Oscar

Pernille skal dele Oscars ud: En drøm er gået i opfyldelse

Ti danske filmfolk er blevet udvalgt til at være med til at bestemme, hvem der skal løbe med de eftertragtede Oscar-statuetter. Mød en af dem her.

Tom Hiddleston, Alicia Vikander, Michael B. Jordan og Emma Watson.

Det er blot nogle af de store Hollywood-skuespillere, som Oscar-akademiet har lukket ind i varmen efter den voldsomme debat om mangel på diversitet i akademiet, der rasede forud for Oscar-uddelingen tidligere i år.

Men blandt det rekordstore antal af de i alt 683 nye medlemmer i akademiet er også en lang række danske filmfolk. 

En af dem er klipperen Pernille Bech Christensen, der har været fast samarbejdspartner med Susanne Bier på størstedelen af hendes film, heriblandt Oscar-vinderen 'Hævnen' og 'Elsker dig for evigt', som Pernille Bech Christensen modtog en Robert-pris for.

- Det er en drøm, der går i opfyldelse. Oscar-akademiet er jo for mig det fineste, der findes, så man kan da kun være meget, meget stolt over nu at være blevet medlem af akademiet, siger Pernille Bech Christensen til TV 2.

Som medlem af Oscar-akademiet er man med til at bestemme hvilke film, der skal nomineres til og siden hen vinde verdens mest prestigefyldte filmpris.

Danske Oscar-nominerede film

Følgende danske film har været nomineret til en Oscar i kategorien 'Bedste udenlandske film'. 

 • 'Krigen' (2015)
 • 'Jagten' (2013)
 • 'En kongelig affære' (2012)
 • 'Hævnen' (2010) - vinder
 • 'Efter brylluppet' (2006)
 • 'Dansen med Regitze' (1989)
 • 'Pelle Erobreren' (1988) - vinder
 • 'Babettes gæstebud' (1987) - vinder
 • 'Harry og kammertjeneren' (1961)
 • 'Paw' (1959)
 • 'Qivitoq' (1956)

Vild kritik af Oscar-akademiet

De senere år har akademiet været udsat for stadig mere og mere kritik for at være både for hvidt, for gammelt og for konservativt og ikke afspejle den diversitet, der gør sig gældende ikke alene i filmbranchen, men i verden generelt.

Balladen medførte stor debat på de sociale medier under det efterhånden berømte hashtag "Oscars So White" og resulterede også i, at en række farvede filmfolk med skuespillerne Will Smith og Jada Pinkett Smith samt instruktøren Spike Lee i front simpelthen boykottede årets filmfest, da den blev afholdt i februar.

Jeg tager hatten af for, at man prøver at få noget nyt blod ind i akademiet og dermed få et andet blik på filmene.

Pernille Bech Christensen, filmklipper

For at imødekomme kritikken har folkene bag akademiet i år prioriteret at få flere forskellige nationaliteter, flere kvinder og flere farvede ind i akademiet.

Således er 59 forskellige lande repræsenteret blandt de nye 683 medlemmer, hvoraf 46 procent er kvinder og 41 procent er farvede. Desuden er det yngste, nye medlem 24 år, mens det ældste er 91 år.

Klipper Pernille Bech Christensen, der i dag er ansat som executive producer på TV 2, ser positivt på akademiets tiltag i forsøget på at skabe mere diversitet blandt medlemmerne, men har også et vigtigt forbehold.

- Jeg tager hatten af for, at man prøver at få noget nyt blod ind i akademiet og dermed få et andet blik på filmene. Eksempelvis er der kommet flere europæere til, og vi har en anden filmtradition end den amerikanske at dømme ud fra, siger hun og fortsætter:

- I forhold til fokus på eksempelvis kønsfordelingen, så har jeg det lidt "so so". Man skal ikke have en plads i akademiet, bare fordi man er kvinde, men fordi man er kvalificeret, og fordi man har fortjent det.

Et tegn på dansk films internationale succes

Ud over Pernille Bech Christensen er en lang række andre danske filmfolk i år kommet i det fine selskab. 

Det gælder filminstruktørerne Nicolas Winding Refn og Tobias Lindholm, der ved årets Oscar-uddeling var nomineret for filmen ’Krigen’, kostumedesigner Manon Rasmussen, klipperne Niels Pagh Andersen og Adam Nielsen, filmfotograf Charlotte Bruus Christensen, animator Line K. Andersen, instruktør og producent Signe Byrge Sørensen samt den herboende amerikanske dokumentarfilmsinstruktør Joshua Oppenheimer, der har været Oscar-nomineret to gange.

Valget af de i alt ti danske filmfolk står i skarp kontrast til akademiets valg af nye medlemmer sidste år, hvor der ikke blev plads til en eneste dansker – og til året før, hvor tre danskere i form af skuespiller Mads Mikkelsen og filminstruktørerne Thomas Vinterberg og Anders Walter gjorde debut i akademiet.

- Antallet af danskere, der kommer med i akademiet i år, er med til at understrege, at dansk film klarer sig rigtigt godt internationalt. Og det er en dejlig og superdygtig flok at være blevet valgt sammen med, siger Pernille Bech Christensen om de nye, danske medlemmer i akademiet. Hun understreger dog samtidig, at mange andre danske filmfolk også fint kunne have fået en plads.

For at blive medlem af Oscar-akademiet skal man indstilles af en person, der allerede er medlem, og herudover skal man have en slags "anbefaling" af en sponsor, der også er medlem af akademiet. Endelig skal man opfylde en række helt specifikke krav for at komme i betragtning.

- Det er en ufattelig lang proces, og jeg var da også begyndt at tænke, at det nok ikke lykkedes. Men det gjorde det, og jeg er så glad, siger Pernille Bech Christensen.

Hvem og hvor mange, der egentlig sidder i Oscar-akademiet – og altså dermed er med til først at nominere og siden hen udvælge vinderne af Oscar-statuetterne – er en hemmelighed. 

Oscar-uddelingen 2017 afholdes den 26. februar.