Underholdning

Årets person: De mest kontroversielle navne

Det er ikke kun fredsforkæmpere, forskere og andre vellidte personer, der har vundet den anerkendte titel som årets mest indflydelsesrige person i verden. Diktatorer og andre kontroversielle personligheder er også på listen.  

Onsdag kårerede det internationale magasin Times 'Person of the Year', som gives til årets vigtigste person i verden , blandt tidligere "vindere" af titlen er blandt andre Gandhi, John F. Kennedy og Martin Luther King.

Indflydelse på godt og ondt

Prisen gives mere præcist til "En person/personer, der på godt og ondt har influeret nyhederne og vores liv mest og repræsenterer, hvad der har været vigtigt i år".

Og det betyder, at mange kontroversielle personligheder også har modtaget titlen, der første gang blev givet tilbage i 1927. 

Her har vi samlet en liste over nogle af de kontroversielle og omdiskuterede personer, der tidligere har fået prisen. 

Adolf Hitler

I 1938 modtog den tyske leder Adolf Hitler, der har millioner af menneskeliv på samvittigheden, prisen som årets person. På det tidspunkt var anden verdenskrig endnu ikke brudt ud, og Times begrundede deres valg med, at "Hitler var den største trussel demokratiet og den fredselskende verden stod overfor", og man kan vist roligt sige, at de havde og fik ret.  

Joseph Stalin

Den sovjetiske leder igennem 30 år Joseph Stalin har fået titlen som årets person hele to gange - i 1939 og 1942. Han står bag en revolution og et regime i Sovjetunionen, der ledte til både massearrestationer og henrettelser i Sovjetunionen, og han bliver ofte vurderet til at være en af de diktatorer, der har flest drab på samvittigheden. 

Ayatollah Khomeini 

Ayatollah Khomeini var Irans religiøse leder frem til 1989, hvor han indførte en stram islamisk lovgivning, der blandt andet inkluderede påklædningsregler for både mænd og kvinder. Han stod bag en 444 dage lang gidseltagning af 52 amerikanere i Iran, og så er han manden, der udstedte en fatwa over forfatteren Salman Rushdie. Han modtog Times titel 1979.

Putin Vladimir

Under overskriften 'At vælge orden før frihed' blev den russiske præsident Vladimir Putin 'Årets person' i 2007. Her konstaterer Times, at Putin har været i stand til at skabe stabilitet i verdens største land, men at det har været på bekostning af folkets ytringsfrihed og valgfrihed, og Putin har da også alle dage delt vandene. Putin var i øvrigt nomineret til titlen igen i år.

Wallis Simpson

Wallis Simpson, der fik Times titel i 1936, og der er ingen tvivl om, at hun var en kontroversiel dame, der delte vandene. Efter sin anden skilsmisse kastede hun sin kærlighed på den britiske kong Edward, der endte med at abdicere i 1936 for at kunne blive gift med Wallis, fordi hoffet ikke kunne godkende et ægteskab imellem de to. Dermed var Wallis Simpson indirekte skyld i, at den britiske tronfølge blev ændret, da Edwards bror, George (den nuværende dronning Elizabeths far) overtog tronen. 

Det er ikke kun enkeltpersoner, der kan få Times titel som 'Årets person'. Grupper og ting kan har også fået tildelt æren gennem tiden i boksen kan du se nogle af de mest pudsige kåringer gennem tiderne. 

Utraditionelle udnævnelser af årets person

1975: Den amerikanske kvinde. Times udnævnte 1975 til 'Kvindens år', som skulle forstås, som tiden, hvor kvinder ændrede deres liv, funktioner og trådte ind på nye områder.

1982: Computeren. Den første ikke-menneskelige kåring kom med computeren, som Times vurderede til at være den mest indflydelsesrige maskine det år. 

I 1989 'Den udsatte jordklode'. Times så både den stigende forurening, men også forskeres forudsigelser om, at jorden om mange milliarder år vil brænde op, som en trussel, og derfor blev jordkloden årets vigtigste "person". 

I 2002  'The Whistleblowers'. I løbet af 2001 og 2002 havde flere personer afdækket svindel, fejlhåndtering og misbrug hos firmaerne Enron, World.com og FBI, og derfor gik titlen til 'Whistleblowers'

2006: Dig. Vi fik allesammen tildelt den fornemme titel i 2006, da Times anerkendte de brugergenererede webgiganter som Youtube, Wikipedia og Facebook, der betyder, at vi allesammen anonymt kan skabe indhold på nettet.