Underholdning

EM i 32 år gammelt spil: Derfor er Tetris ikke gået i glemmebogen

EM i Tetris finder sted i København i dag. En britisk lektor i psykologi forklarer, hvorfor vi er vilde med det gamle spil.

Det velkendte og simple spil, hvor man skal vende klodser og sætte dem på plads i rækker og systemer, har over 30 år på bagen. Alligevel spilles det fortsat i dag. 

Fredag blev EM i Tetris på Game Boy og arkadespil afholdt i København, og lørdag eftermiddag og aften er turen kommet til EM i Nintendo 8 bit og Super Nintendo. 

EM-deltager Matthias Goldschmidt har flere bud på, hvorfor spillet, der blev skabt af en russisk forsker i 1984, stadig er sjovt i dag. 

- Det er utroligt vanedannende. Du skal tænke rigtig meget over, hvad du gør. Det er tæt på at være et af de mest perfekte spil overhovedet. Det er en god kombination af held og evner, siger han i fredagens 'Go' morgen Danmark'.

Hvis du vil følge med i lørdagens EM-turnering, kan du læse mere og se en livestream her.

Afstressende spil

Spileksperten Thomas Bense kan også finde på at tage sin gamle Game Boy frem og spille et spil Tetris engang imellem, og han mener, at det nærmest kan være meditativt og afstressende.

Han forklarer, at det er nemt at forstå for mænd og kvinder i alle aldre og nemt at tage med på et transportmiddel. 

- Sidst men ikke mindst, er det et af den slags spil, der giver én lyst til at forbedre ens rekord. 

Konsekvenser 

Lektor i psykologi, Tom Stafford, fra University of Sheffield har sat sig for at undersøge, hvorfor vi fascineres af Tetris.

Han mener, der er to elementer af spillet, der er særligt dragende: 

- Tetris skaber en verden, hvor du har en flydende interaktion med omgivelserne. Det er ikke ligesom skak, hvor du ser, tænker og så beslutter dig. Det er en verden, hvor du beslutter dig og handler. Du ser konsekvenserne ved dine handlinger med det samme, siger han til TV 2. 

- Du får aktion og reaktion, og det er spændende.

Ufuldendte rækker

Den anden grund er, at vi har tendens til at glemme en opgave, når vi er færdige med den. Men det sker ikke i Tetris. 

- Tetris lader dig aldrig afslutte en opgave, der skabes altid ufuldendte rækker, hvor man kommer til at lave et rod og derved skaber man nye omgivelser, siger Tom Stafford. 

Han sammenligner Tetris med blandt andet det moderne Candy Crush-spil som også har opgaver, der skal løses, men hvor man undervejs skaber nye problemstillinger, der så skal fikses.  

Her kan du få en mere uddybende forklaring af Tom Stafford i en video lavet i anledning af spillets 30-års jubilæum i 2014.