Underholdning

Nordjyske musikere udlever våd drøm: Vandet vibrerer på en særlig måde

Vand gør noget helt særligt for musik, mener en nordjysk gruppe.

For de fleste går vand og musik dårligt i spænd, for silende regn har lagt en dæmper på stemningen til en lang række festivaler og koncerter.

Men orkesteret Between Music, der har rødder i Nordjylland, ser ikke nødvendigvis det våde element og musik som hinandens modsætninger - tværtimod.

De forbereder i øjeblikket verdenspremieren på koncerten 'Aquasonic', som de skal opføre på en operafestival i Rotterdam

Lyde fra mors mave

Og interessen for at kombinere vand og musik går ti år tilbage, fortæller Laila Skovmand, der er kunstnerisk leder og initiativtager til projektet.

- For mig startede den her fascination af vand første gang, jeg prøver at synge i vandoverfladen og jeg så, at det kan give mig nogle lyde, jeg aldrig ville kunne lave i luft. Vandet kan vibrere på en særlig måde, forklarer hun til TV 2 Nord og peger på, at lyde under vand er noget, vi alle har erfaring med fra tiden, hvor vi lå godt beskyttet af fostervand i mors mave. 

- Måske er det også fordi, det er sådan, vi har hørt verden de første 7-8-9 måneder. Der har vi hørt med det her vandfilter omkring os, måske er der et eller andet genkendeligt ved det, uddyber Laila Skovmand.

Høje krav 

Vandforholdet stiller særlige krav til instrumenterne, som er udviklet af forskere i Canada samt Storbritannien og specialbygget af instrumentbyggere fra USA.

Og publikum, der dukker op til Between Music's verdenspremiere i Rotterdam, kan blandt andet se frem til at høre violin, trommer og percussion blive spillet under vand.

Det er dog ikke kun instrumenterne, der skal kunne noget særligt under de fugtige forhold, det samme gælder musikerne.

Kræver ekstra træning

- En ting er at holde vejret under vand, noget andet er at holde vejret, samtidig med at man er meget aktiv. Når man skal spille nogle hardcore, hurtige beats, så er 30 sekunder lang tid, forklarer Morten Poulsen, der spiller slagtøj, til TV 2 Nord.

Han mener, at vand fascinerer og skræmmer på samme tid.

- Vand er vel på mange måder noget af det mest naturlige og også noget af det mest forskrækkende, der er. Man kommer af vand, men kan også blive dræbt af vand, siger han.