Underholdning

'Godmorgen skat!': Her bliver Roskildegæst vækket på direkte tv af sin far

21-årige Emil fik sig noget af en overraskelse på Roskilde Festival, da hans far sammen med tv-værten Jes Dorph vækkede ham torsdag morgen.

Roskilde Festival er i fuld gang, og mange af de 130.000 gæster på pladsen har siden lørdag ligget i telt på det kæmpestore campingareal.

En af dem er 21-årige Emil Bue, der torsdag morgen blev taget på sengen - bogstaveligt talt. 

Her blev lynlåsen til hans beskedne telt nemlig pludseligt lynet op - og uden for stod tv-værten Jes Dorph-Petersen, Emils egen far og et kamerahold fra 'Go' morgen Danmark'.

Fakta om Roskilde Festivals publikum

- Gennemsnitsalderen er 24 år.

- I 2015 var 48 % piger og 52 % fyre.

- 56 % af publikum var singler i 2015.

- 16 % af partout-billetterne er i år solgt uden for Danmarks grænser, hvilket svarer til omkring 13.000 deltagere. Billetterne er solgt i 74 forskellige lande.

- 84 % af publikum kommer fra Danmark, 9 % fra Norge, 3 % fra Sverige og 4 % fra det øvrige udland.

- Ca. 50.000 telte rejses på festivalen.

- 23 % af deltagerne var i 2015 debutanter på festivalen. 8 % havde sidste år deltaget mere end 10 gange.

Kilde: Roskilde Festival

- Godmorgen skat, sagde Emils far, der gav sin søn en krammer, da han kom på benene. 

- Hold da kæft, dav dav, lød reaktionen fra 21-årige Emil. 

Det bliver der drukket på Roskilde Festival

- Ca. 1 million liter øl blev udskænket i 2015

- Over 30.000 liter økologisk rød- og hvidvin, fordelt med 20/80 % blev skænket.

- Over 24.000 økologisk kakaomælk 50 cl blev solgt.

- Over 645.500 kopper økologisk kaffe blev skænket.

- Over 30.000 liter økologisk juice blev solgt.

- 107.720 kg. isterninger og knust is blev brugt til drinks og nedkøling.

Kilde: Roskilde Festival

Privat massør i fødselsdagsgave

Emil Bues far havde på forhånd selv henvendt sig til 'Go' morgen Danmark', fordi han gerne ville overraske sin søn.

Emil havde nemlig fødselsdag i søndags - og det ville hans far gerne fejre med en morgenvækning. 

Uden for teltet stod han derfor sammen med tv-holdet klar med en kurv med kakaomælk, chips, pastiller, solcreme, chokolade og ekstra strømper og underbukser.

Og da det næsten ikke kunne blive bedre, dukkede der også lige en privat massør op - nemlig fysioterapeut Mark Abildhauge.

21-årige Emil Bue blev noget overrasket, da han blev vækket af sin far ifølgeskab med Jes Dorph-Petersen på Roskilde Festival.

- Det er da dejligt. Når man sover på sådan en halvfærdig luftmadras, kan det godt mærkes i kroppen, sagde Emil Bue, der heller ikke var helt utilfreds med, at det lige netop var Jes Dorph-Petersen, der vækkede ham.

- Du er jo på baggrunden af min computer. Fordi jeg godt kan li' dig, sagde han til tv-værten. 

Disse kunstnere spiller på Roskilde Festival i 2016

New Order

Forsangeren i New Order.

New Order

Roskilde Festival er glade for at for fjerde gang at kunne præsentere 'pionerer inden for dance rock.' New Order, der er fra Manchester i England, beskrives egentlig som et post punkband fra begyndelsen af 1980'erne. 

Bandet spillede første gang på Roskilde Festival i 1984, da de var på turné med 'Power, Corruption & Lies.' De vendte tilbage igen i 1993 og senest i 2002, da de havde deres comeback.

Foto: Scanpix

PJ Harvey

Her ses PJ Harvey på scenen på Roskilde Festival tilbage i 2011.

PJ Harvey

Tilbage i december måned offentliggjorde Roskilde Festival en række navne, hvor sangerinden PJ Harvey var i blandt. Hun er 46 år og har tidligere gæstet festivalen. 

Roskilde Festival kalder PJ Harvey for 'dronningen af alternativ rock'.

Siden hendes succes med pladen 'Let England Shake' fra 2011, har hun trukket sig tilbage, men nu kan de mange fans altså se frem til at opleve hende live.

Foto: POLFOTO

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers blev dannet helt tilbage i 1983 i Los Angeles.

Red Hot Chili Peppers

I 1983 var det de fire drenge Jack Irons, Hillel Slovak, Anthony Kiedis og Michael Balzary, der i sjov startede bandet, men det blev hurtigt lige så professionelt som sjovt.

Red Hot Chili Peppers laver hovedsageligt rock, med mere stille sange som blandt andet 'Californication' i blandt. Bandet fik succes i de tidlige 90'ere efter en længere periode med udskiftning af bandmedlemmer og et dødsfald i bandet. Bandet består i dag af Anthony Kiedis (forsanger), Josh Klinghoffer (guitar), Michael Balzary (bas) og Chad Smith (trommer).

'Red Hot Chili Peppers' har tre gange tidligere spillet på Roskilde Festival. Det skete i 1996, 2002 og senest i 2007. Og netop den seneste optræden fik rigtig dårlige anmeldelser.

Foto: AP

Tenacious D

Jack Black i front for Tenacious D.

Tenacious D

Tenacious D har komiker og skuespiller Jack Black i front. Bandet er kendt for med humor at hylde det bedste fra rockens verden. De er blandt andet inspireret af Led Zeppelin, The Who og Queen. 

Og så har Dave Grohl insisteret på at spille trommer på alle deres indspilninger.

Bandet har indtil videre kun spillet udsolgte koncerter i Danmark. Først i Tap1 og siden i Falconer Salen. Til sommer skal de fylde den legendariske Orange Scene ud med deres teatralske rock, lumre humor og øredøvende fællessang.

Foto: POLFOTO

Wiz Khalifa

Rapperen er 28 år og er født og opvokset i Pittsburgh i Pennsylvania og havde sin debut i 2006.

Wiz Khalifa

Du har garanteret hørt sangen 'Black and Yellow', som uden tvivl er et af Wiz Khalifas største hits. Han gæstede Roskilde Festival tilbage i 2012, og i år vender han tilbage.

Den amerikanske rapper Wiz Khalifa udgav i 2015 storhittet ’See You Again’. På singlen får Khalifa selskab af den unge sangskriver Charlie Puth, der synger og spiller klaver i omkvædet.

Sangen er med i actionfilmen 'Furious 7' fra 2015, som var en sidste hilsen til Paul Walker, der døde i en bilulykke i november 2013. Sangen fik rekorden for mest streamede sang på en enkelt dag på Spotify i USA (4,2 millioner gange), og singlen blev tilmed en kæmpe international succes, som nåede førstepladsen i hele 17 lande.

Foto: AP

Action Bronson

Den 32-årige rapper er inspireret af blandt andre Nas, Mobb Deep og Wu-Tang Clan.

Action Bronson

Herhjemme er han blevet kaldt et af 'de mest respekterede navne fra den boblende hiphop-undergrundsscene i New York', og han har flere gange gæstet landet. Til sommer kan man opleve ham på Roskilde Festival. 

Han er kraftigt inspireret af blandt andre Wu-Tang Clan, der er en større rapgruppe, der stammer fra Staten Island i New York.

Især Ghostface Killah fra Wu-Tang Clan, som han også er blevet sammenlignet med, hvilket han over for musikmagasinet Soundvenue kommenterede på:

- Jaa, jeg mener i sidste ende, er det helt fint, fordi Ghostface Killah er en af de bedste rappere, der lever, så hvis jeg lyder ligesom den bedste rapper, så er det helt fint.

Foto: AP

LCD Soundsystem

Forsanger James Murphy.

LCD Soundsystem

Rygterne om, at LCD Soundsystem ville blive genforenet i 2016, har svirret i et stykke tid, og det viser sig altså ikke kun at have været rygter. For bandet vil gæste Roskilde Festival til sommer og ikke nok med det, har forsangeren James Murphy også afsløret, at der vil komme endnu et album, hvilket bliver det første album i seks år.

Bandet spiller ifølge Roskilde Festival en unik blanding af disco og punkinspireret festrock. Og derfor er det planen, at LCD Soundsystem skal spille op til stor fest på Orange Scene.

Foto: Scanpix Denmark

Her ses MØ på Smukfest i sommer.

MØ vender også tilbage til Roskilde Festival, som hun blandt andet gæstede helt tilbage i hendes karrieres spæde start, hvor hun spillede på festivalens mindste scene.

De fleste danskere kender MØ for hendes energiske scenedans, stagediving og karakteriske bevægelser. Og så selvfølgelig hendes mange hits.

Foto: Scanpix Denmark

Neil Young

.

Neil Young

For otte år siden spillede den nu 70-årige Neil Young sidst på den ikoniske Orange Scene og gav ifølge festivalen selv sit publikum en lektion i rockhistorie.

Den 70-årige sanger vender altså tilbage - denne gang med hans band Promise of the Real, som blandt andet tæller Willie Nelsons sønner.

Foto: Scanpix Denmark

Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore optræder her iført pels.

Macklemore & Ryan Lewis

Det er ikke første gang, at Macklemore gæster Danmark. I oktober 2013 spillede han en udsolgt koncert i Tap1 i København.

Det er heller ikke første gang, at Macklemore gæster Roskilde. Tilbage i 2012 optrådte han sammen med makkeren Ryan Lewis på Roskilde Festival. Det var inden, de brød i gennem med verdenshittet 'Thrift Shop'.

Roskilde Festival garanterer en fest, når makkerparret vender tilbage.

Foto: Scanpix Denmark

Slayer

Her ses frontfiguren i Slayer, Tom Araya.

Slayer

Det amerikanske thrash-metalband Slayer, der for mange har opnået kultstatus, gæster også Roskilde Festival. Bandet blev stiftet i starten af 80'erne, og deres popularitet steg op gennem årtiet.

Metalbandet gæstede Danmark i december sidste år, hvor de spillede i Helsingør Kulturværft. Her skrev anmelder fra Berlingske følgende:

"Mere end 30 år inde i karrieren kan californierne stadig prygle metallisk sammenbidt som få andre. De har – trods modgang, de sidste par år, med mesterguitaristen Jeff Hannemans sørgelige bortgang – ikke gearet ned. Er man Slayer, går man ikke med stok – man slår folk til blods med den."

Foto: Scanpix

Dizzy Mizz Lizzy

Tim Christensen sidste sommer på Northside Festival.

Dizzy Mizz Lizzy

Dizzy Mizz Lizzy har holdt årelange pauser gennem de sidste 20 år og kun udgivet meget lidt nyt musik. Bandet blev senest gendannet i 2014, og i sommer var de blandt andet på en omfattende festival-turné. Med en ny plade 29. april vil man formentlig også høre nye sange fra bandet. 

Men der er nok ingen tvivl om, at de gamle hits som 'Silverflame' og 'Waterline' kan få publikum til at synge med.

Foto: Scanpix Denmark

James Blake

.

James Blake

James Blake har tidligere gæstet Roskilde Festival - det gjorde han i 2011, hvor han en solskinsfyldt dag spillede på Orange Scene. Sidst han var i Danmark var sidste sommer, hvor han spillede på den odenseanske festival Tinderbox. 

Derudover har man kunne opleve ham på Lille og Store Vega i 2011, i Roskilde Domkirke i 2013 og på Northside Festival i 2012.

Han er bedst kendt for sin fortolkning af 'Limit To Your Love' og hans egen sang 'Retrograde'.

Foto: Scanpix Denmark

Damon Albarn

Damon Albarn, Roskilde Festival

Damon Albarn

Damon Albarn lukkede og slukkede sidste år for Roskilde Festival, hvor han sammen med et stort afrikansk band med venner spillede til den lyse morgen på festivalens næststørste scene, Arena.

I år åbner han festivalpladsen på Orange Scene med Syrian National Orchestra For Arabic Musik.

Du kender garanteret Damon Albarn fra Blur og ikke mindst stemmen i Gorillaz.

Foto: Scanpix Denmark

Grimes

.

Grimes

Grimes er et af de store navne i mellemlaget på Roskilde Festivals musikplakat. 

Sangerinden gæstede København i februar, hvor hun gav sin anden koncert i Danmark. Første gang hun spillede i Danmark var i 2012 til Aarhus’ Pop Revo festival.

Grimes er fra Canada og spiller popmusik. Hun er gået fra undergrundsstatus til stjernestatus, siden hun i 2012 brød igennem med albummet 'Visions'.

Foto: Scanpix Denmark

S!vas

.

S!vas

Han har efterhånden spillet alle steder i Danmark, og de fleste kan nynne med på monsterhittet 'Dauda', hvor S!vas med venner rapper på et næsten uforståeligt ghetto-slang. 

På trods af de nyopfundne ord har han vundet en sprogpris sammen med forfatteren Klaus Rifbjerg.

Foto: Scanpix Denmark

Young Thug

.

Young Thug

Young Thug kommer fra Atlanta og er ifølge Soundvenue en af de mest originale rappere, der er dukket op på hiphop-scenen i de seneste år. 

Han spillede i Danmark sidste sommer, hvor han både optrådte i København og i Aarhus.

Foto: Atlantic Records press

Choir of Young Believers

Her ses frontfiguren Jannis Noya Makrigiannis, da bandet spillede til P6 Beat Rocker i Koncerthuset i DR i december sidste år.

Choir of Young Believers

De fleste danskere kender formentlig titelsangen 'Hollow Talk' til DRs dramaserie 'Broen', og den står Choir of Young Believers bag. På den måde fik forsangeren Jannis Noya Makrigiannis sunget sig ind i danskernes bevidsthed.

Bandet har netop udgivet en ny plade. Den hedder 'Grasque' og er en blanding af sange med danske og engelske tekster. 

Foto: Scanpix Denmark