Underholdning

Rasmus Tantholdt om kaotisk barndom: Jeg skulle tage svære beslutninger

Se 'Cecilies Bogshow' på TV 2 PLAY

- Det er en del af mit job at gå så tæt på ildebranden som overhovedet muligt uden at brænde mig.

Sådan lyder det fra TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt, der er aktuel med bogen ’Verden er stadig ny’, hvor han giver læserne et indblik i sit arbejdsliv, der ofte foregår i skudsikker vest i verdens brændpunkter, hvor utrygheden er en del af dagligdagen.

- Jeg er vant til at være sammen med mennesker, som er utrygge, og derfor har jeg ikke det store problem med det. Jeg er ikke så bange for at blive bange, som mange mennesker måske er i Danmark, siger han til Cecilie Frøkjær i onsdagens udgave af ’Cecilies Bogshow’.

Læs også: Rasmus Tantholdt: Det er ikke altid nemt at komme hjem

Måtte skjule sin fars fuldskab

I bogen beskriver Rasmus Tantholdt, hvordan hans barndom og opvæksten med en alkoholisk far er en medvirkende årsag til, at han i dag kan håndtere det kaos, han ofte befinder sig i i sit arbejdsliv.

- Mine forældre blev skilt, og det betød, at jeg som ret ung skulle navigere i noget, der var kaos for mig, siger han og uddyber:

- Det var noget med ikke at fortælle mor, at far er fuld, fordi så bliver mor vred på far, og så kan vi ikke få lov til at være hos far mere. Så jeg skulle træffe nogle beslutninger, som var meget svære - og tage et stort ansvar. Og på den måde lærte jeg at navigere og aflæse andre menneskers signaler, og det bruger jeg den dag i dag.

- Hvis jeg går på et marked i Kabul, er jeg god til at fornemme stemningen, og jeg er god til at fornemme, hvornår stemningen vender. Jeg er i det hele taget god til at navigere i det ukendte og lidt kaotiske tilstande, og det er også derfor, jeg kan have det her arbejde, fortæller han videre.

Købte krigsudstyr for 15.000 kroner 

Rasmus Tantholdt har rapporteret fra krigszoner i 12 år og besøgt Irak over 50 gange. Det hele begyndte, da han en dag fik et opkald fra sin chef, der spurgte, om han ville med amerikanerne ind i Irak, hvor der var ved at udbryde krig.

Rasmus Tantholdt sagde med det samme ja og kom først bagefter til at tænke over, at det kunne være farligt. Derfor mødtes han med tidligere jægersoldat B.S. Christiansen for at få råd og ikke mindst vejledning til køb af udstyr.

15.000 kroner fattigere og med garderoben fyldt med krigstøj og -udstyr modtog han slukøret beskeden om, at han alligevel ikke kunne komme af sted. Han gav ikke op, men begyndte i stedet af plage sin chef om at få lov.

- Til sidst gad han simpelthen ikke høre på mig mere, husker Rasmus Tantholdt, der dog måtte rejse alene til Irak, fordi der ikke var råd til at sende en fotograf med.

Får hjælp af B.S. Christiansen

B.S. Christiansen sender ofte sms’er til Rasmus Tantholdt, når han har været på skærmen. ”Er du ok?”, spørger han.

Han har desuden sagt, at Rasmus Tantholdt altid kan ringe, og det gjorde korrespondenten blandt andet brug af, da han for nogle år siden følte sig stresset og havde brug for hjælp. Se mere i klippet herunder.

"Cecilie kalder mig ikke Rasmus Tantholdt derhjemme"

Rasmus Tantholdts bagland er også en vigtig støtte. Privat danner han par med nyhedsvært på TV 2, Cecilie Beck, og det hjælper ham meget, at hun forstår, hvorfor han brænder for sit arbejde, fortæller han.

Det hænder, at parrets private og professionelle liv bliver blandet sammen - foran tusindvis af seere. Eksempelvis når Cecilie Beck skal stille om til og interviewe sin mand live. Noget, Rasmus Tantholdt beskriver som "en underlig situation".

- Som en serviceoplysning vil jeg godt sige, at hun ikke kalder mig Rasmus Tantholdt derhjemme. Det er ikke sådan: ”Hvordan går det med den steg, du har kørende inde i ovnen, Rasmus Tantholdt?” Og det ville også virke mærkeligt, hvis hun på tv sagde: ”Lille skattemand, hvordan er situationen i Afghanistan?”, siger han og understreger, at de er nødt til at have en distance til hinanden, når de er på skærmen.

Du kan se ’Cecilies Bogshow’, hvor også B.S. Christiansen, Trine Gregorius og Michelle Hviid er gæster, onsdag klokken 21.40 på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

Cecilies Bogshow

  • Cecilie Frøkjær er klar med anden sæson af sit bogshow, hvor hun hver uge inviterer kendte forfattere og læseglade danskere i studiet til en snak
  • Du kan se 'Cecilies Bogshow' på TV 2 PLAY