Underholdning

Roskilde Festival afviste overvågning af gæster - men noget overvåger den

Roskilde Festival har afvist, at de overvågner gæsternes telefoner. Men noget overvåger de altså alligevel.

De holder øje med dig, når du går på toilettet. De holder øje med dig, når du køber en flæsestegssandwich. Og de holder øje med dig, når du går over broen fra Øst til Vest. 

Det lyder måske som en scene fra George Orwells roman '1984'. Det er det ikke. Det er en scene fra Roskilde Festival.

For selvom festivalen har tilkendegivet på de sociale medier, at de ikke overvåger deres gæsters telefonsamtaler og sms'er, er der alligevel noget, de overvåger.

I forbindelse med et forskningsprojekt og af andre praktiske årsager overvåger Roskilde Festival sammen med CBS og IBM nemlig festivalgæsternes færden. Forskningsprojektet hedder 'Fra Roskilde til Rio'.

- Vi overvåger data fra vores app, Facebook og Instagram, siger talskvinde for Roskilde festival, Christina Bilde, til TV 2.

Sensorer ved toiletter

Roskilde Festival har blandt andet opsat sensorer ved toiletterne, der måler besøgenes længde, der er sensorer placeret ved festivalens ind- og udgange, CO2-udledningen på festivalen måles, støv i luften testes, antallet af flæskestegssandwiches tælles, elforbruges måles og festivallen ved, hvilke drinks der bliver købt. 

Det kan de blandt andet bruge til at fortælle, hvilken 'recoverydrink' der er mest populær dagen derpå. 

De sociale medier overvåges ligeledes for at danne et overbik over, hvordan stemingen på pladsen er. Det bruges også til at forudse en tendens. For eksempel kan en camp invitere til kæmpe fest eller en form for konkurrence på de sociale medier.

Bliver festivalen opmærksom på arrangementer, kan de være ekstra opmærksomme på sikkerheden. Det kunne blandt andet blive brugt til at se, at der er utroligt mange mennesker samlet på et sted, som det var tilfældet med Phlake koncerten i går. 

Overvåges gennem app'en

De af festivaldeltagerne, der har downloaded og bruger festivallens app, bliver ligeledes overvåget. Det er blandt andet deres færden rundt omkring på pladsen, der bliver monitoreret. 

Det bruger festivalen blandt andet til at måle, hvor mange deltagere der er til en koncert - og om de forlader koncerten før tid. De kan også overvåge deltagernes musiksmag, da Roskilde Festival kan se hvilke koncerter deltagerne går til.

- Vi overvåger vores deltagere gennem app’en. Hvis man ikke vil overvåges, kan man melde det fra, siger Christina Bilde. 

Vi viser dig hvordan nedenunder:

Undgå overvågning på Roskilde Festival

 1. Åbn app'en

  Åbn din officielle Roskilde festival app. Oppe i hjørnet ser du et ikon af en person. Tryk på den. 

 2. Tryk på 'tandhjulet'

  .

  Næste skridt er at trykke på 'tandhjulet', der indikerer indstillinger. 

 3. Fravælg 'Use of data' og 'Use od location tracking'

  Nu er du inde i indstillinger og skal fravælge 'Use of data' og 'Use of location tracking'. Så burde du undgå, at Roskilde festival overvåger dig gennem deres app.

 4. Spotify giver adgang til Facebook

  Du kan forbinde din Roskilde Festival app med musiktjenesten Spotify. Gør du det, giver du Roskilde app'en adgang til din Spotify profil som ligledes er forbundet med din Facebook-profil. Så vær opmærksom på det, når du forbinder de to apps.