Serieland

Tv-guf til juleferien: Fem gode danske serier, du sikkert havde glemt alt om

Hvis du alligevel bare skal flade ud i et blødt møbel foran flimmerkassen.

Juleaften er overstået. Det betyder, at du på nuværende tidspunkt gerne skulle have spist dig så mæt i chokoladekonfekt, juleand og ris a la mande, at du ikke magter andet end at ligge på langs resten af juleferien.

I den dovne ferieånd har 'Serieland' sammensat det eneste aktivitetsskema, du rent faktisk kan realisere i juleferien. Så drop løbeturen og mavebøjninger og kast dig i stedet ud i en eller flere af fem gode danske serier, du sikkert havde glemt alt om.

Det er serieeksperterne Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb, der i klippet herover skruer tiden tilbage og giver dig fem danske serier, du sikkert havde glemt alt om.

Du kan også læse mere om de fem serier og se trailere for dem i listen herunder.

Fem danske serier, du havde glemt alt om

 1. P.I.S.

  P.I.S. står for 'Politiets Indsatsstyrke' - og er en slags parodi over en politireportage. Vi følger en fiktiv enhed inden for politiet, der bedst kan sammenlignes med 'Politiets Aktionsstyrke'.

  Vi følger indsatsleder John Schmidt (spillet af Jonas Schmidt) og hans team af mere eller mindre uprofessionelle kolleger (Rasmus Bjerg, Lai Yde) på forskellige aktionsopgaver. Som serien skrider frem, bliver det mere og mere klart, at enheden måske ikke er så kompetente, som først antaget.

  - Alle troede simpelthen, at det var en rigtig dokumentar, fordi den blev markedsført på den måde, fortæller Frederik Dirks Gottlieb om P.I.S., der dengang kørte på TV 2 ZULU.

  P.I.S. kan fanges på TV 2 PLAY.

 2. Charlot og Charlotte

  To vidt forskellige kvinder midt i hver deres livskrise møder hinanden ved et tilfælde og kaster sig ud på et roadtrip fra København til Skagen. På vejen møder de både en døende blaffer og en aspirerende seriemorder - alt imens de jages af en sindssyg sektleder.

  - Den er seværdig - ikke kun på grund af Ole Bornedals flotte stil - men også på grund af det her hyggelige umage par i centrum, siger Kasper Lundberg om serien.

  Charlot og Charlotte kan ses på Bonanza.

 3. Den som dræber

  'Den som dræber' er en krimiserie, der kørte på TV 2 over en sæson i 2011 med Laura Bach og Jacob Cedergren i hovedrollerne som henholdvis vicekriminalkommisær og retspsykiater på jagt efter seriemordere.

  Serien var ret voldelig - måske for voldelig til danskerne tidligt på en lørdag aften. I hvert fald måtte man lægge en potentiel anden sæson ned på grund af skuffende seertal.

  - Men det er jo også lidt sejt, at vi kan lave noget, der er så uhyggeligt, siger Kasper Lundberg om det uhyggelige aspekt og tilføjer, at serien var ekstremt veleksekveret, hvilket giver den en plads på listen.

  'Den som dræber' er stadig at finde på TV 2 PLAY.

 4. Riget

  'Riget' er det populære kaldenavn for et af landets bedst kendte hospitaler - nemlig Rigshospitalet på blegdamsvej i København. I gyserserien af samme navn fra 1994 møder det videnskabelige det overnaturlige - da der konstant sker mystiske ting på 'Riget'.

  Vi møder blandt andet fru Drusse, der kan tale med de døde, to alvidende opvaskere med Downs syndrom samt et barn, der vokser meget hurtigt.

  Lars von Trier er naturligvis manden bag den originale gyserserie, der har en lang række store danske skuespillere på rollelisten. 

  - Der er simpelthen sådan nogle ulækre scener, og så er humoren grotesk og sort, siger Frederik Dirks Gottlieb.

  'Riget' kan ses på Bonanza.

 5. Mr. Poxycat

  Serien handler om en familiefar, Jørgen Thomsen, og hans drøm om at gøre tryllekunst til en fuildstidsbeskæftigelse. Desværre er Jørgen Thomsen eller Mr. Poxycat, som han hedder, når han tryller, ikke den bedste tryllekunstner, du nogensinde har set.

  Det synes hans kone tydeligvis heller ikke - og hun må udholde forholdsvis mange pinlige optrin orkestreret af sin mand gennem serien. Serien er lavet som en mockumentar, hvor en tv-hold følger familien fra Horsens i en blanding af interview og reportage. 

  - Den gik rigtig meget under radaren i 2007 på trods af, at den har Rasmus Bjerg i hovedrollen, og at den er instrueret af Nikolaj Lie Kaas, siger Frederik Dirks Gottlieb.

  Mr. Poxycat kan du se på TV 2 PLAY.