25 års venskab: Sådan mødte jeg Morten og Peter

Journalist Nick Horup har siden 1991 fulgt Morten Jensen og Peter Palland fra de velkendte programmer.

Husker du 'Poul Rip, Rap, Rasmussen', 'Det Falske Sted' og 'Smuglerreden', som egentlig var en minibar? 

Med sætninger som disse satte to friske fyre med Downs syndrom sig solidt fast i danskernes bevidsthed. 

Det gjorde de også hos tv-journalist Nick Horup. Han ville egentlig lave et sportsindslag, men endte med at falde pladask for Morten Jensen og Peter Pallands bramfrie måde at tackle hverdagen og livet på.

- Vi andre har det, jeg kalder en slags social 'sniksnak'. Det er sikkert meget fornuftigt, ellers ville vi gå rundt og genere hinanden hele tiden. Men det filter har de ikke, og nogle gange er det meget befriende, siger Nick Horup, der er i dag er redaktionschef ved TV 2 Østjylland. 

Se Morten og Peter-programmerne

Mandag 8. august klokken 20.50 fejrer vi 25-års jubilæum og viser det første program 'Er jeg da helt gak, mor?' på TV 2.

Den 27. august ryddes eftermiddagsfladen på TV 2 fra klokken 13.35 med en Morten og Peter-kavelkade.

Kan du ikke vente, kan du allerede nu se programmerne på TV 2 PLAY

Har ofte kontakt

Nick Horup har siden 1991 fulgt Morten og Peter, og dokumenteret deres opvækst i en række programmer på TV 2. 

- Du får det råt for usødet. Til gengæld ved du også, at når de siger 'jeg elsker dig', så mener de det virkelig, siger han.

Tv-journalisten har - selv 25 år efter den første udsendelse - jævnlig kontakt med de 39-årige gutter, som han har opbygget en tæt fortrolighed til.  

Han snakker i telefon med dem et par gange om måneden, og de ses mindst en gang om året. 

- Jeg ved, hvad der sker i deres liv og omvendt, fortæller han om duoen, der begge arbejder på et værested for voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i Ringsted, når de ikke optræder på skærmen. 

Et program uden eksperter

Det første program 'Er jeg da helt gak, mor?' blev vist i 1991, fordi Nick Horup, der dengang var sportsjournalist, ville lave et tv-indslag om udviklingshæmmede børn i Danmark. 

Her fandt han frem til de to 14-årige drenge og 12-årige Anna Ahleson, som alle gik til svømning i Ringsted.

- Det var en fantastisk dag, og på vej hjem spurgte fotografen, om vi ikke skulle lave et dokumentarprogram om de tre, husker Nick Horup.

Hvis jeg skulle lave et program, skulle det være uden en eneste ekspert.

Nick Horup

Men han skulle først lige gruble over det. For skulle der laves et længere program, skulle det skille sig ud fra mængden. 

- Dengang havde dokumentarprogrammer om handikappede alle mulige eksperter, som udtalte sig om dem. Hvis jeg skulle lave et program, skulle det være uden en eneste ekspert, siger han. 

Man må gerne grine

Derudover ville han gerne vise virkeligheden uden tabuer - og man måtte gerne grine og have det sjovt, mens man så med.

- Det er en gratis omgang at sige, at man gerne må grine med dem, men jeg mener faktisk også, at man gerne må grine af dem - dog kun til en vis grænse. Det er ligesom, hvis jeg laver et interview med dig eller biskoppen. Man skal altid finde en grænse, men den skal ikke defineres ud fra, at de er handikappede. 

- Jeg er glad for, det er lykkedes. Og så skal man ikke glemme, at de også tager grueligt pis på mig i programmerne, så det går begge veje, griner han. 

Men det betyder også, at Nick Horup har følt et større ansvar omkring tv-udsendelserne, og der er klip fra de mange timers optagelser, som er blevet skrottet, hvis det kan se ud som om, duoen bliver udstillet.

Jeg mener faktisk også, at man gerne må grine af dem.

Nick Horup

Nick Horup mener, at Morten og Peter på deres egen vis beskriver livets opture og nedture. 

-  Det sidste, jeg vil gøre programmerne til, er, at det er fantastisk at få et barn med Downs syndrom. Men man kan altså sagtens have et godt og meningsfuldt liv, selv om man ikke er, som folk er flest, siger han. 

Sendte live til OL

Som et af højdepunkterne under det 25 år lange venskab nævner Nick Horup De Olympiske Lege for udviklingshæmmede i Dublin i 2003.

Her blev Morten og Peter hyret af TV 2 som kommentatorer, og de tog deres nye job meget seriøst. 

- Da vi sidder på kommentatorpladserne, er vi placeret ved siden af BBC, og de hilser og er meget søde. Men du skulle se dem, da åbningsceremonien begynder og Morten og Peter tager headset på. Det var altså 'prime time' lørdag klokken 20, og vi skulle sende live i fem kvarter, siger Nick Horup. 

Selv om det i og for sig var et sindssygt projekt, så leverede de i den grad varen.

Nick Horup om OL for udviklingshæmmede i Dublin i 2003, som Morten og Peter kommenterede live

Det endte med at gå så godt, at trioen blev bedt om at fortsætte live i en ekstra time. 

- Jeg skulle lige tage en dyb indånding, men det var så sejt af dem og en fantastisk oplevelse. Selv om det i og for sig var et sindssygt projekt, så leverede de i den grad varen.  

Her åbner Nick Horup, Morten Jensen og Peter Palland De Olympiske Lege for udviklingshæmmede fra kommentatorpladserne:

Her giver Morten Jensen den gas til koncerten med The Corrs:

Flere programmer?

Trods adskillige programmer, der gennem årene har fulgt Morten Jensen, Peter Palland og Anna Ahlesons op- og nedture, lader det til, at seerne gerne vil have mere. 

- Et stensikkert spørgsmål, jeg får fra folk, der kommer hen til mig, er: Kommer der ikke flere programmer? Men jeg synes ikke, det skal udnyttes eller overgøres. Derfor er der også gået flere år mellem hvert program, og det har jeg ikke fortrudt, siger Nick Horup.

Men tror du, der kommer flere programmer?

- Helt ærligt, så ved jeg det ikke. Der er ikke nogen konkrete planer, men det kan ikke udelukkes, siger han. 

I aften, mandag 8. august klokken 20.50 fejrer vi 25-års jubilæum og viser det første program 'Er jeg da helt gak, mor?' på TV 2.

Herunder kan du se en række af de bedste indslag fra Morten og Peters tid på skærmen: