsons takketale varede næsten seks minutter. Det får nutidens Oscar-vindere ikke lov til.

Længste takketale

Vi har Greer Garson at takke for, at Oscar-vinderne bliver spillet ud, hvis deres takketaler er for lange. Hun holder nemlig rekorden for længste takketale nogensinde. Den varede næsten seks minutter.

Foto: AP

Korteste takketale

Patty Duke holder rekorden for den korteste Oscar-takketale nogensinde. Hun sagde blot 'Thank you', hvorefter hun forlod scenen.

Korteste takketale

Det blev ikke nødvendigt at spille Patty Duke ud, da hun vandt for sin birolle i ’Helen Kellers triumf’ i 1962. Hun sagde blot ”Thank you”, før hun forlod scenen med sin Oscar i hånden.

Foto: AP

Længste Oscar-uddeling

Da 'Et smukt sind' vandt prisen for bedste film i 2002, skete det under den længste Oscar-uddeling nogensinde.

Længste Oscar-uddeling

Den længste Oscar-uddeling nogensinde fandt sted i 2002, hvor showet blev en langgaber på hele 4 timer og 23 minutter. Siden da har forestillingen oftest varet omkring tre og en halv time. Dengang vandt Russel Crowe-filmen 'Et smukt sind' prisen for 'Bedste film'.

Foto: DreamWorks Pictures

Hyppigste vært

Bob Hope har været vært for Oscar-uddelingen hele 19 gange.

Hyppigste vært

Den legendariske engelskfødte entertainer Bob Hope holder rekorden for at have været vært flest gange på Oscar-uddelingen. Hele 19 gange er det blevet til – 10 gange mere end Billy Crystal på andenpladsen.

Foto: AP

Flest nomineringer uden sejr

'Farven Lilla' blev nomineret til 11 Oscars, men vandt ikke en eneste.

Flest nomineringer uden sejr

To film deler den tvivlsomme ære at have været nomineret til hele 11 priser uden at vinde en eneste, nemlig ’Skillevejen’ fra 1977 samt ’Farven Lilla’ i 1985.

Foto: Warner Bros. Pictures

Flest skuespil-nomineringer

Intet mindre end nitten gange er Meryl Streep blevet nomineret til en Oscar.

Flest skuespil-nomineringer

Intet mindre end nitten gange er Meryl Streep blevet nomineret til en Oscar. Hos herrerne holder Jack Nicholson rekorden med 12 nomineringer.

Foto: AP

Flest skuespil-nomineringer uden sejr

Trods otte nomineringer nåede Peter O'Toole aldrig at vinde en Oscar for sit skuespil. Han blev dog hædret med en æres-Oscar.

Flest skuespil-nomineringer uden sejr

På trods af at han blev nomineret otte gange, nåede Peter O’Toole, der bl.a. er kendt for sin rolle i ’Lawrence af Arabien’, aldrig at vinde en Oscar for sit skuespil. I 2003 blev han dog belønnet med en æres-Oscar for sin livslange indsats i filmens verden.

Foto: Scanpix Danmark

Ældste vinder

f

Ældste vinder

Med en alder på 87 år blev Ennio Morricone i 2016 den ældste Oscar-vinder nogensinde. Han vandt prisen for musikken til "The Hateful Eight".

 

Foto: REMO CASILLI / Scanpix Denmark

Yngste vinder

Tatum O'Neal blev efter sin rolle i 'Paper Moon' den yngste Oscar-vinder i historien.

Yngste vinder

Tatum O'Neal var blot 10 år og 148 dage, da hun i 1974 vandt en Oscar i kategorien 'Bedste kvindelige birolle' for sin præstation i 'Paper Moon'.

Foto: AP