Donerede du tøj sidste år? Det gik pengene til

Donerede du tøj til 'Smid tøjet' sidste år? Hør, hvad dit tøj har været værd for andre mennesker.

En gang om ugen får Gunhild fra Roskilde besøg af 21-årige Ida.

De drikker en kop kaffe, spiser lidt kage og "får lige vendt verdenssituationen". Ida er nemlig del af Røde Kors' 'Besøgstjeneste', hvor frivillige besøger ensomme ældre, der godt kunne bruge selskab.

'Besøgstjenesten' er blot et af Røde Kors' projekter, som modtager støtte - blandt andet for de penge, der kom ud af alt det tøj, som danskerne sidste år samlede sammen under 'Smid tøjet'.

Røde Kors har nemlig mange projekter i både ind- og udland.

- I Nepal laver vi noget, der hedder 'Cash for work'. Her får befolkningen penge for at arbejde på projekter, der kommer hele landsbyen til gode. Det kan for eksempel være at genopbygge vandforsyningen eller vejene. På den måde hjælper vi 'dobbelt', fortæller den internationale chef i Røde Kors Birgitte Ebbesen.

Ud over akutte katastrofer som den i Nepal, så hjælper Røde Kors også under længerevarende kriser som for eksempel den syriske borgerkrig. Her kan de indsamlede penge blandt andet være gået til projekter, som giver det syriske folk adgang til sundhed.

- Vi er meget involverede i krigen i Syrien. Her arbejder vi med folks sundhed og med psykosociale projekter. De psykosociale projekter er nogle, som gerne skulle give den syriske befolkning et frirum fra krigen, fortæller hun.

'Det betyder meget'

Har du stadig den der virkelig gamle trøje fra din gymnasietid? Eller kjolen med sovsepletten, der bare ikke vil gå af? Måske har du et par jeans, som er blevet for store, siden du tabte dig? Det tøj har måske ikke meget værdi for dig i hverdagen. Men faktisk kan det have for andre.

For donerer du dit gamle tøj til Røde Kors, kan organisationen enten sælge dit gamle tøj i en af deres mange genbrugsbutikker eller sælge tøjet til en fabrik, som kan bruge tøjfibrene. Og det udløser penge til de mange projekter, som Røde Kors i både ind- og udland beskæftiger sig med.

- Når danskerne samler tøj ind, så giver det Røde Kors en rigtig stor legitimitet, fordi befolkningen viser tillid til det arbejde, som vi laver. Så når vi er ude i andre lande, så kan vi sige, at pengene kommer fra danskerne, siger Birgitte Ebbesen.

Når danskerne samler tøj ind, så giver det Røde Kors en rigtig stor legitimitet, fordi befolkningen viser tillid til det arbejde, som vi laver.

Birgitte Ebbesen

Og faktisk kan danskernes tøjindsamling være med til, at andre bidragere vil støtte Røde Kors' projekter.

- Fordi der er stor respekt omkring de projekter, der er startet på baggrund af indsamlede penge, er der mange andre bidragere, der gerne vil være med til at støtte vores projekter, siger hun.

Er du allerede på vej ind i klædeskabet for at finde dit gamle tøj frem, så kan du donere det et sted tæt på dig. Find dit nærmeste afleveringssted HER.