Viralt

Husker du kjolegate? Nu er det klipklapper, der deler internettet

Et par klipklapper deler internettet ligesom den verdensberømte kjole. Hvilke farver ser du?

Skal vi nu til den diskussion igen?

Et billede af et par klipklapper deler i øjeblikket vandene på internettet - præcis ligesom den berømte kjole, der sidste år skabte heftige debatter om dens farver, der minder om dem på klipklapperne.

Diskussionen begyndte, da et billede blev lagt på Twitter i sidste uge.

Er klipklapperne blå og sort, guld og hvid eller noget helt andet?

Her kan du se billedet, som brugeren 'falsiane' har lagt op med den portugisiske tekst: Hvilke farver ser du? 

Afstemning

Hvilke farver har klipklapperne?

Derfor ser vi forskellige farver

Den omdiskuterede kjoles oprindelige farver viste sig at være sort og blå, og i forbindelse med debatten forklarede flere forskere, hvorfor vi ser forskellige farver.

Det hander om, hvordan vi opfatter lys.

Ifølge en artikel i Time magazine kigger vi ubevidst på kontekst og andre farver for at filtrere et blåt eller gult lys i billeder. Men der var ikke andre tydelige farver at sammenligne med - eksempelvis en rød eller grøn farve - der kunne afsløre kjolens sande farve-identitet. 

Det kunne derfor være en hvid kjole i et blåt skær eller en blå kjole i et varmt skær. 

Kjolen er tilbage i form af klipklapper:

Større hjerneaktivitet

En Photoshop-test pegede også på, at fordi billedet var så overeksponeret, kunne man opfatte farverne som hvid og guld. Ved at korrigere eksponeringen dukker de sande farver frem. 

Et hold tyske neuroforskere fra Ruhr-Universität Bochum fandt i et andet forsøg ud af, at folk der opfattede kjolen som hvid og guld, tilsyneladende havde en større hjerneaktivitet, når de kiggede på billedet - på trods af, at de så de forkerte farver. 

Aktiviteten var i de dele af hjernen, som beskæftiger sig med blandt andet visuel og mental forståelse.

Psst - vil du have afsløret klipklappernes sande farver?

Buzzfeed har spurgt virksomheden bag klipklapperne, Havaianas, om farvedilemmaet - og mediet har angiveligt fundet svaret. Se det nederst i artiklen her.

14 virale hjernevridere

 1. Hvilken farve er kjolen?

  Sjældent har en kjole fået så meget opmærksomhed, som da billedet af en farvet kjole sidste år gik viralt.

 2. Hvilken vej kører bussen?

  En gåde med en logisk forklaring har fået voksne verden over til at klø sig undrende i håret. Hvilken vej tror du, bussen kører?

 3. And eller kanin?

 4. Her er billedet, som kun 1 ud af 15 kan se

  Se godt på billedet. Det forestiller de to hovedpersoner i den nye tegneserie Chrononauts, hvis første udgave udkommer i denne uge. Men forsiden gemmer også på et skjult billede

 5. Hvilken farve ser du?

  Det spørgsmål er nettet splittet over. Nogen ser nuancer af grøn og brun, mens andre ser hvid og blå. Her er svaret.

 6. Hvad bliver dette regnestykke?

  Et lille twist gør, at folk ikke kan regne dette regnestykke med frugt ud. Kan du? Se svaret her

 7. Her er gåden, tre ud af fire ikke kan løse - Kan du?

  Tæt på 80 procent gætter forkert i denne gåde: 

  Jack ser på Anne, og Anne ser på George. Jack er gift, men George er ikke. Ser en gift person på en ugift person?

  A: Ja

  B: Nej

  C: Det er umuligt at afgøre

  Har du løsningen? Få svaret lige her.

 8. Kan du se den?

  Billedet i artiklen her driver for tiden store dele af internettet til vanvid. Alt man skal gøre, er at se, om man kan spotte noget usædvanligt på billedet - og det får folk til at stirre i flere minutter på fotoet - oftest uden at kunne se, hvad der gemmer sig i muren.

  Billedet blev i første omgang uploadet af Facebook-brugeren Arron Beving med teksten ”Dette er en af de bedste optiske illusioner jeg har set… Tog mig godt fem minutter.”

  Kan du stadig ikke se, hvad der er på billedet, så få svaret her.

 9. Spottet af en flypassager

  Dette billede fik en opmærksom flypassager til at spære øjnene op, da han fløj over Denver i USA.

  Billedet er i første omgang delt af 'PlebosaurusRex' brugeren på imgur.com og indtil videre set af mere end 300.000 mennesker. Flere hundrede af brugerne har også delt deres frustrationer over ikke at kunne finde symbolet. Hjerneforsker Albert Gjedde forklarer det med, at det er svært for hjernen at finde symbolet, hvis den ikke ved, hvilken slags symbol, der er tale om.

 10. Tvetydige cylindere

  ’Ambiguous Cylinder Illusion’ er lavet af Kokichi Sugihara fra Meiji Universitet i Japan. Den fik en andenplads i konkurrencen 'Årets bedste illusion 2016'.

  Illusionen benytter forskelligt formede objekter og et spejl til at snyde hjernen, som ikke ser objekteternes oprindelige form.

  Se videoen her.

 11. Ben Stiller - eller ...

  Et spøjst billede er dukket op på Facebook. Det viser umiddelbart Hollywood-skuespilleren Ben Stiller, men man kan også komme til at se noget andet. Hvordan kan du læse her.

 12. Bill Murray eller Tom Hanks?

  I denne sag er der tale om to ansigter, som de fleste kender rigtig godt.

  For tre år siden lagde internetsiden 'Reasons My Son Cry' et foto op, hvor en kendt skuespiller holder deres grædende søn.

  Siden billedet er blevet taget, har der løbende været diskussion om, hvorvidt det er Tom Hanks eller Bill Murray, der er på billedet, men selv skriver forældrene, der har taget billedet, at fotoet er af Bill Murray.

 13. Hvilken farve er klipklapperne?

  Et billede af et par klipklapper har delt vandene på internettet. Spørgsmålet er, hvilken farve mon de egentlig har. Er klipklapperne blå og sort, guld og hvid eller noget helt andet? 

 14. Skinnende ben

  Et par kvindeben har skabt oprør på internettet, for folk kan ikke blive enige om, hvad de ser på billedet. Kan du se hvorfor?