Underholdning

Dannebrog-ejer starter nyt cirkus: Nu skal det være på dyrenes præmisser

Isabella Enoch, en af medejerne af Cirkus Dannebrog, har stiftet et nyt cirkus, der er et heldagscirkus på dyrenes præmisser, lyder det.

Isabella Enoch, der er med i familien omkring Cirkus Dannebrog, starter med sin mand, Bernhard Kaselowsky, det nye Cirkus Trapez. Et Cirkus på dyrenes præmisser, som det lyder. 

Tanken med det nye cirkus er at imødekomme kritiske røster fra dyreværnsaktivister, der arbejder for at forbyde vilde dyr i cirkus.

- Vi har i mange år drømt om at skabe et cirkus på dyrenes præmisser, hvor vi kan optræde med alle Bernhards dyr og give folk et dybere indblik i cirkuslivet, fortæller Isabella Enoch i en pressemeddelelse.

Den udmelding griner biolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen dog lidt af.

- Man kan ikke sige sådan om noget, der involverer mennesker, som holder dyr i fangeskab. Uanset i hvilken udstrækning man holder dyr i fangeskab, så kan det ikke være på dyrenes præmisser. Det kan være sådan, at man tager højde for dyrenes velfærd, men det er stadig på vores præmisser, siger Michael Carlsen til tv2.dk.

Dyr i cirkus har det godt

Cirkus Trapez bliver et heldagscirkus, og grundtanken er, et cirkus som skal rejse mindre og tilbyde flere oplevelser. Det betyder også, at Cirkus Trapez har åbent alle dage og ikke kun under forestillinger.

Det er ligesom, hvis du slår på en hund, men beslutter dig for at skære ned og kun slår den to gange om ugen.

Michael Carlsen

I modsætning til de omrejsende endags-cirkusser vil Cirkus Trapez kun besøge to byer om ugen. Noget der skulle give bedre dyrevelfærd, lyder det.

- Når vi rejser mindre og over kortere afstande, er der ikke så meget stress for dyrene. Men dyrene er heller ikke stresset, når de rejser hver dag som i et traditionelt cirkus. Dyrene er vant til det, og de kan godt lide at være i bevægelse, men der er dyreaktivister som går meget op i, at dyrene ikke rejser for meget, det er derfor, vi gør det her, siger Isabella Enoch til tv2.dk.  

Ifølge cirkusejeren har dyrene det godt i vognene, og da Danmark er et lille land, så er det er ikke lange transporttider dyrene har.

Michael Carlsen mener dog stadig ikke at dyrene har det godt, selvom man skærer ned på rejsetiden. 

- Det er ligesom, hvis du slår på en hund, du har derhjemme, men beslutter dig for at skære ned og kun slår hunden to gange om ugen. Dyrene får gener af at rejse rundt, lige meget hvor langt det er, siger Michael Carlsen.  

Cirkus lytter ikke til kritik

Tanken med det nye cirkus er som sagt at imødekomme kritiske røster fra dyreværnsaktivister. Den udmelding kalder Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse dog for noget fis.

- Det viser at de overhovedet ikke har lyttet krittikken eller hvad selve krittikken egentlig bunder i. Det ligner mere et forsøg på at tage noget, som er det samme, som man altid har gjort, og så kalde det noget andet. Jeg synes det er under al kritik, siger Michael Carlsen. 

På trods af de kritiske røster så er Isabella Enoch af den overbevisning, at dyr i cirkus har det godt.

- Vores dyr er en del af familien, og de bliver aktiveret hver dag. Vi forlanger ikke for meget af dem, og de udfører kun naturlige bevægelser. Dyr i cirkus har det netop godt, fordi de aktiveres. Ligesom når du træner med en helt almindelig hund. Den bliver så glad og elsker opmærksomheden, understreger Isabella Enoch.

En af de dyr der er med rundt i Cikus Trapez er elefanten Ramboline, som Isabella Enoch og Bernhard Kaselowsky har haft i flere år. Ifølge cirkusejeren er Ramboline vild med at komme rundt i Danmark.

- Ramboline står lang tid herhjemme i sin indhegning, hvor den har en have og en lille skov, men når den så kommer rundt med cirkus, så er det en ny have hver dag, og den kan komme på stranden. Vores dyr har det bedst med at se nye ting, siger Isabella Enoch til tv2.dk.

Den opfattelse af Ramboline deler Michael Carlsen dog ikke.

- Jeg vil kalde Ramboline en isolationsfængslet elefant som på livstid er berøvet selskab med andre elefanter, siger Michael Carlsen.

Cirkus Trapez har deres første forestilling den 18. maj. i byen Jels.