Underholdning

Her er han tilbage på Roskilde for første gang i 25 år

Det er 25 år siden, TV 2-vært Jes Dorph sidst var på Roskilde Festival. I år tager han temperaturen på en festival med en gennemsnitsalder på 24 år.

Onsdag eftermiddag åbner portene til de helt store scener på den 46. udgave af Roskilde Festival.

Her vil mere end 100.000 glade festivalgæster samles i løbet af ugen - heriblandt TV 2-vært Jes Dorph-Petersen, der dog ligger en anelse over gennemsnitsalderen på 24 år.

'Go' morgen Danmark' har nemlig sendt den 57-årige tv-vært på festival, hvor han har besøgt forskellige Roskilde-lejre og talt med manden, der i sin tid startede Roskilde Festival.

- Det er lidt angstprovokerende for en gammel mand som mig, for det er nemlig 25 år siden, jeg sidst har været på festival. Men det er også en stor oplevelse og enormt hyggeligt at være tilbage, fortæller Jes Dorph-Petersen.

Pishegn, ølbong og selfies

Da han onsdag bevægede sig rundt i campingområdet, blev han indviet i flere ritualer og rutiner.

- Hvad er det, du blander i? Og hvad går den ølbong ud på?, lød nogle af spørgsmålene fra Jes Dorph-Petersen.

Han stiftede samtidig også bekendtskab med det såkaldte 'pishegn' og fik op til flere selfies med pladsens festglade, unge mennesker.

I videoklippet øverst kan du se, hvordan det gik, da Jes Dorph-Petersen var på besøg i forskellige Roskilde-lejre. Og herunder kan du se, hvordan det så ud for 25 år siden, da tv-værten var afsted på selvsamme festival:

Lå i telte foran scenen

En anden, der også længe har glædet sig til gensynet med Roskilde Festival, er Jesper Switzer Møller, som Jes Dorph-Petersen også møder underejs.

For 45 år siden var han nemlig med til at starte festivalen, og selv om meget har ændret sig siden, er han stadig en trofast festivalgænger. 

- Dengang havde vi jo telte foran scenen, så man kunne lyne op og ligge i teltet og høre rockmusik. Så der var ikke adskillelse mellem sceneområdet og campingområdet, fortæller Jesper Switzer Møller.

I videoklippet herunder viser Jesper Switzer Møller billeder og fortæller historier fra de gode gamle dage på Roskilde Festival:

Ikke samme oprør

Ifølge Jesper Switzer Møller håbede man tibage i 1971 på, at der ville komme omkring 4.000 besøgende. Så ville budgettet nemlig hænge sammen.

Til alles store overraskelse kom der dog et sted mellem 10.000 og 12.000 mennesker, og siden er festivalen som bekendt bare vokset. 

- Man kan godt tale om, at der har været et generationsskifte. De første festivaler var jo en ungdomsgeneration, der gjorde oprør mod den ældre generation, hvor det i dag mere er samlet, og vi har tre generationer i boderne. Jeg kan ikke se samme oprør i dag, siger Jesper Switzer Møller.

Selv er han med egne ord i løbet af årene blevet "mere mageligt anlagt" og tager hjem og får et bad og spiser morgenmad. Musikken og stemningen ser han dog stadig i høj grad frem til.

- Jeg ser ubetinget mest frem til Neil Young på lørdag. Han var her også i 1993, og i aften (onsdag) bliver det helt sikkert Red Hot Chili Peppers, siger Jesper Switzer Møller.

Disse kunstnere spiller på Roskilde Festival i 2016

New Order

New Order

Roskilde Festival er glade for at for fjerde gang at kunne præsentere 'pionerer inden for dance rock.' New Order, der er fra Manchester i England, beskrives egentlig som et post punkband fra begyndelsen af 1980'erne. 

Bandet spillede første gang på Roskilde Festival i 1984, da de var på turné med 'Power, Corruption & Lies.' De vendte tilbage igen i 1993 og senest i 2002, da de havde deres comeback.

Foto: Scanpix

PJ Harvey

PJ Harvey

Tilbage i december måned offentliggjorde Roskilde Festival en række navne, hvor sangerinden PJ Harvey var i blandt. Hun er 46 år og har tidligere gæstet festivalen. 

Roskilde Festival kalder PJ Harvey for 'dronningen af alternativ rock'.

Siden hendes succes med pladen 'Let England Shake' fra 2011, har hun trukket sig tilbage, men nu kan de mange fans altså se frem til at opleve hende live.

Foto: POLFOTO

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

I 1983 var det de fire drenge Jack Irons, Hillel Slovak, Anthony Kiedis og Michael Balzary, der i sjov startede bandet, men det blev hurtigt lige så professionelt som sjovt.

Red Hot Chili Peppers laver hovedsageligt rock, med mere stille sange som blandt andet 'Californication' i blandt. Bandet fik succes i de tidlige 90'ere efter en længere periode med udskiftning af bandmedlemmer og et dødsfald i bandet. Bandet består i dag af Anthony Kiedis (forsanger), Josh Klinghoffer (guitar), Michael Balzary (bas) og Chad Smith (trommer).

'Red Hot Chili Peppers' har tre gange tidligere spillet på Roskilde Festival. Det skete i 1996, 2002 og senest i 2007. Og netop den seneste optræden fik rigtig dårlige anmeldelser.

Foto: AP

Tenacious D

Tenacious D

Tenacious D har komiker og skuespiller Jack Black i front. Bandet er kendt for med humor at hylde det bedste fra rockens verden. De er blandt andet inspireret af Led Zeppelin, The Who og Queen. 

Og så har Dave Grohl insisteret på at spille trommer på alle deres indspilninger.

Bandet har indtil videre kun spillet udsolgte koncerter i Danmark. Først i Tap1 og siden i Falconer Salen. Til sommer skal de fylde den legendariske Orange Scene ud med deres teatralske rock, lumre humor og øredøvende fællessang.

Foto: POLFOTO

Wiz Khalifa

Wiz Khalifa

Du har garanteret hørt sangen 'Black and Yellow', som uden tvivl er et af Wiz Khalifas største hits. Han gæstede Roskilde Festival tilbage i 2012, og i år vender han tilbage.

Den amerikanske rapper Wiz Khalifa udgav i 2015 storhittet ’See You Again’. På singlen får Khalifa selskab af den unge sangskriver Charlie Puth, der synger og spiller klaver i omkvædet.

Sangen er med i actionfilmen 'Furious 7' fra 2015, som var en sidste hilsen til Paul Walker, der døde i en bilulykke i november 2013. Sangen fik rekorden for mest streamede sang på en enkelt dag på Spotify i USA (4,2 millioner gange), og singlen blev tilmed en kæmpe international succes, som nåede førstepladsen i hele 17 lande.

Foto: AP

Action Bronson

Action Bronson

Herhjemme er han blevet kaldt et af 'de mest respekterede navne fra den boblende hiphop-undergrundsscene i New York', og han har flere gange gæstet landet. Til sommer kan man opleve ham på Roskilde Festival. 

Han er kraftigt inspireret af blandt andre Wu-Tang Clan, der er en større rapgruppe, der stammer fra Staten Island i New York.

Især Ghostface Killah fra Wu-Tang Clan, som han også er blevet sammenlignet med, hvilket han over for musikmagasinet Soundvenue kommenterede på:

- Jaa, jeg mener i sidste ende, er det helt fint, fordi Ghostface Killah er en af de bedste rappere, der lever, så hvis jeg lyder ligesom den bedste rapper, så er det helt fint.

Foto: AP

LCD Soundsystem

LCD Soundsystem

Rygterne om, at LCD Soundsystem ville blive genforenet i 2016, har svirret i et stykke tid, og det viser sig altså ikke kun at have været rygter. For bandet vil gæste Roskilde Festival til sommer og ikke nok med det, har forsangeren James Murphy også afsløret, at der vil komme endnu et album, hvilket bliver det første album i seks år.

Bandet spiller ifølge Roskilde Festival en unik blanding af disco og punkinspireret festrock. Og derfor er det planen, at LCD Soundsystem skal spille op til stor fest på Orange Scene.

Foto: Scanpix Denmark

MØ vender også tilbage til Roskilde Festival, som hun blandt andet gæstede helt tilbage i hendes karrieres spæde start, hvor hun spillede på festivalens mindste scene.

De fleste danskere kender MØ for hendes energiske scenedans, stagediving og karakteriske bevægelser. Og så selvfølgelig hendes mange hits.

Foto: Scanpix Denmark

Neil Young

Neil Young

For otte år siden spillede den nu 70-årige Neil Young sidst på den ikoniske Orange Scene og gav ifølge festivalen selv sit publikum en lektion i rockhistorie.

Den 70-årige sanger vender altså tilbage - denne gang med hans band Promise of the Real, som blandt andet tæller Willie Nelsons sønner.

Foto: Scanpix Denmark

Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore & Ryan Lewis

Det er ikke første gang, at Macklemore gæster Danmark. I oktober 2013 spillede han en udsolgt koncert i Tap1 i København.

Det er heller ikke første gang, at Macklemore gæster Roskilde. Tilbage i 2012 optrådte han sammen med makkeren Ryan Lewis på Roskilde Festival. Det var inden, de brød i gennem med verdenshittet 'Thrift Shop'.

Roskilde Festival garanterer en fest, når makkerparret vender tilbage.

Foto: Scanpix Denmark

Slayer

Slayer

Det amerikanske thrash-metalband Slayer, der for mange har opnået kultstatus, gæster også Roskilde Festival. Bandet blev stiftet i starten af 80'erne, og deres popularitet steg op gennem årtiet.

Metalbandet gæstede Danmark i december sidste år, hvor de spillede i Helsingør Kulturværft. Her skrev anmelder fra Berlingske følgende:

"Mere end 30 år inde i karrieren kan californierne stadig prygle metallisk sammenbidt som få andre. De har – trods modgang, de sidste par år, med mesterguitaristen Jeff Hannemans sørgelige bortgang – ikke gearet ned. Er man Slayer, går man ikke med stok – man slår folk til blods med den."

Foto: Scanpix

Dizzy Mizz Lizzy

Dizzy Mizz Lizzy

Dizzy Mizz Lizzy har holdt årelange pauser gennem de sidste 20 år og kun udgivet meget lidt nyt musik. Bandet blev senest gendannet i 2014, og i sommer var de blandt andet på en omfattende festival-turné. Med en ny plade 29. april vil man formentlig også høre nye sange fra bandet. 

Men der er nok ingen tvivl om, at de gamle hits som 'Silverflame' og 'Waterline' kan få publikum til at synge med.

Foto: Scanpix Denmark

James Blake

James Blake

James Blake har tidligere gæstet Roskilde Festival - det gjorde han i 2011, hvor han en solskinsfyldt dag spillede på Orange Scene. Sidst han var i Danmark var sidste sommer, hvor han spillede på den odenseanske festival Tinderbox. 

Derudover har man kunne opleve ham på Lille og Store Vega i 2011, i Roskilde Domkirke i 2013 og på Northside Festival i 2012.

Han er bedst kendt for sin fortolkning af 'Limit To Your Love' og hans egen sang 'Retrograde'.

Foto: Scanpix Denmark

Damon Albarn

Damon Albarn

Damon Albarn lukkede og slukkede sidste år for Roskilde Festival, hvor han sammen med et stort afrikansk band med venner spillede til den lyse morgen på festivalens næststørste scene, Arena.

I år åbner han festivalpladsen på Orange Scene med Syrian National Orchestra For Arabic Musik.

Du kender garanteret Damon Albarn fra Blur og ikke mindst stemmen i Gorillaz.

Foto: Scanpix Denmark

Grimes

Grimes

Grimes er et af de store navne i mellemlaget på Roskilde Festivals musikplakat. 

Sangerinden gæstede København i februar, hvor hun gav sin anden koncert i Danmark. Første gang hun spillede i Danmark var i 2012 til Aarhus’ Pop Revo festival.

Grimes er fra Canada og spiller popmusik. Hun er gået fra undergrundsstatus til stjernestatus, siden hun i 2012 brød igennem med albummet 'Visions'.

Foto: Scanpix Denmark

S!vas

S!vas

Han har efterhånden spillet alle steder i Danmark, og de fleste kan nynne med på monsterhittet 'Dauda', hvor S!vas med venner rapper på et næsten uforståeligt ghetto-slang. 

På trods af de nyopfundne ord har han vundet en sprogpris sammen med forfatteren Klaus Rifbjerg.

Foto: Scanpix Denmark

Young Thug

Young Thug

Young Thug kommer fra Atlanta og er ifølge Soundvenue en af de mest originale rappere, der er dukket op på hiphop-scenen i de seneste år. 

Han spillede i Danmark sidste sommer, hvor han både optrådte i København og i Aarhus.

Foto: Atlantic Records press

Choir of Young Believers

Choir of Young Believers

De fleste danskere kender formentlig titelsangen 'Hollow Talk' til DRs dramaserie 'Broen', og den står Choir of Young Believers bag. På den måde fik forsangeren Jannis Noya Makrigiannis sunget sig ind i danskernes bevidsthed.

Bandet har netop udgivet en ny plade. Den hedder 'Grasque' og er en blanding af sange med danske og engelske tekster. 

Foto: Scanpix Denmark