Underholdning

LISTE: 'Hænderne endnu mere fulde' - og andre håbløse serietitler

Udenlandske tv-serier fik tildelt danske titler i 1990'erne. Her får du en række af de mest kreative oversættelser.

Kreativiteten inden for serieoversættelser toppede på alle mulige måder i 90'erne, hvor serier som 'Vi bli'r i familien', Vore værste år' og 'Ti Tommelfingre' fyldte eftermiddagsfladen i de danske hjem. 

Siden er man 'for det meste' stoppet med at oversætte serietitler - måske fordi man alligevel har indset, at de fleste godt kan håndtere titlen på dansk. Selvom det må være ret fristende at oversætte 'Californication' til 'Knaldefornien'. 

Men nu har kreative 90'er-oversættelser kombineret med genoplivningen af en 90'er-serie bidt Netflix i bagdelen. I hvert fald har Netflix følt sig nødsaget til at oversætte efterfølgeren til 'Full House', der på dansk blev døbt 'Hænderne Fulde'. Efterfølgeren hedder 'Fuller House', hvor den danske oversættelse lidt håbløst har fået titlen 'Hænderne endnu mere fulde'. 

For nyligt blev det så annonceret, at vi inden længe også kan forvente en genoplivning af endnu en serie, nemlig 'Gilmore Girls'. Man kunne derfor frygte, at endnu flere af de kreative serielevn fra 90'erne får en runde mere i manegen med dertilhørende dansk titel.

Her får du seks af de serier, der var en tur gennem den lidt for kreative oversættelsesmaskine i 90'erne - samt bud på hvad den danske titel kunne være den dag i dag.

Seks serier fra 90'erne - og hvad de skulle hedde i dag

 1. Vore værste år - Married With Children

  En skøn komedieserie om den håbløse ægtemand og familiefar Al Bundy - og hans ret vanvittige familie, der udelukkende består af sorte får. Skuespiller Christina Applegate havde i øvrigt sin gennembrudsrolle i serien som den ret dumme teenagedatter. 

  Et bud på et navn til efterfølgeren på dansk kunne være 'Vore uigenkaldeligt værste år'. Det er noget swung over den titel.

 2. Vi bli'r i familien - Party of Five

  Man har ikke været ung i Danmark i 90'erne, hvis man ikke på ugentlig basis fulgte med i livet hos familien Salinger bestående af Charlie, Bailey, Claudia, Julia og lille Owen. Efter de mister begge deres forældre i et biluheld, er storebror Charlie tvunget til at tage sig af sine mindre søskende. Der findes næppe den teenage-dreng, der ikke var forelsket i Baileys on-and-off-kæreste, Sarah, spillet af Jennifer Love Hewitt.

  Kunne et navn til efterfølgeren være 'Vi bli'r i regnbuefamilien'? På den måde ville man gøre det hele lidt mere moderne.

 3. Ti tommelfingre - Home Improvement

  'Ti Tommelfingre' var historien om en gennemsnitlig amerikansk familie bestående af Tim Taylor, han kone Jill og deres tre børn. Tim taylor havde sit eget gør-det-selv-program - altså en slags amerikansk version af 'Det' leth' med Flemming Leth, hvis man kan huske det.

  Et godt bud på titlen til en eventuel efterfølger kunne være 'Elleve Tommelfingre' eller måske bare 'Det' Leth'ere'. 

 4. I den syvende himmel - 7th Heaven

  Serier om amerikanske familier var meget populære i 90'erne åbenbart. I 'I den syvende himmel' fulgte vi endnu en familie - denne gang en præstefamilie. Præsten og familiens overhovedet hedder Eric Camden og blev spillet af Stephen Collins. Han har senere indrømmet, at han har misbrugt mindreårige piger. 

  Med den kriminelle status quo i familien er chancen for en efterfølger sikkert relativt lille, men de kunne eventuelt udnytte virkeligheden og kalde den 'Fra himmel til helvede'.

  Skuespillerinden Jessica Biel havde i øvrigt sin første store rolle i serien.

 5. Pantertanter - Golden Girls

  'Pantertanter' var måske en af de mere originale serier, der kørte i 90'erne. Serien handler om fire veninder i deres bedste pensionsalder, der flytter sammen i et 'oldekolle', som Wikipedia kalder det, i Floridas hovedstad Miami, der er kendt for sin store andel af erfarne borgere.

  Det er svært med et navn til en efterfølger, da det kun er skuespilleren Betty White, der stadig lever. Måske skulle man så bare nøjes med 'Pantetante'. Hun er i øvrigt stadig ret morsom i en alder af 94 år.

 6. Alletiders barnepige - The Nanny

  Serien om den helt uduelige barnepige Fran Fine, der tilsyneladende var alletiders efter danske standarder, var et hit på TV3. Serien varede seks sæsoner og udviklede sig ret hurtigt til en kærlighedshistorie mellem en engelsk overklasseherre, Maxwell Sheffield, og barnepigen. Meget originalt.

  (Spoiler) Barnepigen og faderen finder sammen til sidst, hvorfor en efterfølger meget passende kunne hedde 'Alletiders hustru' eller måske 'Alletiders skilsmisse'.