Underholdning

Olsen-banden ser rødt fylder 40: Men vidste du dette om den legendariske slutscene?

Kendte optagelser fra 'Olsen-banden ser rødt' blev slet ikke filmet på Det Kongelige Teater, fortæller formanden for fanklub.

En af de mest legendariske scener i serien om Benny, Egon og Kjeld er den, hvor lyden af velplanlagte eksplosioner og borelyde fra de tre tyveknægte kombineres med ouverturen til Elverhøj.

Men det er måske ikke alle, der ved, at scenen blev skrevet i sidste øjeblik, og at den stort set ikke er optaget på Det Kongelige Teater.

Det fortæller formanden for Olsen Banden-fanklubben, Mikael Johansen. 

I filmen 'Olsen-banden ser rødt' bryder trioen gennem murene til teatret, mens musikken er på sit højeste - og lørdag 1. oktober 2016 er det præcis 40 år siden, at den folkekære film havde biografpremiere.

Mikael Johansen mener, at scenen fra teatret er fuldstændig unik. 

- Det er vel den største scene i dansk film, i hvert fald i min verden, siger han. 

- Den adskiller sig, fordi det er den eneste film, hvor de decideret bruger musik. Der er selvfølgelig underlægningsmusik, men her bruger de musikken specifikt. Det er unikt, og det kan man tydeligt se på billetsalget, siger Mikael Johansen. 

Filmen er en af de bedst sælgende danske film i historien med 1,2 millioner solgte biografbilletter, og i anledning af jubilæet afholdes der lørdag et galla-arrangement i Det Kongelige Teater, hvor filmen vises på den gamle scene. Det er fanklubben, som står bag arrangementet. 

Her kan du se en bid af den ikoniske scene til tonerne af Bent Fabricius-Bjerres version af ouverturen til Elverhøj:

En af de mest kendte Olsen-banden-scener er da de tre medlemmer bryder ind i Det Kongelige Teater. Filmen er fra 1966.

Ikke optaget på teatret

Faktisk blev scenerne på Det Kongelige Teater ikke udfærdiget under en skrivetur til Paris, som ellers var kutyme, og filmens skabere vendte hjem uden en slutning, fortæller formanden: 

- Den slutning, vi kender fra Det Kongelige Teater, fandtes ikke, da de var tæt på at skulle i gang med at optage. Men så går Balling (instruktør og manuskriptforfatter Erik Balling, red) rundt i stuen en dag og hører Giro 413. Han hører Olsen-banden-temaet, skruer op, og så går den direkte over i ouverturen fra Elverhøj - og så fik han idéen, bum! 

Derefter ringede Erik Balling til den anden manuskriptforfatter Henning Bahs, og sådan blev de nu kendte scener skabt, fortæller Mikael Johansen. 

De fleste af scenerne fra Det Kongelige Teater er dog ikke optaget på selve teatret - men i stedet i Nordisk Film-studierne i Valby, afslører formanden. Selv scenerne med dirigenten spillet af Bent Mejding er filmet i et studie.  

- Det eneste, de har optaget fra Det Kongelige Teater, er, da de løber ind udefra. Det andet er optaget på scene 4 i Valby, fortæller Mikael Johansen. 

'Olsen-banden ser rødt' er den ottende i rækken af Olsen-banden-film, og selvom formanden har svært ved at udpege sin favorit, mener han, at 'Olsen-banden på sporet' er en af de mest gennemførte film i kriminalserien. 

- Der er en god historie fra start til slut. Den fungerer hele vejen igennem, og så er det fantastisk musik, der bare passer ind, siger han. 

Er 'Olsen-banden ser rødt' den bedste film i serien, eller er det 'Olsen-banden på sporet'? Eller er det en helt tredje? Stem på din favoritfilm med Olsen-banden i afstemningen herunder.

TV 2's brugere har tidligere stemt på, hvilken Olsen-banden film de helst vil se i aften - det blev 'Olsen-banden ser rødt'.

Se filmen i aften klokken 21.35 på TV 2. 

Afstemning

Hvad er din yndlings Olsen-banden film?