Underholdning

Her er 'Bennys' yndlings Olsen-banden-film: Den var lige ved ikke at blive til noget

'Olsen-banden i Jylland' er noget helt specielt for både skuespillere og fans, men filmen var lige ved ikke at blive til noget.

- Nu skal vi over til alle bonderøvene. Hold da helt kæft, det er næsten synd for dem, griner Benny Frandsen.

Han og resten af den uheldige men vedholdende tyvebande satte i 1971 kursen mod Jylland.

Det gør de igen i aften på TV 2 Charlie, når TV 2 viser 'Olsen-banden i Jylland'. Filmen blev nummer to, da danskerne forleden kunne stemme på deres favorit blandt de i alt 14 Olsen-banden film.

- Olsen-banden i Jylland er skelsættende

For skuespilleren bag den optimistiske og småhoppende Benny Frandsen med de karakteristiske gule sokker, Morten Grunwald, markerer 'Olsen-banden i Jylland' noget helt specielt.

- Den første og den anden film var gode. Men fra nummer tre, 'Olsen-banden i Jylland', der fandt vi virkelig flyvehøjden og holdt den hele vejen igennem, sagde han fredag i forbindelse med åbningen af et nyt Olsen-banden-univers på Nordisk Film i Valby.

I den tredje film skete der nemlig noget helt specielt med vennerne Egon, Benny og Kjeld, lyder forklaringen fra Olsen-bandens danske fanklub. 

- 'Olsen-banden i Jylland' er skelsættende. Det er den film, hvor bandemedlemmerne virkelig finder sig selv og deres indbyrdes roller. De bliver mere udtalt den kloge, den sjove og medløberen. Næsten som tegneseriefigurer, siger Mikael Johansen, næstformand i Olsen Banden Fanklub DK. 

Olsen-banden blev vraget i første omgang

I virkeligheden var 'Olsen-banden i Jylland' lige ved ikke at blive til noget, forklarer Mikael Johansen.

Efter de to første Olsen-banden-film i 1968 og 1969 satsede manuskripforfatterne bag, Erik Balling og Henning Bahs, på en helt anden film, nemlig 'Rend mig i revolutionen'.

Det er vores gevinst i dag, at de blev nødt til at vente. 

Mikael Johansen, næstformand, Olsen Banden Fanklub DK

- Men den floppede, og så prøvede de, om man kunne redde Olsen-banden, siger han.

På det tidspunkt havde bandens skuespillere andre jobs, og derfor kunne den tredje Olsen-banden film ikke optages før året efter. 

- Jeg tror helt sikkert, det er vores gevinst i dag, at de blev nødt til at vente. Det gav Balling og Bahs tid til at udvikle. Jeg tror ikke, den var foregået i Jylland, hvis ikke de havde haft den tid til at gennemtænke det, siger Mikael Johansen. 

Helt nyt publikum

At flå den københavnske tyvebande ud af hovedstaden besværliggjorde optagelserne til filmen. Men det viste sig at være lidt af en salgssucces. 

-  De to forrige film havde ikke solgt så godt i Jylland, men ved at flytte hele filmen derover blev Olsen-banden for alvor en landsdækkende succes, siger Mikael Johansen.   

Filmen er optaget i og omkring Hanstholm i Nordjylland, og i dag har det lokale museumscenter lavet en guide, så man kan besøge nogle af de lokationer, der bruges i filmen.  

Olsen-banden tager turen over Storebælt i aften klokken 21.45 på TV 2 Charlie. 

Afstemning

Hvad er din yndlings Olsen-banden film?