Underholdning

Test dig selv: Er du født i pizzaens eller kebabens tegn?

Er du generation 'fritter', 'kebab' eller måske 'pulled pork'? Her kan du se, hvad den hotteste madtrend var i det år, du blev født.

Er du født i 1960 var der måske ofte færdigretter på bordet. Det var i hvert fald et af de ord, der blev tilføjet til den danske ordbog i netop 1960.

Ud fra de ord, der blev tilføjet til ordbogen i dit fødeår, kan du finde ud af, hvad der var hottest på madscenen i netop det år.

Vælg et årstal

Se hvilken ret, der var hip, da du blev født
I 1953 var det hotteste at indtage

Fondue

Ret af kødstykker med mere som tilberedes ved bordet ved kogning i olie i en gryde, også om andet med samme tilberedningsform.

På den måde kan dit fødselsår sige noget om, hvilken madtrend der var hip, da du blev født.

Er du født tidligere end 1953 eller efter 2012, har vores madtrend-udregner svært ved at følge med.

Det skyldes, at der før 1953 ikke er lavet egentlige opgørelser over nye ord, og at der efter 2012 ikke bliver tilføjet lige så mange ord til ordbogen som tidligere.

Orderne er hentet fra Dansk Sprognævns hjemmeside, og vi har udvalgt et enkelt ord fra hvert år. Er du interesseret i at finde flere ord fra netop dit fødeår, kan du gøre det her.

Cola og milkshake efter krigen

Madhistoriker Dorthe Chakravarty fortæller, at det ikke nødvendigvis er præcis det år, hvor mad-ordet bliver føjet til ordbogen, retterne også stod på bordet.

- Det er noget, der kommer ind i vores bevisthed på det her tidspunkt, og som derfor er en spirende tendens, fortæller hun.

Men orderne er dog ikke taget ud af ingenting. Et ord som 'cola' i 1958 og 'milkshake' i 1959 giver ifølge Dorthe Chakravarty rigtig god mening historisk set.

- Der sker en kraftig amerikanisering efter Anden Verdenskrig, og det er her, vi bliver opmærksomme på alle de her amerikanske madtrends, fortæller hun.

Charterturismen åbner folks øjne

Også et ord som kebab, der blev tilføjet i 1963, giver ifølge Dorthe Chakravarty god mening.

- Her starter charterturismen, og flere får mulighed for at opleve anderledes kulturer, og så lærer vi ord, som vi tager med os hjem, siger hun.