Tvillingerne og Julemanden

Kom til Danmark ligesom 'Halloween': Derfor går vi luciaoptog

Luciadagen er en festdag for lyset og den hellige Lucia. Erik Refner / Scanpix Denmark

Den 13. december er en dag, hvor mange landet over oplever luciaoptog. Men faktisk er traditionen ikke så dansk, som vi måske tror.

I daginstitutioner, på skoler og julemarkeder landet over bliver lyset båret frem i anledning af Luciadag. 

Også i aftenens afsnit af 'Tvillingerne og Julemanden' bliver traditionen med luciaoptog hyldet. 

På trods af, at vi godt kender til bruden, lysene og traditionen, så er det formentlig de færreste, der kan komme med en forklaring på, hvorfor vi egentlig fejrer Santa Lucia netop i dag.

For selv om man har et minde om, at vi altid har gået luciaoptog i de danske daginstitutioner, så kom traditionen faktisk - ligesom Thanksgiving, Black Friday og Halloween - fra udlandet. Dog ikke fra USA, men fra vores naboer i Sverige.

- I virkeligheden, så har vi importeret luciaoptoget efter samme model, da vi i bestemte perioder har været orienterede efter forskellige lande. I efterkrigstiden orienterede vi os meget efter Sverige, hvor luciaoptoget stammer fra, forklarer Caroline Nyvang, der er forsker ved Det Kongelige Bibliotek. 

Myten om Lucia

Helt overordnet er der mange myter og fortællinger om Santa Lucia. Men det er de færreste, der er historisk funderede, fortæller Nils Holger Petersen, der er lektor i afdelingen for kirkehistorie ved Københavns Universitet.

- Men alligevel mener de fleste forskere, at der er en historie bag myten, siger han til TV 2.

De beretninger, der er om hende, kan sagtens udspringe fra en rigtig historie. Specielt fordi der er mange detaljer, der passer ind i samtiden

Nils Holger Petersen, lektor i afdelingen for kirkehistorie ved Københavns Universitet

Ifølge Nils Holger Petersen er den oprindelige Lucia formentlig født på Sicilien omkring 300 år efter Kristus. Her var hun kristen i en tid, hvor folk med den tro blev forfulgt i det romerske rige.

- Hun lever angiveligt omkring den konstantiske vending, hvor den kristne kirke bliver godkendt. Derfor stopper forfølgelserne af kristne, men hun dør alligevel på grund af de ting, hun er blevet udsat for under forfølgelserne.

- Så de beretninger, der er om hende, kan sagtens udspringe fra en rigtig historie. Specielt fordi der er mange detaljer, der passer ind i samtiden, forklarer Nils Holger Petersen.

I aftenens afsnit af 'Tvillingerne og Julemanden' bryder lyset frem i mere end én forstand.

Fra myte til tradition

Der er langt fra en historie 300 år efter Kristus til et optog i 2017.

Og på vejen stopper vi ved reformationen i 1500-tallet. For mens Santa Lucia var blevet til en helgen, som man bad til - især på Sicilien - arbejdede Martin Luther i Tyskland på, at man skulle gå bort fra at tilbede netop helgener.

- Med overgangen fra en katolsk til protestantisk kirke gik man i Danmark bort fra at have kontakten til Gud gennem helgener, hvilket vil sige, at man officielt stoppede med at bede til helgener som Lucia, siger Nils Holger Petersen.

Alligevel fortsatte man med at tilbede helgener, da de ofte var et godt forbillede og eksempel på kristen levevis.

- Myten om Santa Lucia var, at hun kom fra en rig familie og gav de penge til de fattige, der var sat af som medgift til hendes kommende mand.

I Tivoli fejres luciadag hvert år med et stort optog med omtrent 100 unge korsangere, der med lys bevæger sig igennem haven. Her i år 2014.

Svenske traditioner til Danmark

Mens Santa Lucia så småt forsvandt i Danmark, faldt hendes helgendag i den gamle julianske kalender sammen med årets korteste dag. Hvilket man i Sverige fejrede med de såkaldte luciaoptog.

- Luce er lys på italiensk, mens lux er det på latinsk, og det bliver dermed forbundet med vintersolhvervsfesten. Så det bliver til en slags dobbeltfejring, siger Nils Holger Petersen.

Efter besættelsen var vi meget orienterede mod vores naboer mod nord og heriblandt Sverige. Her tog vi blandt andet julepynt og luciaoptog til os

Caroline Nyvang, forsker ved Det Kongelige Bibliotek

Selve luciaoptoget opstod i 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. Det første luciaoptog i Danmark var i Scala i København i 1944 og blev promoveret af foreningen Norden, der gjorde et stort nummer ud af at udbrede den svenske tradition i Danmark.

- Forskellen på den svenske og danske tradition i dag er, at Luciadag i Sverige er meget koncentreret om hjemmet, hvor man vågner op om morgenen til lussekatter (safransboller, red.), mens traditionen i Danmark er meget koncentreret om landets institutioner, forklarer Caroline Nyvang.

Formet af Danmark

Luciaoptoget er, ifølge Caroline Nyvang, ikke blevet tvunget ind blandt de danske traditioner på samme måde, som nogle måske mener, at Halloween, Black Friday og Valentine's Day er blevet det af detailhandlen.

- Det er væsentligt at bemærke, at vi kun tager de traditioner til os, når de udfylder en plads. Så hvis vi synes, at de passer fint ind i de danske traditioner, så giver det mening for os at beholde dem, forklarer hun.

Desuden tager vi heller ikke traditionerne blindt til os.

- Vi omformer dem altid, så de passer ind i den danske kontekst.

'Tvillingerne og Julemanden' sendes hver dag klokken 20.00 på TV 2 fra 1. december. Den genudsendes hver eftermiddag cirka klokken 16.15. På TV 2 PLAY kan du hver dag se ét afsnit forud.

Test din viden om Santa Lucia

  1. Hvad betyder 'Lucia'?

  2. Hvor er Santa Lucia fra?

  3. Hvor stammer traditionen med Lucia-optog fra?

  4. Hvornår levede Lucia angiveligt?

  5. Hvilken dag fejrer vi Santa Lucia?

  6. Hvilken rolle spiller Astrid i Luciaoptoget i aftenens afsnit af 'Tinkas juleeventyr'?