Siger mere om dig end du tror: Hvor mange farver kan du se på billedet?

Himmelen er blå og græsset er grønt.

Det er vi nok alle sammen enige om, men ser vi alle den samme farve, og er din blå måske en andens grøn?

Det lyder måske besynderligt, men alle mennesker oplever farver forskelligt. Det er et videnskabeligt faktum, som senest blev bevist, da Twitter var ved at bryde sammen, fordi internetbrugere verden over ikke kunne blive enige om farven på en kjole.

Diana Derval er professor og forsker i, hvordan hjernen opfatter og reagerer på forskellige former for stimuli, og hun har udviklet en test, som hun mener kan påvise, hvor man typer farvereceptorer, du har i øjnene og dermed, hvordan du oplever farver.

Og testen har atter sat gang i de sociale medier, hvor brugere flittigt deler deres resultater.

Diana Derval  mener, at antallet af farver, som du kan tælle på billedet over artiklen, kan fortælle, om du er såkaldt dikromat, trikromat eller en af de sjældne tetrakromater.

I sin forskningsrapport forklarer hun blandt andet, at en lille gruppe mennesker kan se farver, som få andre kan se, fordi de har en fjerde farvereceptor.

Testen er simpel. Tæl antallet af farver, du kan se på billedet ovenover og se, om du er blandt de unikke Tetrakromater.

Testen inddeler folk i følgende kategorier:

Under 20 farver: Dikromat. Du kan sandsynligvis bedst lide farverne sort, blå og beige. 25 procent af alle mennesker er ifølge Diana Derval dikromatiske.

Mellem 20 og 32 farver: Trikromat: Du har tre typer farvereceptorer. Du kan lide mange forskellige farver. De fleste mennesker er ifølge Diana Derval trikromater.

Mellem 33 og 39 farver: Du er tetrakromat. Du har fire receptorer, mener professoren. Farven gul kan irritere dig voldsomt. Ifølge Diana Derval er omkring 20 procent af befolkningen tetrakromater.

Over 39: Der skulle være 39 farver på billedet i testen, men en computerskærm skulle kun være i stand til at vise 35 af dem, så det er meget usandsynligt, at du kan tælle mere end det.