Underholdning

Mächtig gewaltig, Egon: Tyskerne fik to meget forskellige versioner af Olsen-banden

Vesttyskland og Østtyskland fik to meget forskellige versioner af Olsen-banden, hvilket fik afgørende betydning for populariteten.

I dag fejrede 'Olsen-banden ser rødt' sit 40-års jubilæum med en forevisning i Det Kongelige Teater. Billetterne blev sat til salg for næsten halvandet år siden, og blev udsolgt på 11 dage. Populariteten for nationalbanditterne må siges at være intakt. 

Resultatet blev, at filmene blev en kæmpesucces i øst, men floppede i vest

Mikael Johansen, Olsen-banden ekspert

Men det ikke kun i Danmark, at Olsen-Banden er allemandseje. 

Lige syd for grænsen er Egon, Kjeld og Benny også utroligt populære. Men hovedsageligt kun i Østtyskland. 

Sjovt i øst, kedeligt i vest

Der blev nemlig lavet to forskellige oversættelser til henholdsvis Vestyskland og Østtyskland, hvor det skrappe censurapparat i DDR elskede Olsen-Banden. Det betød, at de gjorde sig særligt umage for at oversætte den helt særlig jargon med "hundehoveder, hængerøve og lusede amatører" for tyskerne i øst. 

- Der kom ganske rigtigt to helt forskellige speaks i Tyskland. I Østtyskland var det rigtigt godt lavet, men i Vesttyskland var det forfærdeligt og monotont. Resultatet blev, at filmene blev en kæmpesucces i øst, men floppede i vest, siger Mikael Johansen, Olsen-banden ekspert og bestyrelsesmedlem i Olsen-bandens danske fanklub.

Det er faktisk muligt at sammenligne de to forskellige udgaver i nedenståede YouTube-klip. Her har man klippet scener fra den Vesttyske version fra kanalen ZDF sammen med de samme scener fra den østtyske version. 

Tyskerne kommer efter det

I dag havde de to tyske fans, Martin og Alexandra, taget turen til København for at se 'Olsen-banden ser rødt' i Det Kongelige Teater. Alexandra er opvokset i Østtyskland og er kæmpe fan af filmene, hvorimod hendes mand Martin fra Vesttyskland aldrig har set dem som noget specielt - indtil han så de østtyske udgaver.

Martin og Alexandra er kommet til Danmark for at se 'Olsen-banden Ser Rødt' i Det Kongelige Teater.

 - I Østtyskland kunne det tage op til seks måneder at synkronisere filmen, fordi de ville gøre et rigtigt godt stykke arbejde. I Vesttyskland kom filmen ud efter et par uger og det var noget rigtigt møg at se på, siger Martin.

- De klippede faktisk også Hitler og alle hagekors ud af 'Olsen-banden i Jylland', og det var først i 2005, da den blev genudgivet på DVD, at tyskerne kunne se den oprindelige version, fortæller Mikael Johansen, Olsen-banden ekspert og bestyrelsesmedlem i Olsen-bandens danske fanklub.

Husk at du kan se 'Olsen-banden ser rødt' på TV 2 i aften kl. 21.35.

Afstemning

Hvad er din yndlings Olsen-banden film?