'Det er det falske sted'...og andre Morten og Peter-citater danskerne elsker

De veloplagte og vellidte fyre blev mødt med en storm af kærlighed i forbindelse med 25 års-markeringen for 'Er jeg da helt gak, mor?'

Selv et kvart århundrede efter det første dokumentarprogram, der indviede danskerne i Morten Jensen, Peter Palland og Anna Ahlesons tanker og hverdagssituationer, hitter de gamle klip stadig. 

På under et døgn er en video med Morten og Peter-klassikere fra de sidste 25 år blevet vist over 900.000 gange på Facebook og 20.000 har liket opslaget.  

- Åh, elsker dem. Kan man andet end at blive helt glad i låget, når man ser de to skønne gutter, skriver Christina Esther Andersen i en kommentar på TV 2 Nyhedernes Facebookside, mens Gitte Toftemann Haagerup skriver, at hun bliver rørt over gensynet. 

- "Det falske sted"-udtrykket er jo nærmest hvermandseje i dag, skriver hun. 

Læsernes bedste øjeblikke

Flere læsere kommer også med deres yndlingscitater på TV2.dk's Facebookside.

- Vi er heldige, at vi er mongoler, for ellers var vi handicappede, er en af Jeanette Sørensens favoritter, hvilket stammer fra programmet 'Ikke helt gak!'.

Rene Martinsen husker dette citat fra Peter: "Jeg har Danmarks største cd-samling. 72 stk rundt regnet". 

Frej Lund Adamsen nævner Morten Jensens manglende påskønnelse for duer fra programmet 'Morten og Peter vender tilbage', hvor han blandt andet siger: "Jeg HADER duer". 

Og Lea Mørk Jensen husker denne sætning fra makkerparrets tid på skærmen: "Cola og chokolade er Guds gave til mennesket". 

Man må gerne grine

I august 1991 dukkede tv-journalisten Nick Horups dokumentar 'Er jeg da helt gak, mor?' første gang op på skærmen, og det er siden blevet til en række programmer med de populære og bramfri fyre med Downs syndrom. 

I et nyt interview med TV 2 fortæller Nick Horup, hvad han især godt kan lide ved de to gamle venner:

- Du får det råt for usødet. Til gengæld ved du også, at når de siger "jeg elsker dig", så mener de det virkelig, siger han.

Tv-journalisten fortæller også, at han med programmerne gerne ville vise virkeligheden uden tabuer - og man må gerne grine og have det sjovt, mens man ser med.

Jeg mener faktisk også, at man gerne må grine af dem - dog kun til en vis grænse. 

Nick Horup

- Det er en gratis omgang at sige, at man gerne må grine med dem, men jeg mener faktisk også, at man gerne må grine af dem - dog kun til en vis grænse. Det er ligesom, hvis jeg laver et interview med dig eller biskoppen. Man skal altid finde en grænse, men den skal ikke defineres ud fra, at de er handikappede, siger han. 

- Tak fordi I alle følger os

Morten og Peters officielle fanside, der har over 287.000 likes, har mandag aften takket for alle hilsnerne:

- 25 år siden. Tak fordi I alle følger os. 

Den 27. august ryddes eftermiddagsfladen på TV 2 fra klokken 13.35 med en Morten og Peter-kavelkade i anledning af jubilæet.

Kan du ikke vente, kan du allerede nu se en række programmer på TV 2 PLAY

I denne videobid fra det første dokumentarprogram fortæller Peter Palland om sin forkærlighed for sport: