Underholdning

Her drak kvinderne mændene fulde – de skulle bruge deres fuldemandstis

Tis havde en helt særlig funktion i vikingetiden, hvor kvinden ifølge Hella Joof drak sin mand fuld og jagtede hans urin.

- Bare drik, Rasmus, siger Hella Joof til Rasmus Bjerg.

- Skal du tisse?, spørger hun prompte, før han når at svare. 

De to komikere leger vikingepar i programserien 'En bid af historien', hvor de rejser tilbage i Danmarkshistorien for at se nærmere på, hvordan vi spiste og levede i fordums tid. I andet afsnit, som bliver sendt tirsdag aften klokken 20.35 på TV 2, rejser de omkring 1000 år tilbage i tiden, til vikingetiden.

Perioden 800-1050 e.Kr. forbinder vi typisk med vilde togter, fantastiske fortællinger og grundlaget til det Danmark, vi kender i dag. Men hvor mange af historierne er myter, og hvor meget er sandt om vores forfædre? Havde vikingerne eksempelvis virkelig horn i hjelmen?

Det finder Hella Joof og Rasmus Bjerg ud af, når de i tre dage skal leve, som vikingerne gjorde. De kommer blandt andet til at spise fåretestikler, hestekødssuppe, fyrrebark og drikke mjød. Ja, de går all in – og kaster sig over vikingetidens barske livsstil. 

Tis i tøjet, eller?

Det var eksempelvis et must at bruge urin som ingrediens, når man skulle farve tøj blåt. Bar man blåt og rødt var det dengang et statussymbol og lig med, at man var velhavende.