Sådan blev skuespillere til EM-heltene

Forventningerne er tårnhøje, når man som skuespiller forsøger at gengive noget så folkekært, som da Danmark vandt EM-guld i 1992. Og det har da heller ikke været helt uden nerver for Cyron Melville, der spiller Brian Laudrup, Gustav Dyekjær Giese, der spiller Peter Schmeichel, og Jon Lange, der spiller Kim Christofte, i den nye film 'Sommeren '92'.

De har sammen set alle landskampe, som 92-holdet spillede, set dokumentarer og interviews og studeret spillernes tale, bevægelser og mimik til mindste detalje.

- Der er et stort pres. Jeg vidste godt, at vi rørte ved noget af det allermest hellige i moderne dansk historie. Så jeg var forberedt på mange kritikere og gik meget ydmygt ind til det her. Men omvendt, når man får en rolle som Brian Laudrup, som man har løbet rundt og leget som tiårig, så er det altså svært at sige nej, siger han.

På billedet herunder kan du se, hvem der spiller hvem:

Svært at juble med venstre hånd
Jon Lange er højrebenet, men måtte øve sig på at skyde med venstre i rollen som Kim Christofte, der scorede på det afgørende straffespark, der sendte Danmark i finalen. Men det viste sig, at det ikke kun er svært at vænne sig til at bruge venstre ben; Jubelscenen var lige så svær.

- Når du er højrebenet og skal løbe rundt og juble og slå med hånden, så er det lidt som at kaste med venstre hånd. Hele kroppen siger bare nej. Så jeg kan ikke fortælle, hvor mange gange jeg har tvunget min krop rundt den forkerte vej, så det ikke ser ud som om, jeg kaster som en pige, siger han.

Faxe: Underligt at se sig selv
Og skuespillernes hårde arbejde med at efterligne legenderne har båret frugt, i hvert fald hvis man spørger John Faxe Jensen, der i filmen spilles af Esben Smed.

- Det var dybt underligt at opleve sig selv, som skulle spilles af en anden person. Det var jeg spændt på, men jeg synes egentlig, at Esben Smed, som spiller mig, gjorde et fremragende stykke skuespil, og jeg kunne absolut godt se, at mange af tingene kunne sammenlignes med mig selv, siger han.

Cyron Melville håber, at både Brian Laudrup, som han portrætterer, og resten af Danmark vil tage godt i mod filmen.

- Jeg håber, at man går med og lader sig rive med af historien og nostalgien. Og det håber jeg også, at Brian gør, siger han.

'Sommeren '92' har premiere på torsdag.

Se John Faxe Jensen "ramme den lige i røven" her: