Underholdning

Lie Kaas: Fedt at spille et dumt svin

I filmen ’Fasandræberne’ får skuespilleren Nikolaj Lie Kaas lov til at spille den på mange måder usympatiske politimand Carl Mørck, men faktisk kan skuespilleren godt misunde Mørcks arrogance og ’no bullshit’-attitude engang imellem. 

Du kan se 'Kvinden i buret' på TV 2 PLAY

Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas kan bryste sig af at have spillet hovedrollen i år 2013’s mest sete danske film ’Kvinden i buret’. Hele 724.000 danskere så filmen, der handler om den bryske kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad, der opklarer henlagte og uopklarede sager i den nyoprettede Afdeling Q.

Men faktisk sagde Nikolaj Lie Kaas i første omgang nej til at gå til casting på filmen.

- Jeg blev spurgt om det i starten, men der havde jeg lige lavet ’Forbrydelsen’, og jeg havde krimi op til her, siger han og stikker hånden op til halsen.

- Så jeg tænkte, ej måske skal vi lige holde en pause.

Fik en god forbindelse med instruktøren

Men efter noget tid mødtes han med filmens instruktør Mikkel Nørgaard.

- Der kom en underlig forbindelse imellem os lynhurtigt, som overraskede mig. Jeg kunne forstå hans drømme omkring filmen, og at der var et ordentligt budget til at opfylde drømmen, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

"Fedt at spille et dumt svin"

Straks efter ’Kvinden i buret’ gik filmholdet i gang med ’Fasandræberne’, som er anden film i rækken, og som havde premiere torsdag. Her får man mulighed for at komme endnu tættere på kriminalkommissæren, der denne gang skal efterforske et dobbeltdrab og en række voldsomme overfald, der trækker tråde tilbage til en flok kostskoleelever.

Og Nikolaj Lie Kaas er blevet rigtig glad for sin karakter, som Carl Mørck, der dog bliver endnu mere tvær og asocial i to’eren, og skuespilleren tøver da heller ikke med at kalde Mørck ”et dumt svin”.

-  Det er fedt at få lov til at spille dumt svin, det får man tit lov til i biroller, hvor det er gratis, og man ikke skader historien og forholdet til publikum.

Misunder Carl Mørck

Alligevel er der visse ting ved den tvære politimand, Lie Kaas misunder:

- Han lever efter mottoet: Dø ensom og ulykkelig. Det kræver nosser. Jeg kan godt lide ham. I virkeligheden er han det menneske, vi alle sammen helst ville være, hvis vi lagde alle høflighedsfraser fra os. Jeg kender godt til følelsen af at sidde sammen med folk og tænke ”Jeg gider ikke, jeg melder mig ud. Jeg gider ikke smile på de rigtige steder, have ja-hat på og høre på jeres pis”. Det ville være befriende bare at kunne sige engang imellem, siger han.

Hollywoodstjerne har givet inspiration til rollen

Selvom skuespilleren altså godt kan nikke genkendende til nogle af Carl Mørcks følelser, har han alligevel måttet kigge udad for at finde inspiration til rollen. Og den har han både fundet hos en af krimigenrens grand old men og hos en Hollywoodskuespiller og superheltefigur.

- Columbo har været et stort forbillede til den her film. Men jeg havde faktisk en blanding mellem Columbo og Robert Downey Jr. i hovedet, da jeg skulle forme Carl Mørck. Jeg har både fundet inspiration i Downey Jr.’s egen person, men også i de roller han spiller såsom Iron Man og Sherlock Holmes. Jeg synes, Downey Jr. er meget realistisk i sin tilgang til tingene, forklarer Nikolaj Lie Kaas.

Filmen ’Fasandræberne’ er to’eren i serien om Afdeling Q, og nu glæder Lie Kaas sig meget til at komme i gang med 3’eren ’Flaskepost fra P’, som er hans personlige favorit.

Første gang Lie Kaas laver en to'er

Indtil videre har Lie Kaas skrevet kontrakt på fire film, og det var en stor overvindelse for en skuespiller, der til trods for sit efterhånden lange cv, indtil nu aldrig har lavet en to’er-film før.

- Jeg tænkte over to ting, før jeg sagde ja til projektet. For det første var det vigtigt for mig, at det var nogle folk, jeg gerne ville arbejde sammen med i længere tid, at de havde ambitioner for filmen, og der var budget til at lave den. For det andet er vi jo i Danmark, og her finansierer man film fra gang til gang, alt efter hvor stor en succes de bliver, så jeg var ikke engang sikker på, at jeg skulle indspille fire film, siger han.

Hårdt at indspille fire film

Forfatteren Jussi Adler-Olsen har planlagt at lave ti bøger om Carl Mørck og Afdeling Q, men indtil videre er der kun skrevet kontrakt med Nikolaj Lie Kaas og filmselskabet Zentropa på de første fire. Og skulle Lie Kaas blive tilbudt at indspille flere film som Carl Mørck, vil det faktisk kræve lidt betænkningstid.

- Jeg synes, det var hårdt nok at tænke fire film frem i tiden. Man skal i hvert fald finde ud af, om Carl Mørck kan udvikle sig mere, siger han. 

Foruden Nikolaj Lie Kaas spiller blandt andre Pilou Asbæk, David Dencik, Danica Curcic, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt og Søren Pilmark med i Fasandræberne. Du kan se traileren til filmen i klippet ovenfor.

Du kan komme bagom kameraet på optagelserne til Fasandræberne i 'Fra kvinden i buret til Fasandræberne' på TV 2 PLAY her.