'Lykkehjulet' snurrede for allerførste gang for 30 år siden: Denne mand var den første og den sidste vinder
Den 1. oktober 1988 havde 'Lykkehjulet' premiere på TV 2. Vi har interviewet manden, som vandt både den første og den sidste runde - og en hel del til
På TV 2s åbningsdag lørdag den 1. oktober 1988 blev det store, farverige lykkehjul i Nordisk Film-studierne drejet for allerførste gang, og dermed var en 13 år lang epoke med bogstavvenderi og "for 500 kroner, en plaid, tak!" skudt i gang.
Ud over at 'Lykkehjulet' skabte dansk mediehistorie ved at være et af de første store tv-koncepter efter amerikansk forbillede, rummer programmet også mange gode historier i sig selv.
En af dem er historien om Paul Becker, som gættede både den første og den sidste ordgåde, og som oplevede, at 'Lykkehjulet' - ved skæbnens tilfælde - førte til en række andre vigtige begivenheder i hans liv. Blandt andet fik han et meget nært forhold til TV 2. Det vender vi tilbage til.
I anledning af TV 2s 30-årsfødselsdag kan seerne få et gensyn med den populære bogstavquiz i en helt ny udgave, men med en række kendte lykkehjulsansigter, mandag den 1. oktober klokken 20.00 på TV 2.
En fattig studerende prøvede lykken
I dag for 30 år siden fik danskerne en ny, kommerciel tv-kanal som konkurrent til det statsejede Danmarks Radio, der hidtil havde haft monopol på danskproduceret tv.
Kanalen, som kom til at hedde TV 2, lagde allerede fra første dag provokerende ud med at sende en dansk udgave af det amerikanske 'Wheel of Fortune', der direkte oversat til 'Lykkehjulet' symboliserede den amerikanske drøm og lokkede almindelige, danske borgere med store, dyre præmier.
Én af de danskere, der fik forventningsfulde julelys i øjnene ved tanken om Lykkehjulets lokkende snurren, var den 39-årige universitetsstuderende Paul Becker fra København.
- Er du sindssyg, hvor var jeg fattig dengang. Jeg læste dansk og historie på Københavns Universitet og havde kun lige nok til at overleve. Selv om jeg elsker musik, havde jeg for eksempel ikke noget stereoanlæg. Det eneste, jeg havde at underholde mig med, var min farmors aflagte fjernsyn, siger Paul Becker til TV 2 og fortsætter.
- Da jeg så annoncen om, at man kunne deltage i 'Lykkehjulet' og vinde dyre præmier, tænkte jeg, at det lige var noget for mig. Så jeg tog chancen og meldte mig til, siger han.
Blev valgt for sine gøgler-evner
Den allerførste udgave af 'Lykkehjulet' blev sendt på TV 2s åbningsdag, 1. oktober 1988 klokken 20.15, og var samtidig en særudgave af programmet.
I modsætning til alle de efterfølgende udgaver af quizshowet blev premiereafsnittet nemlig vist på en lørdag og ikke en tirsdag, onsdag eller torsdag, der fremover blev de faste sendedage. Af samme grund skulle der lidt ekstra underholdning til for at holde på lørdagsseerne.
- Planen var, at der skulle komme nogle komikere ind i studiet og lave fis med deltagerne undervejs. Og det kunne selvfølgelig godt gøre folk generte. Så man kiggede casting-listen igennem for at finde nogen med lidt dramaerfaring, fortæller Paul Becker og tilføjer.
- Og så fandt de blandt andre mig, der dengang mimede, lavede stunts og klovneakrobatik på Artist- og Teaterskolen i København. På den måde havnede jeg i den allerførste udgave af 'Lykkehjulet' på TV 2s åbningsdag, forklarer han.
Idéen med at lade skuespillere og deltagere være i studiet på samme tid måtte dog droppes, fordi skuespillerne Flemming Jensen og Sonja Oppenhagen havde for travlt. I stedet blev der hurtigt forproduceret nogle sketches, der skulle lægges ind i programmet om aftenen.
- Skuespillerne fik den tid i studiet, som deltagerne skulle have brugt på at øve sig ved hjulet, og da vi kom derind, blev vi mødt af en sværm af fluer. De var blevet tøet op og brugt i en sketch om tandpasta med flour (udtales "fluer", red.). Det var en lidt speciel oplevelse, siger Paul Becker med et grin.
Indslagene tog gas på de reklamer, som nu for første gang ville komme til at hærge dansk tv, og som TV 2s første direktør, den karismatiske Jørgen Schleimann (overbevisende spillet af Flemming Jensen), og hans nyhedschef, Ulla Terkelsen (Sonja Oppenhagen) mente, at de bedst selv kunne lave.
Se "reklamespot" nedenfor - med indbygget stikpille til DR.
Oppe imod to kvindelige quizkombattanter - og Meyerheim
I dysten om de flotte præmier var Paul Becker oppe imod to kvindelige quizkombattanter, der - politisk korrekt - kom fra hver sin landsdel, nemlig den medicinstuderende Karina Beckby fra Odense og kontorassistenten Marie Louise Larsen fra Aalborg.
'Lykkehjulet's vært, som i den allerførste sæson hed Michael Meyerheim, fik denne aften sin tv-debut. Og han var fra starten frisk på at lave lidt sjov med den studerende springfyr Paul Becker.
- Paul, du er stuntman. Kan du forklare, hvad det er? lød Michael Meyerheims indgangsspørgsmål til Paul Becker, som svarede:
- Det er sådan én, der laver sådan noget, som man ikke tør sætte de alt for dyre skuespillere til, forklarede han, hvorefter Meyerheim på sin sædvanlige facon hurtigt greb tråden.
- Én, der gør det, som de 'rigtige' ikke tør gøre?... Kunne du tænke dig at blive quizvært? Bare for en aften? spurgte han.
- Dét skal jeg snakke med mit forsikringsselskab om først! lød det kvikt fra Paul Becker.
Via en lodtrækning var det da også Paul Becker, der en anelse ugalant over for sine kvindelige meddeltagere fik lov til at tage hul på den første ordgåde i 'Lykkehjulet's historie. Og dét skulle siden vise sig at føre en hel del mere med sig end bare materielle goder for den halvfattige evighedsstudent.
Han scorede hovedpræmien...
Selv om Paul Becker ikke var helt så heldig i de to første runder af lykkehjulsquizzen, hvor han blandt andet endte på "Fallit"-feltet, tog han i tredje runde føringen med et samlet beløb på 6900 kroner, som han kunne købe gevinster for. Deriblandt en walkman til 2000 kroner og et sæt ski for 1299 kroner.
- Det er ligesom at tømme en legetøjsbutik på ti minutter, konstaterede han begejstret i programmet.
Da Paul havde den højeste score, var det også ham, der gik videre til bonusrunden, hvor hovedpræmien var på spil.
Hvis Paul Becker kunne gætte kategorien "Et sted" ud fra fem konsonanter og én vokal, som han selv skulle udvælge, ville han have frit valg mellem en eksklusiv minkpels, et stort combi-camp-villatelt eller et B&O-anlæg inklusiv fjernsyn og videooptager. Præmier, der hver især havde en købsværdi på over 40.000 kroner.
- Det var helt vildt dengang med så store præmier, og for en studerende var det jo endnu vildere, konstaterer den nu 69-årige Paul Becker.
Ordet, som han skulle gætte, bestod af ti bogstaver, og da han havde valgt konsonanterne SRGND og vokalen A, resulterede det i, at Meyerheims medvært og bogstavvender, Carina "Kategorina" Jensen, vendte hele seks bogstavkasser, så der kom til at stå "RAS....ADS".
Paul tog chancen og gættede: "RASTEPLADS", og så var hovedpræmien hjemme!
...og han scorede pigen
For seerne var det tydeligt, at den nyslåede quizmester Paul Becker ikke bare var beruset over B&O-anlægget og det tilhørende tv-apparat, som han nu kunne se frem til at udstyre sin spartanske studiebolig med, men også af at gå arm-i-arm med Meyerheims platinblonde medvært, som førte ham hen til gevinsterne.
Men alligevel var det en anden blondine med samme fornavn, Paul endte med at invitere med ud i byen efter optagelserne. Nemlig hans unge medkombattant, Karina Beckby.
- Jeg fik et godt øje til Karina med det samme, så jeg skyndte mig at spørge, om hun ville med ud og fejre det på Park på Østerbro, før hun drog hjem mod Fyn. Det endte da også med, at vi blev kærester, fortæller han.
Men hermed var det ikke slut med eventyret for Paul Becker, der inden længe skulle få et gensyn med TV 2.
...og drømmejobbet
Et halvt års tid efter at han havde beriget sig med lykkehjulsgevinster, fik Paul Becker øje på en annonce om, at man søgte en speaker-stemme til TV 2 på Kvægtorvet i Odense.
På det tidspunkt havde den nye tv-kanal svært ved at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til Fyn. Og det var et held for Paul, som scorede drømmejobbet, fordi han havde erfaring med at indtale lydbøger.
Han afviser dog, at hans medvirken i 'Lykkehjulet' havde nogen indflydelse på hans ansættelse. Tværtimod.
- Jeg turde slet ikke nævne, at jeg havde været med i 'Lykkehjulet'. For jeg var bange for, at det ville virke for poppet, siger han.
...men fik børn med nabokonen
Paul Becker var samtidig så heldig, at hans lykkehjulsveninde Karina kom ham til hjælp på boligfronten.
- Karina og jeg var ikke længere kærester, men stadig gode venner. Så da hun i sommeren 1989 flyttede ud af sin lejlighed i Odense, hvor jeg skulle begynde i jobbet på TV 2, fik jeg lov til at overtage den, siger han.
Og hér mødte han så kvinden i sit liv.
- I nabolejligheden boede to søstre, der lignede hinanden som to dråber vand. De havde et godt øje til mig, og jeg datede den ene - eller måske dem begge to - det er jeg ikke sikker på. Men det endte i hvert fald med, at den ene af dem, Mona, blev gravid, og på to år fik vi to skønne børn sammen.
- Det er det bedste, der er sket for mig. Og det startede altsammen med 'Lykkehjulet', siger han.
Vandt over "den største" og "den seneste" vinder
Tretten år efter at han som den første deltager nogensinde fik lov til at dreje 'Lykkehjulet' på TV 2, vendte Paul Becker tilbage til Nordisk Film-studierne i Valby for at medvirke i det allersidste program, et nytårsshow, der blev sendt 31. december 2001.
Her skulle han dyste mod programmets største vinder gennem tiden, Susan Nielsen, som havde vundet præmier for ialt 761.692 kroner, samt vinderen af det sidste ordinære program, Irene Nielsen, der havde været på tv ugen før. Se videoklip nedenfor.
Der var nu kommet en ny vært, Lars Herlow, som styrede løjerne i den sidste og trettende sæson af 'Lykkehjulet', hvor scenografien var frisket op med et mere moderne look, og sendetiden var flyttet fra klokken 18.25 til klokken 17.00. Altsammen i håbet om at tiltrække flere yngre seere.
Desværre blev moderniseringen ikke redningen, men dødsstødet for det tidligere så populære quizprogram, som med den ændrede sendetid og yngre deltagere mistede så mange af sine trofaste ældre seere, at det måtte lukkes efter bare én sæson med nyt look.
For den dengang 52-årige Paul Becker var der dog stadig held i sprøjten, og han vandt endnu en gang over sine to kvindelige meddeltagere i runden med "den første, den største og den sidste vinder". Dét betød, at det var ham, der gik videre til den allersidste, afsluttende bonusrunde i 'Lykkehjulet'. Se videoklip nedenfor.
Hovedpræmien gik denne gang til et godt formål
I bonusrunden var Paul Becker oppe imod to kendte danskere, som også havde vundet hver sin indledende runde og dermed var gået videre til finalen.
Bokseren Johnny Bredahl havde vundet over roeren Victor Feddersen og håndboldspilleren Conny Hamann Boeriths i en sportsrunde, og skuespilleren Claus Bue fra 'Så hatten passer' havde vundet over kollegerne Henrik Lykkegaard og Søren Hauch-Fausbøll.
Nu skulle den endelige dyst altså stå, og da deltagerne var kendte personer, skulle hovedpræmien naturligvis ikke gå til dem selv, men til den velgørende organisation Dansk Flygtningehjælp.
Da den afsluttende ordgåde med kategorien "Et sted" skulle gættes, fik Paul Scheel Becker en déjà-vu fornemmelse. De fem konsonanter STNDM og vokalen E dannede nemlig følgende ordlyd på tavlen: "..STE…DS".
Så Paul Becker tog chancen og gættede på "RASTEPLADS", som tretten år tidligere havde indbragt ham en hovedpræmie og mere til.
Det betød, at han sekunder senere kunne runde året af med at sende en check på 30.000 kroner afsted til Dansk Flygtningehjælp.
Stemmen bag TV 2
I dag er det nok de færreste TV 2-medarbejdere, der kender historien om deres kollega Paul Becker, som har haft sin faste gang på Kvægtorvet i Odense, siden han scorede drømmejobbet tilbage i juli 1989.
I de første mange år var Paul TV 2s officielle stemme udadtil, da han fungerede som speaker på hovedkanalen. Men siden 2004, hvor kanalen for de modne seere, TV 2 Charlie, kom til, har han været fast speaker her.
- Jeg blev bedt om at finde en speaker til TV 2 Charlie, men måtte efter samtaler med en lang række kandidater erkende, at der ikke var nogen, der passede helt til opgaven. Så det endte med, at jeg selv rykkede over på Charlie, fortæller Paul Becker, der nyder sit arbejde lige så meget i dag, som han gjorde for over 27 år siden, hvor han var nyansat.
Hvis du lægger vejen forbi TV 2 Charlie, vil du derfor uden tvivl støde på 'Lykkehjul's-veteranen Paul Becker. Det er nemlig ham, der binder programfladen sammen med op- og nedlæg mellem de enkelte programmer.
Hvad angår Pauls liv i øvrigt, så har han indtil for nylig undervist både børn og voksne i at lave stunts, og han indtaler stadig lydbøger.
B&O-anlægget, som han vandt i 'Lykkehjulet', har han foræret til et familiemedlem, men hans store "sidegevinst", hans søn og datter, der nu er blevet teenagere, har han fortsat glæde af hver dag. Deres mor, Mona, flyttede dog tilbage til sin søster efter nogle få års samliv med Paul.
Efterskrift: Cirka et år efter, at denne artikel blev publiceret første gang, stoppede Paul Becker som speaker på TV 2. I dag arbejder han primært med indtaling af lydbøger.
I anledning af TV 2s 30-årsfødselsdag sendes 'Lykkehjulet' i en særlig kendisudgave mandag den 1. oktober 2018 klokken 20.00 på TV 2.
Fra tirsdag-lørdag i fødselsdagsugen sendes ordinære udgaver af 'Lykkehjulet' på det oprindelige sendetidspunkt kl 18.25 på TV 2.