Underholdning

Det er 1. april: Sådan lurer du aprilsnaren

Det handler om at være ekstra vågen, når årets mest spøgefulde dag sparkes i gang. To eksperter giver dig tips til, hvordan du spotter en løgn.

Lørdag rammer dagen, de fleste enten elsker eller hader. 1. april betyder aprilsnar og er den ene dag om året, hvor du kan slippe afsted med de mest øretæveindbydende spøgefuldheder.

Men hvordan spotter du, at nogen er ved at snørre dig godt og grundigt?

Ifølge Jesper Bergstrøm og Pernille Slot, som begge er uddannet i løgndetektion hos den amerikanske psykolog Paul Ekman, der har forsket i emnet i 40 år, findes der ingen specifikke tegn, der afgør, om nogen lyver.

Til gengæld findes der mønstre, tendenser og metoder, som du kan bruge til at øge sandsynligheden for at se, om folk er troværdige eller ej. Dem kan du læse nedenunder. 

1. Kend personens afslappede kropssprog

Når du skal afsløre en løgner, er det første, du skal gøre at kende personens normale kropssprog, når de er afslappede. Adfærden kaldes personens 'baseline.'

Den er vigtig at kende, fordi vi ikke har et afslappet kropssprog, når vi lyver. Det er nemlig et intenst øjeblik, som gør, at vi afviger fra ’baseline.’

For at kende en persons ’baseline,‘ skal du holde øje med både ansigtsudtrykket og kropssproget.

 • Afslappet ansigtsudtryk: Læg mærke til, om de normalt smiler, har mundvigene nede eller oppe.
 • Afslappet kropssprog: Læg mærke til, hvor meget de bevæger sig, når de taler med dig. Måske tripper de meget eller har generel uro i kroppen.

- Mit kropssprog er for eksempel meget åbent, og jeg fortæller og tegner med armene. Hvis jeg sidder med korslagte arme, er det en afvigelse fra min baseline, fortæller Pernille Slot.

2. Find personens positive og negative øjeakser

Hvis du tror, at du kan afsløre en løgner ved at se, om de kigger væk, når de svarer på et spørgsmål, er det forkert.

- Systematiske løgnere holder øjenkontakten for at se, om du køber løgnen. Hvis du køber den, og de får signalet om det, får de et positivt boost, og det er det, de lever højt på, siger hun.

Pernille Slot giver i stedet et andet trick til, hvordan du kan spore en løgn ved at se, hvor personen retter sit blik hen.

Vi kigger nemlig et bestemt sted hen, når vi tænker på eller snakker om noget positivt og et andet sted hen, når det er negativt. Det kan for eksempel være til venstre tre meter fremme, når det er positivt, og til højre flere meter væk, når det er negativt. Hvor vi har vores akse er forskelligt fra person til person.

3. Kropssproget afviger fra det verbale

Noget andet, du kan kigge efter, er, om der er sammenhæng mellem det, personen siger og gør.

Det kan for eksempel være, at du spørger, om en person nogensinde har stjålet en cykel, og vedkommende svarer nej, men nikker ja.

Det samme gælder, når personen trækker på skuldrene, mens du svarer. At rette på skuldrene betyder nemlig, at du ikke ved det.

- Du kan også kigge efter følelserne i ansigtet. Hvis man siger, at man er glad, skal man også smile, siger Jesper Bergstrøm.

4. Hænder op til ansigtet

Eftersom det kan være et intenst øjeblik for den, der lyver, kan det også være en god idé at holde øje med, hvornår personen beroliger sig selv.

Dengang vi var børn, fik vi et kram af vores mor, hvis vi var utilpasse, men som voksne er det vores hjerne, der lægger hånd på os selv og virker beroligende. Disse tre tegn kan give dig et signal om, at personen beroliger sig selv.

 • Tager hænderne op foran næsen, munden eller øjnene.
 • Tager hånden på siden af halsen eller nakken.
 • Nogle kvinder har en tendens til at tage hånden mellem kravebenene.

5. Køber sig tid med gentagelser

Ifølge Jesper Bergstrøm er det også typisk, at en løgner gentager, hvad du lige har sagt for at købe sig tid.

Det kan for eksempel være, hvis du spørger, om vedkommende nogensinde har stjålet en cykel, og personen gentager ’stjålet en cykel?’ eller siger ’hvad?’

- I de situationer, hvor du godt kan høre på dem, at de har hørt det, men at de gentager nogle af dine ord, er det en måde at købe sig tid på. Det kan også være tegn på, at de dækker over noget, siger Jesper Bergstrøm. 

Tror du, at du kan holde maske, så er der her 10 idéer til nemme narrestreger:

10 nemme 1. april-narrestreger for den dovne

 1. Smartphone-ejeren værste mareridts

   Ændr din vens iPhone-baggrundsskærm til et billede af smadret glas.

 2. Man kan ikke både blæse og..

  Fyld din bedre halvdels hårtørrer med mel – vær dog forberedt på, at det nok er væsentligt sjovere for dig end for hende…

   

 3. Små sko

  I den mere uskyldige ende er tricket, hvor du fylder toiletpapir i snuden på dit offers sko, så den vil føles for lille. Den kan evt. gå hånd i hånd med en bemærkning om, at vedkommendes fødder ser særligt store ud i dag.

 4. Kattedame-mobilen

  Ændr alle app-ikoner på dit offers telefon til billeder af katte. Gå til iphoneception.com i telefonens browser og følg vejledningen.

 5. Skjult kamera-værdigt

  Print en eller flere falske parkeringsbøder fra f.eks. hverdagogfest.dk. Efterlad den i dit offers vinduesviskere - gør dig selv den tjeneste at være der, når dit offer får sin overraskelse.

 6. Ad!

  Fyld sæbedispensere med sirup, ketchup eller lignende stads.

 7. Garanti for grå hår

  Giv din ven grå hår med en insisterende autocorrect på vedkommendes iPhone. Gå til indstillinger – generelt – tastatur – tilføj ny genvej. Ændr noget almindeligt – f.eks. ordet nej til noget andet. Når din ven skriver nej på telefonen, vil autocorrect ændre det til det nye ord.

 8. Forloren påskehare

  Skær et hul i bunden af påskeharen af chokolade og fyld den med sennep, mayonaise eller noget tredje.

  https://www.instagram.com/p/XlX6S4yuDs/

 9. Frustrationer i badet

  Skru låget af en shampoo-flaske og dæk åbningen til med plastikfilm. Skru låget på igen og vent på, at dit offer skal i bad.

 10. Taget på sengen

  Byt om på indholdet af dit offers skuffer for at forvirre dit offer fra morgenstunden.