Underholdning

Udenlandske medier i svime over dansk børne-tv: Skete det der lige!

To internationale medier har på en uge skrevet om det bramfrie og overraskende fænomen: Dansk børne-tv.

Døde fugle, ild til prutter, bandeord og Gud, der bor sammen med julemanden. Og hunden Marianne.

På en uge er dansk børne-tvs utraditionelle indhold kommet i fokus i store, udenlandske medier.

Mandag bragte det amerikanske Time Magazine en artikel om et afsnit fra Vilde Venner fra DR-kanalen Ramasjang. Det handler om døden, fordi en fugl ikke står til at redde livet i programmet.

Det ville ikke falde i god jord hos de amerikanske forældre ifølge journalisten, der mener, at danskerne er mere åbne omkring at tale med børn om emner som både død og sex.

- Danskerne mener, at jo mere børnene forstår, hvordan virkeligheden faktisk ser ud - på en alderssvarende måde - jo mindre tilbøjelige er de til at blive overvældet af det senere. Det opbygger selvtillid og robusthed, hvilket er nøgleelementer til lykke, skriver Time-skribenten blandt andet.

Skete det lige?

Nu har også magasinet The Economist bragt dansk børne-tv på banen i en klumme, der både fokuserer på Kaj og Andrea - den ene er selvoptaget, den anden er neurotiker - men især også på den politisk ukorrekte Onkel Reje, der piller næse, hader sin julegave fra dronning Margrethe og om bedstemors prutter, der bliver sat ild til.

Journalisten bag hedder Robert Lane Greene. Han er amerikaner, bosat i England og så er han gift med en dansk kvinde. Derfor er han i Danmark flere gange om året med sin hustru og to sønner, og de har alle fået set en god portion dansk børne-tv gennem tiden.

Den første gang, jeg så mormor sætte ild til sin prut, tænkte jeg: "Skete det lige?" Men børn elsker prutter, og det er jo en del af at være fire år

Robert Lane Greene, journalist, The Economist

Han fortæller, at en figur som Onkel Reje aldrig kunne eksistere i USA, fordi man der ikke joker med religion og overhoveder som en præsident eller dronning.

Han mener, at dansk børne-tv er modigt fjernsyn på børnenes præmisser.

- Den første gang, jeg så mormor sætte ild til sin prut, tænkte jeg: "Skete det lige?" Men børn elsker prutter, og det er jo en del af at være fire år, siger han til TV 2.

- Kernen i det her er, at Danmark nægter at tage noget for alvorligt, og det gælder for alt deres tv. Janteloven og den attitude, der følger med, er lidt negativ, men den er en del af danskernes selvopfattelse. Det værste, man kan være her, er for opblæst, selvoptaget eller højtidelig. Det er forfriskende, og det virker meget kulturelt anderledes end i USA, siger han.

Må ikke blive modbydeligt

Ramasjang-redaktør Pelle Møller er opmærksom på og glad for interessen fra udlandet. Han mener, at børnekanalen kan lave sjov med alt fra Gud og dronningen til døden.

Det vigtigste er, at vi aldrig må blive modbydelige. Derefter kan vi lave sjov om alt.

Pelle Møller, Ramasjang-redaktør

- Men det skal ikke være: "Haha vi turde lave sjov med dronnigen". Det er fordi, det indgår som en væsentlig del af handlingen eller en sjov replik, som rammer alle i familien. Det er ikke for provokationens skyld, siger han.

- Det vigtigste er, at vi aldrig må blive modbydelige. Derefter kan vi lave sjov om alt.

Men Ramasjang-redaktøren oplever også, at grænserne flytter sig på andre områder. Eksempelvis i forhold til en scene fra firserbørneserien Nana, hvor hun overrasker forældrene en morgen i sengen, og den berømte ordudveksling derefter falder: "Hvad laver I?" "Vi boller".

- I nogenogfirs var der ikke nogen, der blev stødt over det. Det var det mest ønskede klip, da DR havde fødselsdag for et par år siden, men nu kan vi godt mærke, at der er noget i samfundet, der har ændret sig. Og det er vi opmærksomme på, siger han og tilføjer:

- Men vi vil ikke sige, at vi ikke kan tale åbent om eksempelvis døden, når Vilde Venner står overfor et dødt dyr. Men vi tænker meget over, hvordan vi formidler det, så vi ikke efterlader børn med traumer eller angst. For det vil vi ikke være med til.